Velký úspěch společnosti eMan na pražské burze – zájem o akcie předčil všechna očekávání

Čeští vývojáři eMan zabývající se vývojem zakázkového softwaru dnes na pražské burze úspěšně upsali akcie za 46,6 milionu korun. Na trhu START tak společnost upsala celkem 914 tisíc kusů svých akcií za cenu 51 korun a stala se tak v pořadí již sedmou obchodovanou firmou v segmentu malých a středních podniků. Velký zájem o akcie potvrzuje i celkový počet objednávek, který činil 1,93 milionu kusů akcií a přesáhl tak nabídku o 111 procent.

Praha, Česká republika, 31. srpna 2020 – Firma eMan, která dodává komplexní softwarové řešení energetickým společnostem, průmyslovým firmám, bankám nebo automobilkám, dosáhla loni obratu takřka 170 milionů korun a zaměstnává bezmála 120 lidí. Investoři skrze IPO ohodnotili společnost na 100 milionů korun. Získané peníze eMan použije na svůj další rozvoj, možné akvizice a také na splacení části bankovních úvěrů.

Úspěch pro eMan i pražskou burzu

Většinovými vlastníky, kteří budou i nadále ovládat více než 51 procent společnosti, zůstávají původní 4 zakladatelé v čele s výkonným ředitelem Jiřím Horynou. Přes 2 procenta akcií drží zaměstnanci firmy a zhruba 47 procent připadá na nové akcionáře z řad fondů i drobných investorů.

„Velký zájem o naše akcie nás velmi těší. Děkujeme všem investorům za důvěru, kterou do nás vložili, a mohou si být jistí, že ji rozhodně nezklameme,“ uvedl Jiří Horyna, výkonný ředitel eMan.

Radost z nové kotované firmy má i pražská burza. „Úspěšný vstup společnosti eMan je skvělou zprávou z pohledu diverzifikace titulů obchodovaných na našem trhu. Jedná se o první firmu ze segmentu IT“, říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha. 

Na všechny se nedostalo

Vstup na burzu oznámila společnost eMan již v dubnu. Akcie se pak začaly nabízet formou aukce na trhu START od 17. srpna až do dnešního poledne, tj. 31. srpna. Na transakci se podílela jako poradce skupina STARTEEPO, právní služby zajišťovala advokátní kancelář HAVEL & PARTNERS.

„Vzhledem k tomu, že objednávky přesáhly počet nabízených akcií o 111 procent, došlo tak ke značnému krácení investorů. Ti, kteří by chtěli realizovat svoji investici v plné výši, budou mít možnost si dané akcie dokoupit na sekundárním trhu,“ upozorňuje František Bostl ze STARTEEPO.

Akcie se budou poprvé volně obchodovat v pátek 4. září. A to jak na trhu START pražské burzy, tak i na burze RM-Systém, kterou provozuje Fio banka. Ta se rozhodla s ohledem na velký zájem svých klientů akcie eMan na RM-Systému duálně zalistovat. Podobně se obchoduje na obou burzách i s akciemi výrobce obuvi Prabos nebo se zpracovatelem kůží Karo.

„Je patrné, že zajímavý růstový příběh v perspektivním sektoru vytvořil vysoce atraktivní mix pro domácí investory na pozadí trvajícího technologického boomu v zámoří. Na základě mimořádného výsledku IPO předpokládám vysoký zájem investorů o tento titul i v návazném sekundárním obchodování,“ dodal David Lamač, vedoucí oddělení sales Fio banky.

O společnosti eMan 

Společnost eMan je předním českým dodavatelem softwaru. Specializuje se na vývoj mobilních a webových aplikací a integrovaných řešení. Zaměřuje se především na klienty z automobilového průmyslu, bankovnictví a pojišťovnictví, energetiky a služeb. Mezi její klienty patří například Škoda Auto, Honeywell, Edenred, E.ON, ČSOB, Allianz, Generali Česká pojišťovna nebo MND. Řešení vyvinutá eManem získala celou řadu ocenění, jako např. Mobilní aplikace roku, Internet Effectiveness Awards, WebTop100, IT projekt roku nebo Zlatá koruna. V roce 2018 odkoupili původní zakladatelé 60 % podíl na společnosti od Jablotronu, který do společnosti vstoupil v roce 2016. Hodnota transakce se pohybovala v řádech vyšších desítek milionů korun. eMan je v současné době většinově vlastněn svými zakladateli, kteří zároveň zastávají pozice ve výkonném managementu. Firma dnes operuje nejen v Česku, ale i po celé Evropě a v severní Americe. Tržby společnosti vzrostly v roce 2019 na 168 milionů korun. Celkem zaměstnává bezmála 120 lidí.

O trhu START 

Trh START spustila Burza cenných papírů Praha v roce 2017. START je trhem pro menší inovativní společnosti s hodnotou od velikosti 25 mil. Kč, které chtějí získat nový kapitál, případně jejichž majitelé chtějí částečně nebo zcela ze stávajícího podnikání vystoupit. START nepřináší možnosti jen emitentům, ale i investorům. Zaměřuje se zejména na profesionální investory, kteří se chtějí stát akcionáři i partnery úspěšných společností nabízených na trhu. Mezi již obchodované společnosti na trhu START patří například výrobce specializované obuvi Prabos plus a.s. či zpracovatel kůží KARO INVEST, a.s., který zde v loňském roce získal na svůj rozvoj 40 milionů korun. 

O skupině STARTEEPO 

STARTEEPO je finanční skupina zaměřená na poradenství v oblasti financování českých malých a středních podniků. Od svého založení v roce 2017 pomohla získat firmám již téměř 1 miliardu korun. STARTEEPO také provozuje vlastní investiční fond NEW AGE FUND, zaměřený na etické investice do nové ekonomiky, a fond CZEGG VENTURES, který se zaměřuje na investice do českých malých a středních podniků rodinného typu. Zakladatel společnosti František Bostl se v roce 2020 umístil v prestižním žebříčku Forbes 30pod30.