Praha hostí světovou konferenci, bude se diskutovat nejen o narůstající digitální totalitě

V pražském prostoru Paralelní Polis se již posedmé uskuteční Hackers Congress Paralelní Polis, na který se sjedou odborníci z celého světa. Kongres proběhne podle původního plánu fyzicky v sálech Paralelní Polis a sousedního divadla La Fabrika. Ústředním tématem letošního ročníku je digitální totalita, které se v době sílícího tlaku na sledování populace nejen v kontextu současné pandemie ukazuje jako mimořádně aktuální. Kongres od 2. do 4. října přivítá přes 40 přednášejících z Čech a především zahraničí. Zaměří se mimo jiné na téma zneužívání dat ke sledování online chování uživatelů ze strany státu nebo jiných třetích stran ve svůj vlastní prospěch. Na konferenci vystoupí odborníci věnující se tématům umělé inteligence či autonomních zón. 

Digitální totalita

Letošní ročník se zaměří především na digitální totalitu. Téma organizátoři vybrali ještě před vypuknutím světové pandemie, dnes se ukazuje jak aktuální a naléhavé je. „Pojem digitální totalita dostal v souvislosti s pandemií COVID-19 nový rozměr, globálně se množí technologie, které pomáhají sledovat pohyb lidí a zasahují do jejich osobní svobody. Na kongresu se budeme věnovat mimo jiné otázkám, jak jednotlivci můžou uniknout z nepřetržitého sledování,“ zve na akci Pavol Lupták, jeden ze zakladatelů Paralelní Polis. Masivní množství dat týkající se našeho soukromí se dostává do rukou státních institucí (například EET), mobilních operátorů (lokalizační data a metadata našich komunikací) i poskytovatelů globálních internetových služeb, ať už se jedná o mailovou komunikaci či například sociální sítě. „Nejsme schopni tomuto trendu zcela zabránit, ani na to nemáme prostředky, ale dokážeme se bránit. Ve virtuálním prostředí se můžete skrývat, používat šifrovanou komunikaci, platit anonymní decentralizovanou měnou, zkrátka nezanechávat za sebou digitální stopu,“ vysvětluje Milan Pulkrábek, člen spolku Paralelní Polis. Digitální totalitě se budou věnovat například řečníci Frank Braun a Smuggler, jejich dlouhodobým zájmem jsou digitální nástroje na obranu před sledováním.

Autonomní zóny

Dílčím podtématem letošního ročníku HCPP je vznik a existence autonomních zón, tedy míst, která si tvoří svou vlastní strukturu vztahů a „Autonomní zóny vystupují ze stereotypů, jež nám vnucuje oficiální kultura. Tyto autonomní zóny jsou tvořeny dynamickou společností, kde potřeby většiny nejsou vynucovány na úkor jednotlivců,“ říká Pavol Lupták. Pojem autonomních zón se v posledních měsících skloňoval především v souvislosti s nepokoji v USA. O zkušenost s vytvořením vlastní autonomní zóny se podělí hosté kongresu Chad Elwartowski a Nadia Thepdet, kteří se stali prvními „seasteaders“ na světě, když začali žít na plovoucím plošině na otevřeném oceánu 13 námořních mil od pobřeží Thajska. Za to jim při zadržení hrozí až trest smrti, neboť thajské námořnictvo je obvinilo, že tato obytná defacto autonomní zóna ohrožovala thajskou národní suverenitu.

Řečníci fyzicky, online i z Čech

Na kongresu se představí přes 40 řečníků, více než polovina ze zahraničí. Prahu navštíví například švédský futurista, filozof, hudebník a spisovatel Alexander Bard, který je mimo jiné autor bestselleru Syntheism – Creating God in the Internet Age. Vybrané přednášky budou probíhat online. Přes kamery se s Prahou spojí například Riccardo Spagnia aka Fluffypony, správce a člen Monero Core Teamu. Monero je kryptoměna, která se v současné době považuje za nejvíce anonymní, nazývanou též „digitální hotovost”. Na sedmém ročníku vystoupí online také Douglas Rushkoff, autor několika bestsellerů, mediální teoretik, filozof a pedagog na mnoha amerických univerzitách. Je spojován s ranou cyberpunkovou kulturou a věnuje se tématu lidské autonomie v digitální době. Rushkoff se zabývá tím, jak odlišné technologické prostředí ovlivňuje náš vztah k moci, penězům a vztahům.

Z českých odborníků vystoupí například Sara Polak, antropoložka, archeoložka a odbornice na umělou inteligenci, která letos zvítězila v soutěži European Tech Women Awards. Kongresu se také zúčastní novinářka Pavla Holcová, která založila České centrum pro investigativní žurnalistiku.

Hackers Congress Paralelní Polis (HCPP) je vlajkový projekt nestátní neziskové organizace Paralelní Polis, na který se každoročně první víkend v říjnu do Prahy sjíždí přes 500 fanoušků a IT odborníků z celého světa. Svoboda a kryptoanarchie, decentralizovaná ekonomika a kryptoměny, politické umění a hacking, věda a technologie jsou hlavní tematické pilíře třídenního kongresu, kdy se Paralelní Polis propojí s divadlem La Fabrika a na čtyřech scénách se zde setkají špičky z oborů umění – věda – technologie.

Sedmý ročník Hackers Congress Paralelní Polis se uskuteční od 2. do 4. října 2020, konference proběhne fyzicky v prostorách Paralelní Polis a La Fabrika. V případě, že to aktuální situace nebude umožňovat, se konference přesune do online režimu, kde ji bude možné sledovat na https://hcpp.tv. Vstupenky lze koupit na stránkách paralelnipolis.cz/shop od 4 900 Kč. Poslední lístek s doživotním vstupem na kongres se prodává za 1 bitcoin, tedy přibližně 230 000 Kč. Paralelní Polis každoročně získá donora, který koupí této vstupenky projekt podpoří. 

O Paralelní Polis

Paralelní Polis založila v roce 2014 v Praze umělecká aktivistická skupina Ztohoven jako původní hackerspace. V současné době tato nestátní nezisková organizace sdružuje komunitu lidí (etických hackerů, kryptoanarchistů, blockchainových podnikatelů, umělců, cypherpunkerů, libertariánů…), kteří dlouhodobě upozorňují a vystupují proti systematickému zneužívání moci státu na úkor osobní svobody jednotlivců a svobody internetu. Misí Paralelní Polis je poskytovat technologie a vzdělání, které lidé potřebují pro zapojení do nezávislé společnosti a na ochranu individuální svobody. Vizí Paralelní Polis je svět, kde lidé mají možnost odloučit se od státu a žít ve svobodné společnosti. V současné době v Paralelní Polis najdete coworking space Paper Hub, kavárnu, přednáškový sál Institute of Cryptoanarchy, Stream Studio Paralelní Polis a hackerspace Bordel.