VMware zpřístupňuje možnosti Kubernetes pro více než 70 milionů pracovních zátěží běžících na vSphere

Nové řešení VMware vSphere s VMware Tanzu zpřístupňuje Kubernetes milionům správců IT

VMware představuje portfolio Tanzu, které zákazníkům pomůže urychlit modernizaci aplikací

Aktualizace VMware Cloud Foundation 4.1, vSphere 7 Update 1 a vSAN 7 Update 1 přináší inovace, které usnadní škálování infrastruktury a zjednoduší provoz

Praha / PALO ALTO, Kalifornie, 21. září 2020 – Společnost VMware, Inc. (NYSE: VMW) představila nové produkty, které zákazníkům pomohou urychlit modernizaci aplikací a infrastruktury. Vydání produktů VMware vSphere 7 Update 1, VMware vSAN 7 Update 1 a VMware Cloud Foundation 4.1 přináší nové schopnosti určené pro vývojáře, které zjednodušují zavádění Kubernetes a podporují stavové aplikace, a nové funkce zaměřené na zlepšení škálovatelnosti a zefektivnění provozu. Společnost VMware také oznámila vydání Tanzu obsahující veškeré potřebné schopnosti pro nejběžnější scénáře, s nimiž se zákazníci setkávají při svých modernizačních snahách.

„Před rokem jsme se rozhodli pomáhat zákazníkům úspěšně absolvovat každou fázi na cestě modernizace aplikací a infrastruktury,“ říká Raghu Raghuram, provozní ředitel pro produkty a cloudové služby společnosti VMware. „Učinili jsme významný krok kupředu a zpřístupnili potenciál Kubernetes stovkám tisíc zákazníků VMware vSphere. Naše nová řešení a nabídky pomáhají odstranit dohady a odhady při práci s Kubernetes a poskytují schopnosti, které zákazníci potřebují k úspěšnému dosažení cílů modernizace.“

Infrastruktura připravená pro vývojáře

Během roku společnost VMware nabídla komplexní sadu softwaru, která zákazníkům umožňuje nejen vyvíjet moderní aplikace, ale také modernizovat stávající aplikace a infrastrukturu. Na konferenci VMworld 2019 v USA společnost VMware představila portfolio Tanzu a technické preview Projektu Pacific, jehož cílem bylo přepracovat vSphere do otevřené platformy s využitím API Kubernetes. V březnu 2020 představila portfolio Tanzu pro moderní aplikace. První fázi Projektu Pacifik představovalo vydání souboru technologií VMware Cloud Foundation 4 s Tanzu, který poskytuje hybridní cloudovou infrastrukturu s konzistentní správou aplikací běžících na virtuálních strojích i v kontejnerech. (Přečtěte si tiskovou zprávu VMware o modernizaci aplikací).

Nyní společnost VMware naplnila druhou fázi Projektu Pacific vydáním nových produktů, které zákazníkům pomohou s rychlým zaváděním Kubernetes. VMware vSphere s VMware Tanzu nabídne stovkám tisíc zákazníků vSphere na celém světě jednoduchý způsob, jak začít s Kubernetes a modernizovat přes 70 milionů pracovních zátěží běžících na vSphere. Zákazníci budou moci využít dosavadní investice do technologií, nástrojů a dovedností a rychle zprovozňovat klastry Kubernetes pro provoz moderních aplikací. 

Konkrétně vSphere s Tanzu zákazníkům umožní nakonfigurovat infrastrukturu Kubernetes podnikové třídy s využitím stávajících sítí blokových nebo souborových úložišť za méně než hodinu. (1) Zákazníci budou moci také rozšířit podporu vSphere Distributed Switch na klastry Kubernetes. vSphere s Tanzu zákazníkům umožní rovněž zavést NSX Advanced Load Balancer Essentials (s možností přechodu na Enterprise Edition) nebo si zvolit vlastní řešení pro vyvažování zátěže na vrstvě L4. S pomocí VMware vCenter Server budou zákazníci schopni zavádět klastry Kubernetes během minut, poskytovat přístup podle rolí a přidělovat kapacitu vývojářům. (2) Integrace s VMware Tanzu umožňuje administrátorům spravovat Kubernetes tak, aby byla zajištěna konzistentnost, dodržení standardů a soulad s politikami a předpisy, a zároveň poskytovat vývojářům samoobslužný přístup k IT infrastruktuře. 

VMware dále zavádí nové funkce svých hyperkonvergovaných a hybridních cloudových platforem pro potřeby provozu moderních aplikací. VMware Cloud Foundation 4.1 s VMware Tanzu přinese platformu vSAN Data Persistence – rámec pro nezávislé dodavatele softwaru (ISV), který umožní integraci moderních stavových služeb, jako jsou NoSQL databáze a objektová úložiště, s podkladovou infrastrukturou. Tyto integrace umožní zákazníkům provozovat stavové aplikace s nižšími celkovými náklady na vlastnictví a jednodušeji je řídit a spravovat. 

Společnost VMware také oznámila, že řešení Dell EMC ObjectScale bude integrováno a ověřeno na platformě vSAN Data Persistence. VMware také oznamuje partnerství a společný vývoj se společnostmi Cloudian, DataStax a MinIO kvůli integraci a ověření jejich produktů na této platformě. Partneři postupně pro platformu nabídnou zásuvné moduly. (3) Ve spolupráci s partnery nová platforma zákazníkům umožní:

  • povolit vývojářům využívat Kubernetes API k poskytování a škálování stavových služeb na vyžádání v rámci samoobslužného modelu s minimálními zásahy správce,
  • poskytovat integrovaný monitoring stavu a kapacity služeb prostřednictvím přehledových panelů v nástroji pro centralizovanou správu vCenter;
  • provozovat infrastrukturu se zohledněním služeb kvůli zajištění jejich dostupnosti při změnách infrastruktury včetně údržby a řízení životního cyklu;
  • provozovat stavové služby s optimálním úsporným využitím úložiště.

Portfolio VMware Tanzu zákazníkům zjednoduší práci  

Schopnosti nově vydaných produktů z portfolia VMware Tanzu zákazníkům umožňují dosáhnout přesvědčivých výsledků. Společnost VMware představuje několik vydání Tanzu, která obsahují potřebné schopnosti pro nejběžnější scénáře, s nimiž se zákazníci setkávají při modernizaci své infrastruktury a aplikací. Portfolio VMware Tanzu zahrnuje edice Basic, Standard, Advanced a Enterprise. VMware Tanzu Basic je nadstavba vSphere, která zákazníkům umožňuje provozovat Kubernetes jako součást prostředí vSphere. VMware Tanzu Standard umožňuje zákazníkům provozovat a spravovat Kubernetes v různých cloudech s pomocí jediné distribuce sladěné s open source a centralizované správy pravidel pro všechny cloudy, klastry a týmy. Vydání Basic a Standard budou k dispozici v tomto čtvrtletí, vydání Advanced a Enterprise budou k dispozici později, jak bude ještě upřesněno.

Škálování infrastruktury bez kompromisů a zjednodušení provozu

Vedle těchto představených aktualizací na podporu modernizace aplikací a infrastruktury přináší VMware vSphere 7 Update 1, VMware vSAN 7 Update 1 a VMware Cloud Foundation 4.1 nové schopnosti pro zákazníky, kteří provozují tradiční pracovní zátěže. Nové funkce a vylepšení zákazníkům umožní škálovat infrastrukturu a zjednodušit provoz:

  • „Obří“ VM – virtuální stroje (VM) vSphere 7 Update 1 mohou dosahovat až 24 TB a 768 virtuálních CPU pro aplikace náročné na prostředky, například databáze běžící v operační paměti.
  • Zvýšení maximální velikosti klastrů – vSphere 7 Update 1 zvyšuje podporovaný počet serverů na klastr o 50 % na 96.
  • HCI Mesh – vSAN 7 Update 1 zavádí HCI Mesh, unikátní softwarový přístup k oddělení výpočetních a úložných prostředků, což zákazníkům pomáhá navyšovat kapacity postupně. Tato funkce pomáhá snížit investiční náklady díky sdílení kapacit mezi klastry a zároveň snížit i provozní náklady omezením kapacity úložných prostředků pomocí efektivnějšího řízení škálování. 
  • Pouze komprimace – nová volba ve vSAN 7 Update 1 zákazníkům umožní zvolit pouze komprimaci namísto deduplikace a komprimace. Přínosem je zvýšení využitelné kapacity a zvýšení výkonu plně flashových i hybridních systémů bez kompromisů v oblasti efektivity využití prostory u databází.
  • Souborové služby podnikové třídy – vSAN 7 Update 1 přináší podporu protokolů SMB v3 a v2.1 a nyní tak nabízí všechny nejběžnější protokoly souborových služeb. vSAN File Services nyní také umožňuje integraci s Active Directory, což je zásadní prvek podnikových souborových úložišť, a podporu protokolu Kerberos pro síťové ověřování. Díky těmto novým schopnostem mohou zákazníci ve většině situací využít vSAN jako blokové i jako souborové úložiště. 
  • Vzdálené klastry – nové funkce pro práci se vzdálenými klastry umožňují VMware Cloud Foundation 4.1 rozšířit dosah do okrajových prostředí a poboček. 
  • Integrace vVols – nová integrace vVols do VMware Cloud Foundation 4.1 s Tanzu poskytuje jednotný rámec pro správu externích úložišť.  
  • Podpora VMware Skyline pro VMware Cloud Foundation VMware Skyline přináší do VMware Cloud Foundation aktivní zpravodajství. Identifikuje domény pro správu a pracovní domény a aktivně informuje o zjištěních týkajících se řešení VMware Cloud Foundation. 

Dostupnost produktů

VMware vSphere with Tanzu, VMware vSphere 7 Update 1, VMware vSAN 7 Update 1, VMware Cloud Foundation 4.1 with Tanzu, VMware Tanzu Basic a Tanzu Standard a podpora VMware Skyline pro VMware Cloud Foundation budou podle očekávání k dispozici ve 3. čtvrtletí fiskálního roku 2021 společnosti VMware (končícímu 30. října 2020). Podle předpokladů bude produkt VMware NSX Advanced Load Balancer Essentials k dispozici ve verzi beta ve 3. čtvrtletí účetního roku 2021 společnosti VMware. (4) VMware Tanzu Advanced a Enterprise budou k dispozici později. 

Další zdroje 

O společnosti VMware 

Software společnosti VMware je základem komplexní globální digitální infrastruktury. Její nabídka zahrnuje řešení pro cloud, modernizaci aplikací, sítě, bezpečnost a digitální pracovní prostředí, která pomáhají zákazníkům poskytovat libovolné aplikace v libovolném cloudu pro libovolná zařízení. Společnost VMware sídlí v Palo Alto v Kalifornii a jejím dlouhodobým cílem je přinášet přelomové technologické inovace a pozitivně ovlivňovat svět. Další informace naleznete na stránkách https://www.vmware.com/company.html.

  1. Na základě interních testů společnosti VMware a očekáváních ohledně produkčního prostředí, kde je síť vhodným způsobem přednastavená pro použití (srpen 2020)
  2. Na základě interních testů společnosti VMware a očekáváních ohledně produkčního prostředí, kde je síť vhodným způsobem přednastavená pro použití (srpen 2020)
  3. Každý partner musí pro zákazníky VMware vyvinou vlastní zásuvný modul, aby mohl získat výhody platformy vSAN Data Persistence. Platforma není provozuschopná, dokud nebude zprovozněné partnerské řešení, které má na ní běžet.
  4. Funkce nebo produkty ve verzi beta nemusí být ve výsledku veřejně dostupné.