Jak na finance po studiu aneb podle čeho vybrat první finanční produkty

Vysoká škola, přednášky, život na koleji a večírky – pět let studentského života bývá vnímáno jako téměř bezstarostné a svobodné období. Mnozí mladí lidé se poprvé starají sami o své finance a učí se s nimi hospodařit. Když pak období studentských slev a souvisejících výhod skončí, je potřeba se spolu s první stálou výplatou důkladněji zamyslet nad správou svých peněz, včetně výběru vhodných finančních produktů.

Vyberte si účet, se kterým ušetříte

Podle čeho vybírat nový bankovní účet, na který budete posílat výplatu ze své první práce na plný úvazek? Porovnejte přes srovnávače možnosti na trhu a rozmyslete, jaká kritéria jsou pro vás v začátcích nejdůležitější. Hledejte účet, jehož vedení je zdarma, umožňuje výběry i z cizích bankomatů a zároveň nabízí bezpečnou správu financí přes internetové a mobilní bankovnictví. Jistě oceníte i účet, kde získáte každý rok odměny čistě za jeho vedení. Podle průzkumu Sberbank třetinu Čechů (33 %) výrazně ovlivňují při sjednání produktu právě nejrůznější odměny na ně navázané. „Finanční bonusy například za přechod k jiné bance, nebo aktivní používání účtu, jsou jedním z hlavních lákadel, na které slyší zejména mladí lidé. Těm se v začátcích peníze navíc velmi hodí,“ potvrzuje Radka Černá ze Sberbank. V některých bankách si tak lidé za první rok mohou přijít díky odměně za přestup a pravidelnému užívání skoro na 2500 Kč. Jinde zase mohou ušetřit při používání cashback aplikací.

Tvořte si finanční rezervy a zhodnocujte je

Během studií jste byli možná rádi, že jste s penězi vyšli. S pravidelnou výplatou ale nastává nejvyšší čas začít si tvořit finanční rezervy a ty nějak zhodnocovat. Řada mladých lidí si pod odkládáním příjmů stranou mylně představuje pouze spoření na důchod, což jim připadá předčasné. „Finanční rezervu je ovšem nutné tvořit hned s prvními příjmy, nutné jsou zvláště v případě náhlé finanční nouze. Pravidelné ukládání peněz na zvláštní účet je vhodným způsobem, jak vytvořit dostatečně velký finanční polštář. Chcete-li mít naspořené peníze stále k dispozici, ideálním řešením je založení spořicího účtu, kde jsou na rozdíl od běžného peníze úročeny,” říká Černá. Konkrétní spořicí účet vybírejte nejen podle výše úroku, ale i podle podmínek čerpání. Pro větší zhodnocení peněz zkuste i malé investice například s částkou 500 Kč měsíčně. Poraďte se ale nejdříve s odborníkem, do jakých fondů se dnes vyplatí investovat.

První půjčky vybírejte s rozvahou

Doba osamostatnění se často pojí i s prvním půjčkou, kdy si toužíme pořídit věci, na které jsme si ještě nenašetřili dost peněz. Podle průzkumu Sberbank si dvě třetiny lidí (66 %) berou první půjčku v mládí ve věku od 18 do 29 let. Každý šestý si poprvé půjčuje na pořízení vlastního automobilu. A právě u půjčky je její pečlivý výběr zásadní. Spočítejte si dopředu, jak vysokou částku zvládnete měsíčně splácet, a dejte pozor, abyste věc nespláceli déle, než je její životnost. Nezapomeňte, že včasné splátky vás uchrání jak od pokut, tak do budoucna i od vysokých úroků. „Dejte si pozor na skryté poplatky, např. při předčasném splacení nebo naopak pokuty při nesplácení včas. Vyhněte se neprověřeným poskytovatelům půjček. Hledejte srovnávací ukazatel RPSN – Roční procentní sazba nákladů. Některé nebankovní společnosti sice nabízí na první pohled výhodnější úrok, nakonec ale můžete zaplatit o dost více. Prověřte si vždy konečnou částku, kterou poskytovateli budete muset zaplatit. Vycházejte se svého rozpočtu a neplaťte zbytečně nic navíc,“ radí David Šmejkal z Poradny při finanční síti.