Komentář: Urychlí pandemie COVID-19 o digitalizaci stavebního průmyslu?

Rok 2020 měl být přelomovým rokem pro digitalizaci stavebního průmyslu. Přestože pandemie COVID-19 stavebnictví ovlivnila, Ibrahim Imam z PlanRadaru se domnívá, že krize poslouží jako katalyzátor a nastartuje úspěšnou digitalizaci tohoto odvětví.

Na začátku roku 2020 se optimisticky předpokládalo, že nastane zlomové období, kdy se obor stavebnictví konečně přesune na digitální pole. Studie společnosti CEEC Research z roku 2019 poukázala na blížící se změny. Data výzkumu provedeného mezi stovkou veřejných investorů v ČR ukazují, že podle  89 % respondentů má  digitalizace vést ke značnému nebo alespoň částečnému zefektivnění stavebního procesu. 

Na jaře ovšem přišel neočekávaný zvrat, který změnil veškeré plány a mnoho firem vrátil  k tužce a papíru. Obor stavebnictví je zvyklý překonávat překážky, přesto se však s komplikacemi, které pandemie přinesla, těžce vyrovnává. Očekává se, že stavebnictví letos poklesne o 8 % a krize ovlivní všechny – malé, velké a nedigitalizované firmy, stejně jako ty, které do digitálního světa přešly ještě před začátkem krize.

Digitalizaci chápeme jako proces přenosu informací z fyzické podoby do podoby digitální – to je ovšem pouze jeden ze dvou hlavních kroků. Tím dalším je praktické zapojení digitalizace, které usnadní procesy v organizaci, přinese benefity zaměstnancům a zvýší firemní zisk .  

V roce 2017 označil McKinsey Global Institute stavebnictví za nejméně digitalizovaný obor v Evropě a upozornil na fakt, že tento trend se mění jen velmi pomalu. Interní výzkum PlanRadaru odhalil, že 60–70 % stavebních společností s digitalizací zatím vůbec nezačalo, a tím se ve srovnání s digitalizovanou konkurencí dostávají do nevýhodné pozice.

Existuje pro to několik důvodů. Obor čelí mnoha překážkám, které ovlivňují jak jejich zisk, tak jejich investice a produktivitu. Od krize v letech 2008 a 2009 navíc není pro digitalizaci vyhrazeno příliš mnoho finančních prostředků a firmy zároveň naráží na problémy spojené s velkou fluktuací zaměstnanců. Zaměření na aktuální projekty spíše než na kontinuitu rozvoje zpomaluje nejen modernizaci týmů, ale i potřebných nástrojů.

Digitalizované firmy zvládnou krize lépe

Podle dosavadních výsledků je zřejmé, že firmy s digitalizovanými procesy zvládají krizi mnohem lépe. Díky přesunu z kanceláří na práci z domova zažívají nástroje usnadňující vzdálenou práci  bez narušení chodu organizace strmý narůst popularity. To platí zejména pro řešení založená na cloudových úložištích, která, na rozdíl od lokálních serverů, umožňují pracovat na dálku stejně efektivně jako za běžných podmínek. Přestože každodenní správu stavebních prací je nutné provádět přímo na staveništi, tato krize nám ukázala, že stavbyvedoucí mohou část, tedy převážně administrativu, své práce dělat odkudkoli. 

Tyto nástroje nám mohou pomoci překonat i další překážky, které nám COVID-19 přinese. Během pandemie vznikly stovky improvizovaných nemocnic a testovacích center a je tedy jisté, že nástroje pro stavebnictví se budou muset velmi rychle adaptovat na nové situace. Budou kladeny větší požadavky na vývoj flexibilních návrhů, které lze přestavět pro zdravotnické účely, nebo projekty pro zpracování použitého materiálu, které povedou k vytváření udržitelného stavebního prostředí. 

Digitální nástroje jsou pro dosažení takového stavu nezbytné, protože projektový tým potřebuje mít přístup ke komunikaci propojující všechny prvky ve stavebním řetězci. S komunikačním softwarem a digitálními dokumenty uloženými v cloudu mohou uživatelé jednoduše získat přístup k plánům v digitální podobě  v průběhu všech kroků výstavby, či dokonce v rámci více realizací najednou – to společnostem umožní komunikovat napříč projekty realizovanými v jedné budově, a my tak budeme lépe připraveni na budoucí krize.

Zanechá nám pandemie digitální dědictví?

Díky současné krizi jsou změny v mnoha oborech nevyhnutelné. Pokud by pandemie měla sloužit jako katalyzátor změn v oblasti digitalizace ve stavebnictví, je velká šance, že takové změny nastanou mnohem dříve, než jaký by byl jejich přirozený vývoj. Současná krize tak může vést k tomu, že se sníží počet pracovníků na stavbách. Lidé si zvyknou pracovat na dálku, a pokud se firmy rozhodnou podpořit digitalizaci, může to stavebnictví pomoct  nejen v současném rozvoji, ale připraví ho to i na komplikace, které mohou přijít v budoucnu. 

Ibrahim Imam, spoluzakladatel společnosti PlanRadar, evropského poskytovatele softwaru pro digitální dokumentaci a komunikaci pro stavební průmysl a real estate