Pandemie dopadá na trh elektřiny z obnovitelných zdrojů minimálně, poptávka poroste

Praha, 27. května 2020 – Na hodnocení dlouhodobých dopadů pandemie na jakýkoliv trh je ještě brzy, nicméně v případě trhu elektřiny z obnovitelných zdrojů je negativní dopad v dlouhém období málo pravděpodobný. Vyplývá to z očekávání odborníků globální poradenské skupiny Grant Thornton. Výroba energie z obnovitelných zdrojů totiž není příliš závislá na pohybu lidí, a proto jsou běžící projekty odolnější, navíc dle aktuálních předpokladů poptávka po elektřině dále poroste. Odlišná je situace u nových projektů – důvodem jsou jednak omezení v mezinárodním cestování, díky kterým se odkládají jednání o realizaci a financování, ale zejména výpadek ve výrobě. Například více než 60 % světových solárních panelů se vyrábí v Číně, která je světovým epicentrem pandemie.

„Trh se v případě přetrvání pandemie ve střednědobém horizontu obával možného poklesu poptávky po elektřině a negativního dopadu na ceny, ale aktuální tržní prognózy už naznačují, že v delším období poptávka po elektřině poroste. Odvětví obnovitelných zdrojů ostatně nebylo negativně ovlivněno ani v případě finanční krize v roce 2008,“ říká Jiří Köhler, manažer globální poradenské skupiny Grant Thornton.

Dokud svítí slunce a fouká vítr, tak samozřejmě není samotná schopnost vyrábět energii v případě obnovitelných zdrojů nějak ohrožená. Ve srovnání například s dopravou není totiž výroba energie z obnovitelných zdrojů příliš závislá na pohybu lidí, a proto je toto odvětví odolnější vůči hospodářským šokům a dopadům současné pandemie. I když je ale správa projektů obnovitelných zdrojů zejména technologické povahy, jakýkoliv problém provozního charakteru vyžaduje fyzické zapojení dodavatelů. Čím více firem tak bude ovlivněno, tím více bude ovlivněna i úvěrová bonita provozovatelů obnovitelných zdrojů.

„Projekty financované převážně externími zdroji každopádně vyžadují plnění striktních podmínek a není zatím zcela jasné, jestli věřitelé budou svým dlužníkům poskytovat pružné podmínky splácení, jako se tomu děje například v realitním sektoru,“ říká Jiří Köhler, manažer globální poradenské skupiny Grant Thornton.

Odlišná je situace u nových, rozvojových projektů. Vyjednávání o financování i technickém poradenství jsou odloženy vlivem současných omezení v mezinárodním cestování. Pozastavení aktuálních i budoucích projektů v oblasti solární energie ale ohrožuje výpadek výroby. Podle Mezinárodní energetické agentury (International Energy Agency ) se více než 60 % světových solárních panelů vyrábí v Číně, která je světovým epicentrem COVID-19.

O Grant Thornton:

Společnost Grant Thornton Česká republika je součástí světové poradenské společnosti Grant Thornton International Ltd. se sídlem ve Velké Británii. Působí ve 140 zemích, kde své odborné služby poskytuje cca 56 000 profesionálů. Skupina Grant Thornton v roce 2019 dosáhla ve světě obratu 6 mld. USD. Grant Thornton je na českém trhu nejrychleji rostoucí poradenskou firmou a vybudoval si zde velmi silnou pozici. Poskytuje komplexní nabídku služeb od oblasti daňového, manažerského a transakčního poradenství, auditu, oceňování a znaleckých služeb až po služby mzdového účetnictví. Zaměřuje se na veřejný sektor a soukromé firmy. Pro více informací navštivte www.grantthornton.cz.