ZP MV ČR vyhlášena finančně nejzdravější zdravotní pojišťovnou v zemi

Praha, 25. listopadu 2020 – Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) je finančně nejzdravější zdravotní pojišťovnou v zemi pro rok 2020. Vyplynulo to z šetření neziskové organizace Health Care Institute (HCI). Ocenění pro vítěze převzal generální ředitel ZP MV ČR David Kostka v úterý 24. 11. 2020 v Praze. 

Vítěz kategorie Finančně nejzdravější zdravotní pojišťovna v zemi musí splňovat přísná kritéria – např. efektivně hospodařit se svěřenými prostředky, mít dostatečnou zásobu ke krytí zdravotní péče, rozumně spravovat provozní náklady na pojištěnce i výdaje pojišťovny – zkrátka mít vysokou finanční kondici. 

„Toto vítězství potvrzuje fakt, že ZP MV ČR dokáže nejlépe ze všech zdravotních pojišťoven v zemi nakládat s penězi, které její klienti odvádějí na zdravotní pojištění, a přitom přes setrvalý tlak na růst výdajů zajistit svým pojištěncům vysoce kvalitní zdravotní péči. Je o to cennější, že se nám dostává v době, kdy jsou na zdravotní pojišťovny kladeny obrovské finanční nároky v souvislosti s epidemií koronaviru,“ prohlásil generální ředitel pojišťovny David Kostka

Lékařům denně 113 milionů Kč

V letošním roce plánuje ZP MV ČR vydat na zdravotní služby svých klientů rekordních 41,5 mld. Kč, což je růst téměř o 13 % oproti loňskému roku. „Denně poukazujeme smluvním lékařům, nemocnicím a dalším zdravotnickým zařízením za péči o naše klienty v průměru téměř 113 milionů korun,“ dodal David Kostka. Roční náklady na jednoho pojištěnce by měly letos přesáhnout 31 300 Kč. Nutno dodat, že v hodnocení finančního zdraví byly posuzovány reálné údaje za loňský rok.

Spolehlivost, stabilita a důvěra jsou základními principy, na kterých ZP MV ČR staví, a tato praxe se vyplácí. K pojišťovně se každoročně hlásí stále noví klienti, které ZP MV ČR pod heslem „Zdraví jako vášeň“ motivuje k zodpovědnosti za vlastní zdraví a k postupným změnám životního stylu. Celostní přístup k vnímání zdraví je pro ZP MV ČR stěžejní. Pravidelné sportování a prevenci podporuje ZP MV ČR také širokou škálou příspěvků z Fondu prevence, na který letos vyčlenila 260 milionů korun. 

ZP MV ČR působí na českém trhu již osmadvacátým rokem, je největší zaměstnaneckou zdravotní pojišťovnou a druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi. Má téměř 30 000 smluvních vztahů s lékaři a nejvýznamnějšími zdravotnickými zařízeními na území celé České republiky. V současnosti má více než 1,3 milionu klientů. Jako jediná zdravotní pojišťovna v zemi je již tři roky za sebou držitelkou prestižního mezinárodního titulu Czech Superbrands.