Richterová po setkání s vládou: Chceme odpuštění odvodů pro živnostníky

Praha, 8. října 2020 – Olga Richterová, pirátská poslankyně a 1. místopředsedkyně strany, se dnes sešla s premiérem Andrejem Babišem a ministry jeho vlády. Tématem jednání byl covid-19. Piráti po několikaměsíčním naléhání dostali příslib, že obdrží podkladová data o vývoji epidemie, a to již zítra. Hlavním cílem Pirátů je v současné situaci zajistit odpuštění odvodů živnostníkům a také zajištění kompenzací v odvětvích, která jsou zatížena restrikcemi. Tématem jednání opozice s premiérem a ministry byla i trasovací aplikace eRouška, která by v případě masového využívání občany snižovala rizika nákazy. Její používání by mělo podle Pirátů být podpořeno zvýhodněními pro uživatele.

„Od pana ministra zdravotnictví Prymuly jsem dostala ústně přehled dat, podkladový zdrojový materiál bychom ale měli dostat až zítra. Za Piráty jsme žádali, aby opatření směřující na ochranu obyvatelstva byla oznamovaná spolu s opatřeními, která budou kompenzovat ekonomické dopady. Pan premiér se však soustředil spíš na téma zploštění křivky. Nicméně je třeba zajistit ekonomická podpůrná opatření zejména v oblasti kultury, restauračních zařízení nebo v případě provozovatelů volnočasových aktivit, a to cílená i na živnostníky. Nestačí říct, že se situace později vyhodnotí. Stát nesmí nechat občany ve štychu,“ uvedla po jednání poslankyně.

Richterová proto s Piráty přichází s návrhy, jak situaci občanům ulehčit: „Chceme, aby byly restrikcemi postiženým živnostníkům odpuštěny odvody. Pokud to nenavrhne vláda, chystáme se podat takový návrh za Piráty. Je dále nutné, aby pokračoval program Antivirus C, tedy podpora pro menší firmy, která je administrativně nenáročná. Dále budeme akcentovat téma ošetřovného, které se bude projednávat na vládě v pondělí. V současnosti nemá žádný živnostník ani dohodář nárok na ošetřování člena rodiny, proto jej chceme doplnit prostřednictvím pozměňovacího návrhu do legislativy, pokud ho nenavrhne sama vláda.“

Richterová také připomněla aplikaci eRouška, jejíž používání může výrazně omezit rozšiřování virové nákazy: „Probíhá kampaň za používání eRoušky. Jedná se o dobrovolnou aplikaci, jejíž instalace by ale podle Pirátů měla být bonifikovaná, např. lze uvažovat o proplácení testu indikovaného eRouškou.“

Richterová na závěr uvedla, že se sejde pracovní skupina ke kurzarbeitu, za Piráty bude navrhovat automatickou formu spuštění podpůrného programu pro částečně zaměstnané. U podaného tisku však nebyly bohužel zkráceny lhůty, aby mohl projít ve zkráceném jednání a podpora mohla být vyplácena co nejdříve.