Vládní poslanci společně s ODS opět betonují projednání exekucí. Výbor už dvakrát překročil stanovenou lhůtu

Praha, 10. června 2020 – Nová pravidla pro exekuce, která by mohla ulevit tisícům Čechů, čekají další průtahy. Na Ústavně právním výboru Sněmovny došlo k opětovnému odložení novely exekučního řádu, tentokrát až na září. Vedlo k tomu předložení 20 pozměňovacích návrhů na poslední chvíli, tedy mimo stanovený a domluvený harmonogram. Poslanci rozhodli o odložení hlasováním, které rozštěpilo dokonce i členy vládní koalice. Piráti naopak žádají co nejrychlejší řešení problému.

„Vnímám to jako jasnou zdržovací taktiku. Vládní poslanci si neustále vymýšlejí nové bagatelní důvody, proč projednání odložit. Myslím si, že ve skutečnosti nechtějí o návrhu nikdy hlasovat, protože by tím dali jasně najevo, že nestojí na straně lidí, ale zájmových skupin,” říká autor návrhu místní příslušnosti exekutorů, pirátský poslanec Lukáš Kolářík, a dodává: „Je to absurdní. Poslanci vládní strany si až teď chtějí dělat nějaké semináře o přínosu návrhu, které připravilo jejich vlastní ministerstvo a předložilo ho už před rokem a půl. Považuji to za vládní fiasko. Princip 1 dlužník = 1 exekutor má vláda i ve svém vlastním programovém prohlášení.”

Místo posunu v jednáních směrem k pomoci občanům, se teď všechny nové pozměňovací návrhy mají projednávat na již jednou uzavřeném podvýboru pro exekuce. Poslední datum, do kterého by měly dorazit všechny návrhy k novele, stanovil garanční výbor na konec července. Není však jisté, zdali budou poslanci tuto dohodu respektovat.

„Všechny karty jsou už na stole. O teritorialitě se mluví přes 10 let. Nic nového se v diskuzi už objevit nemůže. Piráti nechtějí tuto situaci dále uměle prodlužovat, a chtějí tak rozhodnout o věci co nejdříve. Apeluji na všechny poslance, abychom o návrzích rozhodli v hlasování bez dalších zbytečných prodlev,” dodává Kolářík.