Maďarské ozbrojené složky zakládají joint venture se společností Rheinmetall pro výrobu vozidla Lynx

Dohoda pomůže maďarské armádě splnit závazky vůči NATO, a to díky probíhající modernizaci obranného průmyslu v zemi

Podpisem dohody dne 17. srpna 2020 v německém Unterlüssu se maďarská vláda pustila do masivního programu modernizace obranného průmyslu a svých vojenských schopností. Dohoda je v hodnotě více než 2 miliardy euro a byla oznámena sekretariátem Ministerstva pro inovace a technologie a komisařem pro vývoj v oblasti obrany Maďarské republiky. Rheinmetall, přední evropský výrobce vojenské techniky, bude spolupracovat s Maďarskem na vytvoření joint venture a výrobního závodu přímo v Maďarsku, kde se bude vyrábět nejmodernější bojové vozidlo pěchoty Lynx.

Maďarsko se tak stává první zemí v rámci NATO a EU, která si vybrala inovativní vozidla z produkce skupiny sídlící v Düsseldorfu. Tento krok je klíčový pro vojenský a průmyslový program, jenž v Maďarsku právě probíhá a jehož cílem je co nejrychleji transformovat maďarskou armádu do moderní bojové síly, která se aktivně popasuje se všemi výzvami v rámci euro-atlantského regionu.

László Palkovics, ministr pro inovace a technologie, a Gáspár Maróth, komisař pro vývoj v oblasti obrany, se shodli: „Maďarsko nahrazuje svoji těžkou vojenskou techniku, a to jako součást svého závazku v NATO. Po tancích a dělostřelectvu přišla řada na bojová vozidla pěchoty, jež tvoří páteř našich bojových schopností. Lynx je nejpokročilejším systémem svého druhu a ukázal nám, že bude vhodný jako centrální bod schopností naší armády i v dalších desetiletích. Také tím dodržíme dřívější slib maďarské vlády týkající se posílení národních ozbrojených sil. Navíc jde o mnohem víc, protože tato spolupráce jde ještě dál, za modernizaci vojenské technologie. Partnerství s přední evropskou společností vyústí také v modernizaci našeho obranného průmyslu jako takového a v rozšíření našeho průmyslového portfolia.“

„Proniknutí vozidla Lynx na trh je pro nás obrovským úspěchem. A to, že se nám povedlo přesvědčit Maďarsko, významného člena EU a NATO, aby si toto inovativní vozidlo vybralo, z něj činí úspěch ještě větší. Tímto pokrokovým rozhodnutí ukazují maďarské politické špičky a armádní důstojníci, že jsou skutečnými vůdci. Nejenže tak dostanou Maďarsko do čela evropských armádních technologií, ale rovněž tím posílí závazek maďarské vlády být spolehlivým a vojensky efektivnějším partnerem svých spojenců v NATO, což je přístup, o nějž se maďarská vláda systematicky snaží,“ uvedl předseda představenstva společnosti Rheinmetall AG Armin Papperger.

„Jsme hrdí, že se můžeme významně zapojit do růstu schopností Maďarska v oblasti obranných technologií, a to ve spolupráci s lokálním průmyslem. Těšíme se na spolupráci s našimi maďarskými přáteli a partnery a uděláme všechno, co bude v našich silách, aby tato spolupráce trvala dlouho a byla úspěšná,“ dodal Armin Papperger.