Brno rozdá podnikatelům další peníze na prototypy. V programu na to zbývá přes 2 a půl milionu korun

14. září 2020 – Celkem šest milionů korun rozdává město Brno společně s inovační agenturou JIC malým a středním firmám na výrobu a otestování prototypů inovativních produktů prostřednictvím dvou výzev programu Prototypuj a ověřuj. Právě dnes startuje druhá výzva. Mezi podnikatele se rozdělí zbývajících 2,5 milionu korun. O grant se mohou firmy přihlásit na webové stránce jic.cz/prototypuj-a-overuj/ až do 25. října.

Sehnat peníze na výrobu prototypu a prověření, zda je o novinku vůbec zájem, je zejména pro začínající podnikatele komplikované. Soukromí investoři nechtějí jít do rizika a získat peníze z veřejných zdrojů je obtížné. Právě proto přišlo v první polovině roku město Brno společně s inovační agenturou JIC s programem Prototypuj a ověřuj. Jeho prostřednictvím podpoří malé a střední firmy částkou 5 120 000 Kč.

Do programu se mohou hlásit nejen firmy se sídlem nebo provozovnou v Jihomoravském kraji s maximálním obratem 10 milionů korun, ale také fyzické osoby, které mají v případě udělení podpory povinnost založit v regionu společnost.

Úspěšný žadatel získá od města 70 procent celkových nákladů projektu, zbývajících 30 procent si příjemce hradí sám. „Toto je druhá výzva letošního roku. V té první jsme podpořili celkem 4 firmy celkovou částkou 2,7 milionu korun. Kromě finanční podpory budou mít úspěšné firmy k dispozici i naše konzultanty. Pomůžou jim lépe uchopit byznysovou stránku projektu,“ upřesňuje podmínky manažerka programu Zuzana Hadašová z inovační agentury JIC. Kromě žádosti musí žadatel natočit minutové video, v němž svůj produkt představí. V dalším kole pak bude mít za úkol svůj projekt odprezentovat porotě složené ze zkušených podnikatelů a konzultantů.

první výzvě se z celkem 51 přihlášených projektů do finálového kola dostalo 14. Finanční podporu získaly čtyři z nich – Sportbalance s projektem zdravotnického prostředku na zlepšení operací v rameni, firma Labdeers, která vyvíjí přístroj na analýzu rostlinných semen, PlasmaSolve a její uživatelsky přívětivý výpočetní software MatSight pro materiálové inženýry vyvíjející nanokompozitní materiály a firma Cactux se speciálním manipulátorem pro počítačovou tomografii.

„Díky programu Prototypuj a ověřuj mohou brněnské malé a střední podniky získat dvě stě tisíc až milion korun na technologické a tržní ověřování svých výrobků či služeb. Mnohdy se totiž stává, že byť má firma velmi dobrý nápad, tak na tvorbu prototypu nedokáže získat v České republice finance. Podpora města tak místním firmám pomáhá překlenout nejsložitější životní fázi vývoje produktů a služeb,” uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

„Už teď je zřejmé, že pandemie koronaviru má na ekonomiku zásadní dopady. Zároveň krize přináší nové příležitosti i výzvy. A právě na ty je třeba reagovat novými nápady a inovacemi,“ vysvětluje širší souvislosti ředitel JIC Petr Chládek, podle kterého se vznik úspěšného produktu nebo služby bez prototypování neobejde. „Dobrý nápad je jen začátek. Aby byl produkt úspěšný, musí se otestovat, zda o něj bude opravdu zájem a bude v praxi fungovat,“ dodává Chládek.