Během nouzového stavu vzrostl na Alze zájem o pohádky, edukativní tituly i e-čtečky

28. 5. 2020 – COVID-19 změnil v Česku prodeje knih. Svědčí o tom statistiky největšího tuzemského e-shopu Alza.cz, kterému od poloviny března do poloviny května vzrostly prodeje knih meziročně o 122 %. Nejvíce se přitom dařilo tištěným titulům – během nouzového stavu se jich prodalo třikrát více než vloni za stejné období. Nejprodávanější byly přitom kuchařky, pohádky a vzdělávací knihy. V audioknihách vedly také pohádky. V elektronických knihách se na nejvyšším místě udržely detektivky.

Alza má svém portfoliu přes 50 tisíc knih a více než 25 tisíc e-knih a audioknih. V období nouzového stavu zaznamenala změnu žánrů, které zákazníci nejvíce kupují: „U tištěných knih byl velký zájem zejména
o tituly bezprostředně související s aktuální situací – velmi dobře šly na odbyt např. kuchařky, knihy
o zdraví, zahradničení, pomůcky k domácí výuce nebo jindy velmi okrajové knihy o šití na šicím stroji,“ uvedla Hana Žáková, senior business developer pro Alza Media. Její slova potvrzuje i to, že nejprodávanějším titulem se během krize stala kuchařka Tomáše Kosatíka Nejjednodušší recepty, následovaná knihou Umění být zdráv od Jana Vojáčka. 

Od vyhlášení nouzového stavu až do jeho konce 17. května prodala Alza desítky tisíc tištěných knih. Nejstrmější nárůst přitom zaznamenaly dětské tituly a kratší pohádky na dobrou noc, kterých se prodalo 4krát více než vloni touto dobou. Mezi nejoblíbenější patřily příběhy o populárním prasátku Peppa Pig Pohádky do postýlky, Tlapková patrola a další pětiminutové pohádky. S výukou školáků zase rodičům nejčastěji pomáhaly např. Testy z matematiky a Testy z českého jazyka pro žáky 9. tříd a další přípravné materiály na maturity a přijímací zkoušky. 

Také v audioknihách vítězily v uplynulých týdnech pohádky. Ačkoli nejprodávanějším žánrem u audioknih jsou dlouhodobě detektivky, v průběhu koronavirové krize se na výsluní dostaly zejména klasické pohádky pro menší děti. Bestsellerem sice zůstal detektivní příběh Nůž od Jo Nesba v podání Davida Matáska, následovaly jej však Staré řecké báje a pověsti, Maxipes Fík a Letopisy Narnie. Poslech audioknih roste a odborníci udávají, že snižuje stres a patří mezi dlouhodobě oblíbené formy odpočinku, zejména pokud knihu namluví oblíbený interpret. 

Naopak výraznější změnu Alza nezaznamenala u elektronických knih, kde jsou dlouhodobě oblíbené krimi příběhy. Během nouzového stavu zůstaly nejprodávanějšími žánry detektivky, sci-fi/fantasy a romány pro ženy. Podle Hany Žákové u čtenářů bodoval František Kotleta s očekávanou novinkou Underground a thriller Mlčící pacientka od Alexe Michaelidese, která získala ocenění Goodreads Choice Awards. 

O tom, že elektronické knihy se těší velké oblibě a jsou populárním produktem pro volný čas svědčí i nárůst prodeje e-čteček, který byl ve sledovaném období 2,5násobný oproti běžné poptávce.