Na dovolené plaťte online jen z bezpečného zařízení, radí experti

Online bankovnictví je čím dál oblíbenější, ačkoliv zařízení, ze kterých platíme, nemusí být adekvátně zabezpečené. Experti doporučují před dovolenou zkontrolovat stav chytrých zařízení.

Praha, 3. července 2020 – Popularita online bankovnictví roste. Odborníci ale upozorňují, že bezpečně lze platit jen ze zabezpečených počítačů a telefonů, jejichž počet ale klesá. Odborníci proto varují veřejnost, aby věnovala svým zařízením pozornost. Útočníci využívají často nepozornosti lidí během letní sezóny. Podle dat ESETu navíc v květnu mírně vzrostl počet bankovního malware.

Češi si zvykli během pandemie využívat více internetové a mobilní bankovnictví. Všechny operace v nich zvládne 40 % populace. Bez asistence bankéře Češi provádějí především jednoduší transakce – hlavně pak platby (88 %) a žádosti o úvěry do 100 000 Kč (62 %). Vyplývá to z průzkumu projektu Česko v datech. Paradoxně ale klesá počet zařízení, která jsou chráněna před kybernetickými hrozbami. Společnost ESET zaznamenala pokles využití antivirových programů poprvé od roku 2016.

Podle telemetrických dat přitom rizik spojených s placením online neubývá, spíše naopak. Analytici společnosti ESET dále sledují mírný nárůst detekcí bankovního malware. 

„Bankovní malware nepatří v České republice mezi nejčastější typy infiltrací. Nicméně pokud už je nějaká konkrétní kampaň úspěšná, jde zpravidla o škody v řádě desítek až stovek tisíců korun. Pravidelně se také objevují aplikace, které se snaží různým způsobem z uživatelů vylákat citlivé údaje jako jsou detaily k platební kartě. Je dobré být si tohoto rizika vědom,“ popisuje situaci Václav Zubr, bezpečnostní expert české pobočky ESET. 

Češi na cestách využívají data

Během loňska klesl počet lidí, kteří používají antivir ve svém notebooku či smartphonu o 2 procentní body. Jedná se o velmi nebezpečný trend. S letní sezónou navíc přichází období, kdy řada uživatelů bezpečnost řeší ještě méně.

„Na dovolené je pochopitelně řada lidí méně ostražitá. A útočníci jsou si toho moc dobře vědomi. Dobrou zprávou nicméně je, že lidé čím dál častěji na cestách – ať už v tuzemsku či zahčaničí – využívají datový tarif svého operátora namísto různých veřejných Wi-Fi sítí, které často nejsou nijak zabezpečené. Datový tarif je obecně nejvhodnější způsob připojení pro citlivé operace, jako jsou platby nebo různé typy komunikace,“ dodává k datům Zubr.

Principy ochrany dat na dovolené

Experti doporučují zkontrolovat si zařízení ještě před odjezdem na dovolenou. V případě plateb pomocí mobilního telefonu radí stáhnout si oficiální aplikaci banky z obchodu Google Play.

„Základem bezpečné platby je vždy zabezpečené zařízení a originální bankovní aplikace. Proto bych rozhodně doporučil využívat ve všech zařízeních nějaký spolehlivý bezpečnostní software a zařízení pravidelně aktualizovat. Podle našich zkušeností lidé často podceňují aktualizace obzvláště u telefonů. Ačkoli jde ve své podstatě o malý přenosný počítač, ve kterém všichni nosíme uložené obrovské množství osobních dat,“ radí Zubr.

Při online platbách kartou nebo převodem přes elektronické bankovnictví je potřeba si pečlivě ověřit stránku, na které se zadávají údaje o kartě nebo přihlašovací údaje. Legitimní stránka musí využívat šifrované spojení https. Časté jsou podvodné stránky, jejichž grafická podoba i název připomínají legitimní stránky banky. Experti proto doporučují se vždy přihlásit přes oficiální stránky konkrétní banky a nikoli přes odkaz v e-mailu, chatu nebo vyhledávači. 

Některé bezpečnostní produkty umožňují pro internetové bankovnictví používat speciální prohlížeč, který umožňuje šifrovanou komunikaci mezi uživatelem a bankovním domem. Riziko zneužití dat se v takovém případě minimalizuje.

„Bezpečnosti plateb výrazně pomohla také nová směrnice Evropské unie PSD2. Od loňského září tak banky musejí platby silněji ověřit. Například v prvním kroku zadáváte číslo karty a CVV kód a v druhém ještě potvrzujete platbu v aplikaci banky. Banky také nabízejí jednoduché ověřování plateb otiskem prstu,“ říká Zubr.

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Ten drží rekordní počet ocenění a díky jejím technologiím může více než miliarda uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy včetně mobilních a poskytuje neustálou proaktivní ochranu při minimálních systémových nárocích. ESET se stal první společností, která díky dlouhodobě vysoké úrovni ochrany získala 100 ocenění prestižního magazínu Virus Bulletin VB100. Za těmito úspěchy stojí zejména dlouhodobé investice do vývoje. Jen v České republice nalezneme tři vývojová centra a to v Praze, Jablonci nad Nisou a Brně. Společnost ESET má lokální zastoupení v Praze, celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 200 zemích světa.