Jak vybrat kvalitní sluchátka přes uši – pro muže i ženy

Nejdůležitějším předpokladem působivého osobního poslechu hudby jsou kvalitní sluchátka. V této úvaze se zaměříme na ta velká, přes uši.

Nemusíte být audiofil, abyste při poslechu hudby slyšeli rozdíl mezi standardní a vysoce kvalitní reprodukcí. Jakmile tyto odlišnosti jednou poznáte, dost možná se už nebudete chtít spokojit se základem, který vám dosud stačil. Velká bezdrátová sluchátka přes uši nabízejí oproti malým špuntům či peckám řadu výhod. Jejich provedení je většinou velmi pohodlné a díky tomu není jejich používání nepříjemné ani při mnohahodinovém poslechu. Tato sluchátka také pojmou větší reproduktory, a to při jejich vhodném výběru zajišťuje další předpoklad pro opravdu dobrou reprodukci výšek i basů. Posledním nezanedbatelným benefitem je jejich dlouhá výdrž na jedno nabití, protože nabízejí dostatečný prostor pro vestavění baterie s vyšší kapacitou. Jak se ale orientovat v jejich nabídce? Pojďme si demonstrovat jejich vlastnosti a možnosti na trojici konkrétních produktů různých cenových kategorií.

Při poslechu závisí samozřejmě také na kvalitě nahrávky a přehrávače (při mobilním poslechu většinou smartphonu). Co se nahrávky týká, dnes využívané streamovací služby, jako je například Spotify, nabízí skladby v CD kvalitě, která je dostačující pro naprostou většinu uživatelů.  Tohoto aspektu se následně dotkneme v posledním tipu sluchátek nejvyšší kategorie.

Kategorie do 4 tisíc

V odpovídající ceně najdeme na trhu množství modelů kabelových i bezdrátových sluchátek. Jako konkrétní příklad jsme zvolili sluchátka značky Pioneer, která patří mezi ověřené a důvěryhodné výrobce audiotechniky a je výrobcem mobilních přehrávačů, oceňovaných stolních zesilovačů, sluchátek a dalších komponentů. Model Pioneer řady SE-MS7BT (3 890 Kč) je pro uživatele pomyslnou vstupní bránou do světa Hi-Res zvuku s výborným poměrem ceny a výkonu, přičemž kvalitou reprodukce se blíží k profesionální DJ kategorii, v níž zaujímá značka Pioneer významné postavení. Ve spojení s kvalitním zdrojem signálu zajišťují vyrovnaný poslech, široký frekvenční rozsah 9 Hz – 22 000 Hz a podporu audio standardu Qualcomm® aptX™, který vychází vstříc přehrávání hudby uložené ve vyšší kvalitě, než jakou nabízí většina běžně používaných MP3 nahrávek. Vestavěná baterie zajišťuje jejich aktivní použití až po dobu 12 hodin a snadné navázání spojení s Bluetooth zařízeními pomocí pouhého přiblížení zajišťuje technologie NFC. Jejich plastové provedení působí na první pohled hliníkovým dojmem a přítlak na uši je pohodlný.

Kategorie do 10 tisíc

Tato cenová hladina otevírá uživatelům svět opravdu kvalitních sluchátek s aktivním potlačením okolních ruchů (ANC). Typickým příkladem jsou Bose Headphones 700 (9 990 Kč) od legendárního amerického výrobce. Už samotná značka Bose je zárukou vysoce kvalitního poslechu. Headphones 700 se štíhlým designem atraktivním i pro ženy představují nejnovější generaci sluchátek s ANC, která nabízí oproti většině konkurenčních produktů i vysoce kvalitní srozumitelnost handsfree hovorů i ve velmi rušném prostředí. Zvukově jsou nastavena tak, aby poskytla vyrovnaný poslech bez nepřirozeného zdůraznění basů nebo jiné dodatečné efektové úpravy. Popsané vlastnosti zajišťuje vytříbený audio systém ve spolupráci s precizní elektronikou a sadou osmi mikrofonů, která dokáže rozlišit zvuk od úst uživatele od okolního ruchu. Snadnou komunikaci s okolím i s nasazenými sluchátky (například u pokladny v obchodě) umožňuje funkce „Conversation mode“ – pokud na vás někdo promluví, stisknete tlačítko, elektronika vypne přehrávání hudby a do sluchátek naopak pustí zvuk okolí včetně vašeho vlastního hlasu. Díky tomu můžete se sluchátky na hlavě naprosto přirozeně komunikovat s lidmi kolem, aniž byste nepřirozeně zvyšovali hlas. Na jedno nabití vydrží hrát tato sluchátka až 20 hodin.

Prémiová sluchátka pro nejnáročnější nad 20 000

V této cenové kategorii najdeme sluchátka, které splňují nároky nejnáročnějších uživatelů, včetně audiofilů. Příkladem je třetí generace sluchátek beyerdynamic T5 (27 000 Kč) od německého specialisty na studiovou techniku. Jedná se o představitele nejvyšší řady tohoto výrobce, jejímž základem jsou vlastní patentované a oceňované měniče (reproduktory) Tesla s certifikací Hi-Res audio, vyrovnanou charakteristikou a mimořádně velkým frekvenčním rozsahem od 5 do 50 000 Hz. Jejich nová dvouvrstvá sendvičová membrána a velmi silný magnet, který je blíže cívce, zajišťuje ještě lepší vlastnosti při reprodukci od nejhlubších basů až po jasné výšky. Uvedené provedení nabízí optimální výkon ve spojení se všemi typy přehrávačů a zesilovačů. Vzhledem k jejich kvalitě a určení jsou obě koncipována jako kabelová sluchátka s odpojitelným a vyměnitelným kabelem.

Při mobilním poslechu naráží nároční uživatelé na limit kvality zesilovačů zabudovaných ve smartphonech. Ta totiž odpovídá účelu, kterému má telefon primárně sloužit. Zpracování zvuku probíhá ve standardní či mnohdy spíše podprůměrné kvalitě. Pro ty, kteří si chtějí vychutnat i na cestách skutečně brilantní zvuk z telefonu, existuje řešení. Je jím externí sluchátkový zesilovač s vestavěnými špičkovými DA převodníky beyerdynamic Impacto Universal – malá krabička, kterou lze připojit k telefonům s operačními systémy Android i iOS s konektory Micro USB, USB-C i Lightning. Ta přebírá při přehrávání hudby ze smartphonu originální digitální data nahrávky, stará se o zpracování i zesílení signálu a do připojených sluchátek pouští skutečný high-end zvuk.

O společnosti Bose:

Společnost Bose založil v roce 1964 profesor elektrotechniky na Massachusetts Institute of Technology, pan Amar G. Bose. Již první audiosystém Bose přinesl revoluční způsob řešení a revoluci v zážitku reprodukované hudby. Až do dnešní doby je společnost řízena jejími původními principy, kterými jsou investice do dlouhodobého výzkumu s cílem vývoje nových technologických řešení, které přinesou reálný přínos zákazníkům. Kromě audiotechniky vyvíjí a vyrábí Bose také zařízení pro několik dalších průmyslových odvětví. S produkty a patentovanými technologiemi Bose se setkáváme v domácnosti, autě, na cestách i na veřejných prostranstvích.

O společnosti BaSys:

Společnost BaSys je předním distributorem prémiové audio a video techniky se sídlem ve Švýcarsku a s distribučními společnostmi v několika zemích Evropy. Od roku 1990, kdy byla společnost založena, zastupuje světové značky, jako Pioneer, Bose, Loewe, Elac, Marantz, beyerdynamic, Neutrik, Bugera, Behringer, Monster, TC electronics, Midas, KlarkTeknik, Turbosound, Cordial, Rean.