Sezóna Tomáše Jamníka 2020/21

Debut v sále Berlínské filharmonie, výuka na Juilliardu,   nebo pátrání po Ševčíkovi v New Yorku

Praha, 23. června 2020 – V koncertní sezoně 2020/21 se český violoncellista Tomáš Jamník objeví hned na několika významných domácích i světových pódiích. Začne opětovným pozváním na festival Dvořákova Praha a říjnovým debutem v sále Berlínské filharmonie s Deutsches Symphonie-Orchester. Na jaře absolvuje americké koncertní turné s orchestrem FOK a společně s Josefem Špačkem se podívá do Belgie. Neméně významná bude ale i jeho vědecko-lektorská činnost. Od ledna 2021 se Tomáš Jamník stává asistentem na prestižní Juilliard School of Music v New Yorku, kde bude mimo jiné pátrat i po stopách Otakara Ševčíka v USA. 

Na letošním ročníku festivalu Dvořákova Praha bude Tomáš Jamník účinkovat hned třikrát, nejprve se představí na dvou komorních koncertech věnovaných klavírním kvartetům Antonína Dvořáka, kde jeho komorními partnery budou klavírista Lukáš Vondráček, houslista Josef Špaček a violisté Pavel Nikl a Jakub Fišer. Společně s Vondráčkem a Špačkem poté zahrají Concertino Bohuslava Martinů za doprovodu České filharmonie.

Jeden z nejvýznamnějších debutů Tomáše Jamníka proběhne v sále Berlinské filharmonie 28. října 2020. Za doprovodu Deutsches Symphonie-Orchester a pod taktovkou Jakuba Hrůšy zde zazní první koncert Bohuslava Martinů. Tomáš Jamník se tak stane jedním z několika málo českých umělců, kterým se podařilo získat tuto příležitost. 

Nový rok zahájí Tomáš Jamník dosud nejvýznamnějším vědecko-lektorským angažmá na americké Juilliard School of Music v New Yorku. Zde bude asistovat při výuce ve třídě profesora Richarda Aarona a povede přednášky týkající se práce slavného českého pedagoga Otakara Ševčíka. Svou vědeckou činnost zaměří i na pátrání po ztracených newyorských rukopisech Otakara Ševčíka. Celý výzkumný pobyt Tomáše Jamníka v USA se uskuteční pod záštitou Fullbright-Masaryk stipendia, které český violoncellista získal letos v únoru. 

Ve Spojených státech se tomáš Jamník zdrží i v průběhu března 2021. Společně s dirigentem Tomášem Braunerem a orchestrem FOK podnikne koncertní turné, jehož nosným programem se stane violoncellový koncert h-moll od Antonína Dvořáka. 

K programu amerického turné Tomáš Jamník říká: “Dvořákův cellový koncert je každému českému cellistovi samozřejmě blízký. Já jsem si ho zamiloval především proto, že si v něm pro sebe najde něco každý posluchač. Je tam velké drama i opravdu lyrická místa. Skladba byla inspirována pohledem na Niagarské vodopády. To pro mě reprezentuje právě to drama. Dvořákův stesk po domově a rodině je pak zase onou citlivou lyrikou”.

V červnu 2021 se Tomáš Jamník vrátí ke Dvořákovu koncertu h-moll opět s dirigentem Tomášem Braunerem, tentokrát ovšem s Plzeňskou filharmonií, se kterou bude hrát přesně patnáct let po první spolupráci, tehdy po vítězství v soutěži Pražského jara. Ještě ten samý měsíc pak bude společně s Josefem Špačkem debutovat za podpory Českého centra v belgickém Bozar. Zde budou oba umělci propagovat mimo jiné i svůj velmi úspěšný projekt domácích koncertů “Vážný zájem”, který sklidil v České republice pozornost veřejnosti i médií.  

O Tomáši Jamníkovi:

Tomáš Jamník (*1985) je český violoncellista žijící v Berlíně. Jako sólista se představil s významnými českými i zahraničními orchestry mimo jiné Českou filharmonií, Jerusalem Symphony Orchestra nebo Philharmonia Orchestra London. V roce 2006 zvítězil v mezinárodní soutěži Pražské Jaro a stal se též finalistou soutěže Pierre Fourniere Award 2011 v Londýně. Od roku 2015 působí jako umělecký vedoucí Akademie komorní hudby a v roce 2018 se stal uměleckým ředitelem Ševčíkovy akademie. 

Kromě klasického repertoáru uvádí Tomáš Jamník i méně známé skladby. V roce 2019 napřiklad premiéroval se SOČRem vlastní úpravu Dvořákova violoncellového koncertu A dur a koncert „Narcissus“ Jana Ryanta Dřízala. Tomáš je autorem iniciativy Vážný zájem, která propaguje myšlenku domácích koncertů a pomohla k dnešnímu dni uspořádat již několik stovek koncertů s účastí špičkových profesionálů i nadšených amatérů v domácím prostředí. 

Tomáš studoval v Praze u profesora Mirko Škampy, Martina Škampy a Josefa Chuchro. Ve studiích pokračoval v Berlíně u Jens Petera Maintze a na renomované berlínkdé Karajanově Akademii.