Basketbalový národní tým mužů povede občan Prahy 8 a Čech Ronen Ginzburg

V loňském roce Českou republiku zaplavila basketmánie srovnatelná s legendárním Naganem. A zapříčinil se o to národní tým, vlastně velká parta, českých basketbalistů, realizačního týmu a trenéra Ronena Ginzburga. Basketbalisté vloni přivezli z mistrovství světa neuvěřitelné šesté místo a nechali za sebou favorizované hráče USA, ale i dalších basketbalových velmocí jako jsou Brazílie, Turecko, Řecko.

I dnešek je významným dnem jak pro český basketbal, tak pro trenéra Ginburga osobně. V obřadní síni Libeňského zámku v Praze 8 totiž obdržel české občanství z rukou tajemníka Úřadu městské části Praha 8 Josefa Rambouska. Pro trenéra, který převzal národní tým v roce 2013 s již nabytými českými zkušenostmi z Nymburka a dosáhl s ním na největší úspěchy novodobé historie, bylo české občanství dlouhodobým snem. Více než rok od dobytí historického šestého místa mezi světovou elitou se dočkal. Ke svému izraelskému občanství přidal to české. Sám říká, že má dva domovy. Teď to stvrdil i úřední cestou. Dnes dopoledne dokončil dlouhodobý proces získání českého občanství složením státoobčanského slibu. „Jako hrdému Izraelci je mi velkou ctí obdržet české státní občanství, které přijímám s respektem,“ neskrýval své emoce Ginzburg. „Před pár lety, když jsem dorazil do České republiky, neměl jsem tušení, co přinese budoucnost. Od té doby se můj osud začal velmi silně proplétat s Čechy. Česká republika se stala mým domovem mimo domov,“ potvrdil Ronen Ginzburg, že Česko bere za svůj druhý domov.

„Rozhodně se cítím být součástí této skvělé země a chci i nadále být jejím dobrým ambasadorem v zahraničí. Jsem hrdý na to, že mám tu čest trénovat náš národní tým a doufám, že budeme i nadále úspěšní a budeme šířit dobré jméno České republiky po celém světě,“ vyhlíží Ginzburg snad brzkou budoucnost, kdy se basketbalisté budou moct vrátit na palubovky. „Děkuji vám z celého srdce,“ zakončuje trenér národního týmu.