Češi letos na úpravy bydlení vyčerpají v průměru týden dovolené

Praha, 27. července 2020 – Téměř polovina Čechů si letos plánuje vzít v práci volno, které využije na úpravy nebo údržbu svého bydlení. V průměru na tyto účely lidé využijí osm dní dovolené.

Nejen rekreace a výlety jsou náplní dovolené. V době pracovního volna se bude také malovat, uklízet, pokládat podlaha nebo štípat dříví na zimu. Jak ukázal průzkum Raiffeisen stavební spořitelny a výzkumné agentury NMS Market Research, skoro každý druhý Čech totiž plánuje využít část dovolené na úpravy nebo údržbu svého bydlení. 

Češi tradičně zvládají řadu činností svépomocí, takže není divu, že místo aby si najali řemeslníky a volno šetřili na cestování a rekreaci, investují do péče o bydlení i několik dnů své dovolené. Nejčastěji se k tomu uchylují lidé z venkova a z domácností s čistým měsíčním příjmem mezi dvaceti a čtyřiceti tisíci korun,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Celkem si volno za účelem péče o bydlení letos chce vybrat 47 % lidí, a to rovnoměrně mezi muži i ženami. Věnovat úpravám 15 dnů dovolené by stačilo zhruba polovině a 33 % by na zvelebování bydlení využilo 610 dnů. 9 % dotázaných pak do úpravy bydlení investuje téměř celý letošní nárok na dovolenou, tedy více než 16 dnů. 

V průměru to vychází, že lidé na úpravy a údržbu bydlení využijí 8 dnů pracovního volna. Vzhledem k současným vysokým cenám řemeslnické práce může být kutilství solidní finanční úsporou. Při chybějících financích se lidé mohou obracet na stavební spořitelny, které jsou v rekonstrukčních úvěrech jedničkami,“ doplňuje Lenka Molnárová. 

O Raiffeisen stavební spořitelně

Raiffeisen stavební spořitelna poskytuje v České republice stavební spoření a výhodné úvěry na rekonstrukce, modernizace i pořízení bydlení. Na český trh vstoupila v roce 1993 jako první stavební spořitelna, ještě pod jménem AR stavební spořitelna a.s. Je součástí Raiffeisen, největší soukromé finanční skupiny působící na rakouském trhu, jejíž tradice sahá až do roku 1862.

Provozuje širokou síť poradenských míst na území celé České republiky a je spolehlivým partnerem pro řešení nejen bytových potřeb. Její finanční poradci klientům poskytují komplexní finanční poradenství v otázkách bydlení, zajištění života, majetku, rodiny i zabezpečení na stáří.