MiR500 snižuje náklady na přepravu ve Schneider Electric

Společnost Schneider Electric nasadila ve svém zařízení v polském Bukownu autonomní mobilní robot MiR500 na přepravu hotových produktů z výrobní linky do skladu

Praha, 25. listopadu 2020 – Společnost Mobile Industrial Robots (MiR), mezinárodní lídr na trhu mobilních robotů, oznámila nasazení mobilního robota MiR500 ve společnosti Schneider Electric Industries, ve výrobním zařízení Bukowno v Polsku. Autonomní mobilní roboty přepravují palety se zbožím o hmotnosti až 400 kg mezi výrobou a sklady, přičemž pomáhají optimalizovat interní logistiku, redukovat přepravní náklady a zlepšit úroveň bezpečnosti. V rozhodnutí pro technologii MiR hrála hlavní roli flexibilita, pracovní bezpečnost, přepravní nosnost a jednoduchost použití.

Snížení logistických nákladů

Na základě ROI kalkulací o snížení nákladů na interní logistiku a potřebu palet odhaduje zákazník rychlou návratnost investice do technologie mobilních robotů. „Nasazení mobilních robotů schopných přepravy produktů ve dvou vrstvách na jedné paletě nám umožnila umístit do kamiónu více zboží. To nám pomáhá redukovat přepravní náklady a díky nižšímu počtu palet optimalizovat celkové náklady,“ říká Agnieszka Naleźnik-Jurek, manažerka technického oddělení ve Schneider Electric

Robot MiR500 pracuje 24 hodin denně ve třísměnném provozu, přičemž pokrývá 8 přepravních tras v průměrné délce 140 metrů. Během jedné směny najede robot 5,5 – 6 km. Po zadání úkolu od pracovníka skladu robot vyzvedne prázdnou paletu ve skladu a převeze ji na výrobní linku. Zde prázdnou paletu odloží na rack a vyzvedne paletu naloženou zbožím, kterou přepraví do skladu. Pokud není aktuálně dostupný žádný další úkol, automaticky odjede do nabíjecí stanice.

„Autonomní roboty MiR umožňují podnikům optimalizovat interní logistiku bez nutnosti změny výrobního prostředí, a to díky vysoké nosnosti, flexibilitě a snadnému použití. Tyto výhody byly rozhodující i pro technické pracovníky ve Schneider Electric Bukowno,“ řekl Lukasz Maka, manažer MiR Robots ve společnosti Astor, která je lokálním partnerem MiR na polském trhu.

MiR500 je vybaven zdvižným modulem MiR Pallet Lift, který zjednodušuje vyzvedávání palet umístěných na MiR Pallet Racku. Instalované I/O senzory propojené s Wi-Fi sítí poskytují informace o aktuální pozici robota, což dovoluje neustále monitorovat trasu přepravovaných palet. Všechny informace o objednávkách jsou dostupné v rámci interního podnikového systému. Po několika měsících ostrého provozu dokázali ve Schneider Electric optimalizovat interní přepravu do takové míry, že bylo možné zapojit robota MiR i do dalšího výrobního procesu.     

Původní AGV technologie neumožňovala jakékoliv změny výrobního nastavení a pokaždé bylo nutné překonfigurovat celou operaci. Díky flexibilitě robota MiR mohl zákazník reorganizovat výrobní nastavení mnohem rychleji,  bez dodatečných nákladů a bez nutné externí podpory.

Vyšší úroveň bezpečnosti

360stupňové laserové skenery, které neustále monitorují okolní objekty, zaručují nejvyšší úroveň bezpečnosti na pracovišti. V porovnání s předchozími AGV vodícími kabely, které bylo snadné přehlédnout, MiR robot pracuje bezpečně i v dynamickém prostředí – detekuje lidi i stroje ve svém okolí a v případě potřeby se zastaví či překážku objede. 3D kamera a laserové skenery jsou standardním vybavení všech robotů MiR.

Úroveň bezpečnosti zvyšuje zvuková a světelná signalizace. Před vstupem do místnosti, ve které se pohybují lidé, MiR500 upozorňuje na svou přítomnost zvukovými signály a po nastaveném čase teprve poté vjíždí na pracoviště. Během provozu je osvětlen modrou barvou, která je ve Schneider Electric povinná pro všechny pohybující se stroje.

„Nasazení robota MiR bylo našimi techniky velmi dobře přijato. MiR500 v současné době přepravuje palety se zbožím o hmotnosti až 400 kg, funguje ve třísměnném provozu, 24 hodin denně. Výhody jsou patrné zejména z pohledu skladových pracovníků, kteří oceňují snadnost a uživatelskou přívětivost webového rozhraní. Rovněž oceňují úsporu skladové plochy, kterou přineslo odstranění AGV infrastruktury,“ řekl Marcin Hat, technik robotických výrobních procesů ve Schneider Electric.

Roboty MiR se využívají i v dalších výrobních zařízení Schneider Electric v Bulharsku, Itálii a Francii.

Video ze společnosti Schneider Electric Industries, z výrobního zařízení Bukowno v Polsku je dostupné zde.

O Schneider Electric

Schneider Electric je předním dodavatelem technologií digitální transformace v oblasti řízení a automatizace elektrické energie. Nabízí digitální řešení a kombinuje nejlepší globální technologie, automatizaci v reálném čase, software a služby do integrovaného řešení pro domácnosti, budovy, datová centra, infrastruktury a průmyslová odvětví. Vyvíjí inteligentní a integrované produkty a technologie pro řízení elektrické energie a procesy bezpečným, spolehlivým, efektivním a udržitelným způsobem. V Polsku provozuje pět výrobních zařízení v lokalitách Bukowno, Mikolow, Szczecinek, Swiebodzice a Tychy. Výrobní zařízení v Bukownu se zabývá výrobou nízkonapěťových přístrojových přepínačů, odpojovačů a jejich doplňků. Pro více informací navštivte www.se.com./pl/pl

O Mobile Industrial Robots 

Společnost Mobile Industrial Robots (MiR) vyvíjí a dodává nejpokročilejší kolaborativní a bezpečné autonomní mobilní roboty (autonomous mobile robots – AMRs) na trhu. Tyto roboty umožňují rychlé, snadné a efektivní řízení interní logistiky, přičemž zaměstnancům umožňují vykonávat produktivnější činnost. Inovativní roboty od MiR již nasadily stovky velkých a středně velkých výrobních společností, logistických center a též řada nemocnic po celém světě. MiR velmi rychle vytvořil globální distribuční síť ve více než 60 zemích a má regionální kanceláře v New Yorku, San Diegu, Singapuru, Frankfurtu, Barceloně, Tokiu a Šanghaji. V České republice a na Slovensku dodávají produkty MiR na trh společnosti Amtech spol. s r.o. a DREAMland PLC. V roce 2019 dosáhla společnost obratu ve výši 44 milionů USD. Firma se sídlem v dánském Odense byla založena a je řízena profesionály s dlouholetou zkušeností z dánského robotického průmyslu. Pro více informací navštivte: http://www.mobile-industrial-robots.com.

Videa o jednoduchém nastavení a programování robotů, případové studie a komplementární nástroje naleznete zde:  https://www.youtube.com/channel/UC3MRxsNU6AW_hKdExtnGr1Q