Výstavbě chytrých energetických mikrosítí už nic nebrání

V Praze dne 27. 7. 2020 – Teplota v místnosti se automaticky přizpůsobuje chování a pocitům lidí, kteří v bytě žijí. Předběhnout dobu o pět, deset nebo i více let mohou spotřebitelé zapojení do takzvaných chytrých energetických mikrosítí. Ty se za poměrně krátkou dobu dokáží naučit všechny zvyky a přání zákazníků a samy vše správně nastaví dříve, než dorazíte domů.

Bez potřeby vlastní obsluhy, bez zvýšených nákladů na energie, bez ekologické zátěže. Takový je výsledek testování prototypu inteligentního předávacího místa, který společně sestavila společnost Grideo s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT. Za podpory Středočeského inovačního centra vznikl produkt určený developerům, kteří připravují výstavbu nových bytových domů a sídlišť. 

„Každý bytový nebo řadový dům bude přímo napojen na síť, odpadá tak potřeba drahé předávací infrastruktury. Teplo, chlad i elektřinu ekologicky vyrobíme na místě. Energie budou zároveň zálohované. Místní řešení nám umožní dosáhnout na úspory z rozsahu. Provozní náklady pro zákazníka budou díky tomu stejné nebo nižší v porovnání s tradičním řešením,“ říká Jiří Koptík, zakladatel společnosti Grideo.

Nemovitosti zařazené do chytré mikrosítě nabízejí výrazně vyšší energetický komfort a také možnost chlazení. Pro ekologicky smýšlející majitele je důležité vědět, že vysoce účinná výroba elektřiny a tepla ze zemního plynu splní veškeré přísné emisní limity. Nové řešení navíc podporuje snižování emisí i v oblasti dopravy. Počítá s možností přípravy stání elektromobilů s následným flexibilním připojením k výrobně elektřiny. Řízení chytrých spotřebičů je potom samozřejmostí.

„Vyvinuli a odzkoušeli jsme inteligentní předávací místo energetické infrastruktury schopné detailně analyzovat odběry jednotlivých energií a vody. Zařízení je dnes plně funkční a připravené na použití v reálném prostředí. Systém také umí detekovat nestandardní stavy či havárie a na tyto situace rychle reagovat odpojením odběrného místa a varováním provozovatele,“ vysvětluje Ing. Pavel Mlejnek, Ph.D., vědecko-výzkumný pracovník z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Praze.

V nových bytových domech může být inteligentní předávací místo umístěné na hranici předávky mezi rozvody energií a vnitřní infrastrukturou domu či bytu zákazníka. Osazeno je dálkově komunikujícími kalorimetry měřícími dodávku tepla a chladu, elektroměry a vodoměrem. Dále je vybaveno senzory a dálkově ovládanými bezpečnostními prvky. Ačkoli jde o komplexní konfiguraci, celá se směstná do minimálního prostoru, který není větší než kuchyňská skříňka. 

„V řádu týdnů bychom měli podepsat smlouvu o výstavbě naší první chytré energetické mikrosítě v České republice. Potenciál trhu je veliký a moderní systémy řízení spotřeby energie nabízejí možnosti, o kterých se nám ještě před několika lety nesnilo. Tak, jako se změnil způsob používání telefonu, změní se pohled na energii v našich bytech,“ dodává Libor Žížala, spoluzakladatel společnosti Grideo. 

Spolupráci mezi Grideo a Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT zprostředkovalo a finančně podpořilo Středočeské inovační centrum. Tato příspěvková organizace Středočeského kraje vznikla, aby pomáhala utvářet partnerství mezi komerční a akademickou sférou. 

„Pro tento typ vytvořil Středočeský kraj program Inovačních voucherů, což jsou jednorázové finanční dotace na spolupráci s výzkumnou nebo akademickou institucí. Firmám umožňují plně se soustředit na podnikání, zatímco výzkumná organizace dodá služby potřebné pro inovace, které firma z nějakého důvodu nemůže zajistit vlastními silami. Za pět let našeho působení kraj podpořil přes 100 malých a středních podniků ve středních Čechách,“ vysvětluje Jakub Hudec, Business Innovation Manager Středočeského inovačního centra.

Program Inovačních voucherů mohou využít jako příležitost pro podporu svého podnikání také další začínající podnikatelé ve Středočeském kraji. Je stále otevřený a díky snadné administraci nabízí možnost, jak rychle získat až půl milionu korun na zahájení či zintenzivnění inovačních aktivit. Více se lze dozvědět na www.s-ic.cz nebo při návštěvě expozice inovátorů Středočeského kraje na veletrhu Týden inovací ČR, který byl přesunut na 29. září 2020 do Fóra Karlín Praha, kde se můžete seznámit detailněji s firmou Grideo.