KION GROUP AG rozšiřuje své výrobní kapacity ve Stříbře

  • Do provozu byla uvedena třetí výrobní hala
  • Výroba skladového vybavení značky Dematic, dceřiné společnosti KION, pro plynulý tok zboží
  • Šéf KIONu Gordon Riske: „Rozšířili jsme výrobní prostory u Stříbra v návaznosti na trvající boom elektronického obchodu.“ 

Frankfurt n. Mohanem / Stříbro, 14. září 2020 – KION GROUP AG rozšířila svůj závod v Panattoni Parku Stříbro nedaleko od Plzně o třetí výrobní halu. Budova o rozloze 25 550 m2 byla postavena za necelý rok pro potřeby dceřiné firmy Dematic. Společnost KION Group, která se specializuje na tzv. intralogistiku, investoval do projektu přes 50 milionů korun. V nové továrně budou vyrábět pásové dopravníky, modulární kapsové dopravníky i skladové a třídicí systémy (tzv. systémy multishuttle) pro plynulý tok zboží ve skladech a distribučních centrech. 

Dematic, dceřiná společnost KION, je globální specialista na materiálové toky a opírá se o inteligentní softwarová a automatizační řešení pro optimalizaci dodavatelského řetězce. V první polovině letošního roku segment řešení pro dodavatelské řetězce společnosti KION zvýšil příjem zakázek o 57,3 % na 46,6 miliard korun (v předcházejícím roce to bylo 29,6 miliard korun). Na celém světě má systémy KION Group instalováno více než 6 000 zákazníků různé velikosti z různých odvětví na šesti kontinentech. Ve Stříbře Dematic aktuálně zaměstnává zhruba 150 zaměstnanců na plný úvazek – a jejich počet postupně roste.

„Rozvojem výroby ve Stříbře, což je jeden z našich největších závodů na světě, reagujeme na posilující trend vícekanálových řešení i na trvající boom e-commerce,“ vysvětluje Gordon Riske, předseda představenstva KION GROUP AG. Společnost Dematic podle něj zaměřuje své know-how na inovativní řešení skladové logistiky, která jsou uzpůsobena potřebám konkrétních branží. Jedná se kupříkladu o samostatné vychystávací přístroje, autonomní přepravní či multishuttle systémy a ve stále větší míře také o robotiku. 

„Když KION před pěti lety vstupoval do Panattoni Parku Stříbro, dopředu vyhlásil, že když se mu bude v lokalitě dařit, postaví ještě druhou budovou, a když se mu bude velmi dobře dařit, postaví celkem tři. Velmi mě těší, že nakonec zvolil maximální expanzi, protože to značí maximální spokojenost. V druhé řadě bych chtěl vyzdvihnout, že příběh KIONu svědčí o postupné proměně českého průmyslu na úroveň 4.0. Všechny haly jsou plně digitalizované a provozy bezpapírové,“ říká Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni pro ČR a Slovensko.

„Úspěšné dokončení již třetího projektu KION Group v naší průmyslové zóně mě velmi těší, protože se spoluprací s touto společností jsem nadmíru spokojen. Firma jedná otevřeně a vstřícně a ctí zásady společenské odpovědnosti. V neposlední řadě bych vyzdvihl to, že přinesla výrobu koncového produktu s vyšší přidanou hodnotou a kvalifikovaná pracovní místa,“ řekl starosta Kostelce u Stříbra František Trhlík. 

KION v České republice

KION Group v roce 2016 oficiálně otevřela výrobní závod v západočeském Stříbře. Od té doby světová dvojka ve výrobě vysokozdvižných vozíků a skladovací techniky sází s digitálně propojenými systémy v moderním výrobním závodu na koncept chytré továrny a vyrábí ve Stříbře retraky a stohovací vysokozdvižné vozíky značky Linde MH. 

KION Group má v České republice tři závody. Vedle závodu ve Stříbře, kde má své zázemí i přepravní společnost, se jedná o Linde Pohony (LiPo) v Českém Krumlově, kde se vyrábějí elektrické a hydrostatické pohonné nápravy a systémy řízení pro vozíky značek KION Group. Vedle toho se KION Group podílí na joint venture JULI Elektromotorenwerk v Moravanech u Brna. Ve všech třech závodech dohromady pracuje takřka 1 500 zaměstnanců.

Společnost

KION Group je předním světovým poskytovatelem intralogistických řešení pro dodavatelský řetězec. Její výrobní portfolio zahrnuje pozemní dopravníky jako vysokozdvižné vozíky a skladovací techniku, ale také integrované automatizační technologie a softwarová řešení pro optimalizaci dodavatelského řetězce včetně všech souvisejících služeb. Ve více než stovce zemí zlepšuje KION Group se svými řešeními tok materiálu a informací ve výrobních závodech, skladech a distribučních centrech. Skupina je zahrnuta do indexu frankfurtské burzy MDAX. Měřeno počtem kusů je největším výrobcem pozemních dopravníků v Evropě a celosvětově jí patří druhá příčka. Vedle toho je předním poskytovatelem automatizačních technologií.

Světoznámé značky KION Group se řadí k nejlepším v odvětví. Společnost Dematic, nejmladší součást KION Group, je předním světovým specialistou na automatizované toky materiálu a má rozsáhlou nabídku inteligentních řešení v oblasti dodavatelského řetězce a automatizace. Značky Linde a STILL se orientují na prémiový trh pozemních dopravníků, zatímco Baoli se věnuje hodnotovému segmentu. Pod KION spadají i regionální značky pozemních dopravníků: Fenwick je největším poskytovatelem řešení pro nakládání s materiálem ve Francii, zatímco OM si drží pozici předního poskytovatele na indickém trhu.

Na celém světě funguje více než 1,5 milionu pozemních dopravníků KION a systémy KION má instalováno více než 6 000 zákazníků různé velikosti z různých sektorů na šesti kontinentech. Skupina zaměstnává v současnosti více než 35 000 zaměstnanců a v účetním roce 2019 dosáhla obratu 8,8 mld. eur.

Aktuální obrazový materiál pro KION Group najdete v naší obrazové databance na stránce https://mediacenter.kiongroup.com/categories i na stránkách jednotlivých značek.