Canon uvádí dva ze svých nejžádanějších objektivů ve verzi pro bajonet RF

Praha, 4. listopadu 2020 – Společnost Canon Europe v rámci své snahy rozšiřovat systém bezzrcadlovek pro všechny fotografy dnes oznámila, že dva z nejžádanějších objektivů řady EF budou nyní k dispozici pro bajonet RF – jedná se o RF 50 mm F1,8 STM a RF 70-200 mm F4L IS USM. Nová RF verze základního objektivu Canon EF 50 mm f/1,8 STM je ideální pro fotoamatéry, kteří přechází na systém EOS R. Fotografové, jejichž záběr sahá od portrétů po krajinu a pracují za denního světla i v noci, mohou s touto „pevnou padesátkou“ dosáhnout mimořádné obrazové kvality. 

Teleobjektiv řady L s proměnnou ohniskovou vzdáleností RF 70-200 mm F4L IS USM, který byl rovněž představený dnes, je nejkratší a nejlehčí výměnný objektiv tohoto rozsahu se světelností f/4. Amatérským i profesionálním fotografům nabízí vysoký výkon a flexibilitu v kompaktním provedení pro široké spektrum žánrů, od přírody a sportu přes cestovní po portrétní fotografii. 

Oba objektivy náleží do rodiny RF, které již obsahuje objektivy s pevnou i proměnnou ohniskovou vzdáleností, teleobjektivy, superteleobjektivy a telekonvertory. Při použití těchto objektivů s bezzrcadlovými těly revolučního systému EOS R, od nedávno uvedených EOS R5 a EOS R6 po EOS R a EOS RP, získávají fotografové a filmaři špičkový výkon a vysokou míru tvůrčí flexibility.  

Skladný společník na cesty

Lehký kompaktní objektiv RF 70-200 mm F4L IS USM váží pouhých 695 gramů a měří 11,9 cm na délku. Oproti svému EF protějšku je o neuvěřitelných 32 % kratší, a bude proto ideálním společníkem fotografů na cestách. I při plném vysunutí je RF 70-200 mm F4L IS USM na telezoom se světelností f/4 snadno přenosný. Objektiv je vybavený oboustrannou sluneční clonou, kterou je možné nasadit opačně kvůli úspoře místa při uložení. Objektiv RF 50 mm F1,8 STM je rovněž kompaktní a menší než EF verze s bajonetovým adaptérem. Podobně jako ostatní modely řady RF nabízí tyto objektivy fotografům a filmařům širší možnosti při podstatně nižší hmotnosti.

Kvalita bez kompromisů 

Díky standardnímu úhlu záběru při ohniskové vzdálenosti 50 mm a vysoké světelnosti f/1,8 poskytuje objektiv RF 50 mm F1,8 STM perspektivu blízkou pohledu lidského oka – ideální pro portrétní fotografy, kteří chtějí, aby jejich snímky v různých prostředích působily přirozeně. Objektiv je vybavený zcela novou optickou sestavou s vysokou světelností. Lisované asférické členy umožňují dosáhnout vysoké obrazové kvality i při nejnižší cloně s fotografovaným objektem lépe odděleným od pozadí, a to i při nízké hladině osvětlení. Minimální ostřicí vzdálenost objektivu RF 50 mm F1,8 STM je 0,3 m, tedy o 5 cm kratší než u stávající verze EF. To znamená, že je možné objekty fotografovat ještě více zblízka s malou hloubkou ostrosti. Pomocí sedmilamelové kruhové clony zděděné z objektivu EF 50 mm F1,8 je možné rozostřit popředí nebo pozadí a vytvořit působivý bokeh. Objektiv RF 50 mm F1,8 STM využívá povrchovou úpravu čoček Super Spectra Coating, která harmonicky vyvažuje barvy a omezuje odlesky, závoj a aberace.

Objektiv RF 70-200 mm F4L IS USM přináší další vylepšení, jako je povlak čoček Air Sphere Coating, čtyři optické členy s velmi nízkým rozptylem (UD) nebo zkrácení minimální ostřicí vzdálenosti z 1 m na 60 cm. To vše je důkazem úsilí společnosti Canon neustále vylepšovat obrazovou kvalitu objektivů řady RF. I při maximální ohniskové vzdálenosti vytváří devítilamelová clona spolu s konstantní světelností f/4 nádherný bokeh a umožňuje dosáhnout mimořádně detailně prokreslených snímků. Díky vylepšené optické kvalitě objektivu RF 70-200 mm F4L IS USM lze v celém rozsahu ohniskových vzdáleností pořizovat snímky ostré v celé ploše obrazu. Oba nové objektivy i při nejnižší cloně dosahují vysoké ostrosti a jsou ideálním nástrojem pro portrétní fotografy, kteří se snaží postihnout jemné nuance výrazu tváře, i pro ty, kdo chtějí zachytit drobné detaily na malých objektech. 

Kreativní výhoda

Objektiv RF 70-200 mm F4L IS USM je vybavený systém optické stabilizace obrazu, která umožňuje prodloužit expoziční čas až o 5 EV. Fotograf se tak může věnovat posouvání hranic kreativních možností a dosahovat vysoké obrazové kvality i bez stativu. Objektiv je vybavený ostřicím motorkem Dual Nano USM a při nasazení na nová těla Canon EOS R5 nebo EOS R6 dosahuje stabilizace obrazu účinnosti až 7,5 EV. Lze tak pořizovat dokonale zaostřené snímky v rychlém sledu i za špatných světlených podmínek. Díky systému ostření Dual Nano USM dokáže objektiv RF 70-200 mm F4L IS USM ostřit průběžně mimořádně rychle a tiše, což ocení zejména filmaři.

Účinnost stabilizace obrazu u objektivu RF 50 mm F1,8 STM dosahuje ve spojení s těly EOS R5 nebo EOS R6 až 7 EV. Dokonalé automatické ostření zajišťuje systém STM, díky němuž mohou amatérští filmaři zkoušet nové způsoby filmování s téměř neslyšným a plynulým zaostřováním. 

Zaměřeno na praktičnost

S cílem poskytnout fotografům maximální komfort při práci je objektiv RF 50 mm F1,8 STM vybavený novým důmyslným kombinovaným ostřicím a ovládacím kroužkem bez zarážek. Ten umožňuje zcela intuitivně ovládat ostření i nastavení expozice a stále přitom sledovat fotografovaný objekt. 

Objektiv RF 70-200 mm F4L IS USM je velmi dobře připravený pro použití venku díky ochrannému fluoritovému povlaku a odolnosti proti prachu a otřesům. Vysokou odolnost typickou pro objektivy Canon řady L zajišťuje speciální povlak chránící proti vysokým teplotám a konstrukce utěsněná proti průniku prachu a vody. Objektiv lze tedy používat v extrémně horkém i extrémně chladném klimatu. 

Fotografie nových objektivů si můžete prohlédnout ZDE.

Objektiv Canon RF 70-200 mm F4L IS USM stojí 48 990 korun, objektiv Canon RF 50 mm F1.8 STM se prodává za 6290 korun.

Další informace o objektivech Canon RF, včetně nově představených RF 50 mm F1,8 STM a RF 70-200 mm F4L IS USM, naleznete na stránkách 

https://www.canon.cz/lenses/rf-70-200mm-f4-is-usm-lens/https://www.canon.cz/lenses/rf-50mm-f1-8-stm/.

RF 50 mm F1,8 STM – hlavní funkce a vlastnosti:

  • Ostřicí motorek STM
  • Světelnost f/1.8
  • Asférický optický člen
  • Bajonet RF
  • Potah čoček Super Spectra
  • Přepínatelný ovládací/ostřicí prstenec

RF 70-200 mm F4L IS USM – hlavní funkce a vlastnosti:

  • konstantní světelnost f/4 v celém rozsahu
  • Automatické ostření Dual Nano USM
  • Kvalita řady L
  • Prvky s velmi nízkým rozptylem (UD) a potah čoček ASC 
  • Optická stabilizace obrazu s účinností 5 EV a kombinovaný IS systém, který umožňuje prodloužit expoziční čas až o 7,5 EV při použití s fotoaparáty EOS R5 a EOS R6
  • Utěsnění proti prachu a vlhkosti 
  • Ovládací prstenec

-KONEC-

O společnosti Canon Europe

Canon Europe je strategickou centrálou pro region EMEA společnosti Canon Inc., předního světového dodavatele technologií a služeb pro digitální zpracování obrazu. Canon Europe působí přibližně ve 120 zemích, zaměstnává okolo 13 500 lidí a přispívá zhruba čtvrtinou ke globálním ročním výnosům společnosti Canon.  
Společnost Canon byla založena v roce 1937 a po celou dobu své osmdesátileté existence přináší zákazníkům špičkovou obrazovou techniku. Neustále investuje do správných oblastí a využívá příležitosti k růstu, od fotoaparátů po komerční tiskárny a od podnikového poradenství po lékařskou techniku. 
Firemní filozofie společnosti Canon je Kyosei, což znamená „žít a pracovat společně pro obecné blaho“. V regionu EMEA společnost Canon Europe usiluje o trvale udržitelný obchodní růst a zaměřuje se na snižování svého dopadu na životní prostředí a pomáhá jej snižovat i svým zákazníkům pomocí svých produktů, řešení a služeb. 
Je průkopníkem neustále měnícím svět obrazové techniky pro vyšší dobro. Svými technologiemi a inovativním duchem Canon posouvá hranice možného, abychom mohli vidět svět z nových pohledů. Pomáháme vnášet do života kreativitu, snímek za snímkem. Protože můžeme-li náš svět vidět, dokážeme jej měnit k lepšímu.
Další informace o společnosti Canon Europe naleznete na stránkách www.canon-europe.com