Trnitá cesta za hereckým snem Roberta Pattinsona, aneb co jste nevěděli o filmu Stmívání

V Praze 26. 11. 2020 – Novodobí upíři jsou ztělesněním nepřemožitelné síly, tajemna a nečekaně i romantiky. Posloužili jako námět mnohým filmům a seriálům, přičemž v každém provedení se jejich charakteristické rysy v něčem lišily. V některých filmech šlo o jiný způsob proměny z člověka na upíra, jinde se lišili pitím nebo nepitím krve nevinných lidí a někdy měli úplně odlišné superschopnosti. Jak dobře se v upírech vyznáte? Přesvědčte se o tom se ságou Stmívání ve 22:00 na televizní stanici AMC. V úterý 1. prosince se můžete těšit na první díl s názvem Stmívání, 8. prosince vás čeká Stmívání: Nový měsíc a 15. prosince Stmívání: Zatmění. 

Největší zajímavosti z filmové ságy Stmívání

  • Podle ságy upíři nikdy nejedí lidskou potravu. Ale v jedné scéně ze školní jídelny, členové rodiny Cullenů jedí to, co ostatní. Na tuto chybu režiséra upozornili sami herci.  
  • Scény, které se odehrávaly v městečku Forks se ve skutečnosti natáčely v Portlandu. Filmový štáb pouze zkopíroval ceduli města Forks. 
  • Dům rodiny Cullenů je skutečným domovem jednoho z velkých šéfů byznysu se sportovním oblečením, který umožnil, aby se natáčelo přímo u něj.
  • Kvůli scéně, kde hrají Cullenovi baseball, museli herci chodit na hodiny baseballu a Robert Pattinson se musel naučit normálně běhat. Natáčení značně zkomplikovalo i počasí. Všechny herečky musely mít na hlavách kšiltovky, protože jim silný vítr neustále rozfoukával upravené účesy.
  • Zraněná Bella se musela postavit Edwardovi na nohu, aby mohla tančit na plese. Robert Pattinson později prozradil, že v ten večer byla tak velká zima, a na konci natáčení ho tak bolela noha, že mu zčernaly prsty.
  • V první verzi scénáře filmu Stmívání měl být Edward lovcem upírů, což se nápadně podobá filmu Van Helsing. 
  • Svalnaté břicho, kterým se Edward pochlubil ve filmu Nový měsíc, je pouze namalované. 
  • O roli Belly se ucházely i herečky Jennifer Lawrence, kterou znáte ze série Hunger Games a Nina Dobrev, která se proslavila díky seriálu Upíří deníky, kde hrála po boku Iana Somerhaldera. 
  • Catherine Hardwicke, která režírovala první a zároveň nejúspěšnější díl ságy Stmívání, nebyla producenty najata na další díly. Podle dostupných informací nebyli totiž spokojeni s jejím výkonem a dali přednost Chrisovi Weitzovi. 
  • O premiérovém víkendu v českých kinech shlédlo Stmívání 215 tisíc diváků.

Kristen Stewart, nebo Bella Swan? Ve skutečnosti úplné protiklady

Mnozí z vás možná netušili, že Kristen Stweart nebyla v době natáčení ještě plnoletá a musela chodit do školy. Štáb tuto situaci vyřešil tak, že navštěvovala právě tu školu, kde se film natáčel. Dovedete si představit, že byste například z hodiny zeměpisu šli do vedlejší třídy natáčet milostné scény s filmovým upírem? Kristen je velmi sportovně nadaná a ráda hraje volejbal, bylo pro ni tedy velmi těžké hrát ve filmu nemehlo. Robert Pattinson naopak sport nesnáší a fyzické aktivity ho nebaví. Protože má Kristen Stewart ve skutečnosti pronikavě zelené oči, musela při natáčení nosit hnědé kontaktní čočky, aby se film shodoval s knižní předlohou. 

Neoblíbený Robert Pattinson alias Edward Cullen

Asi málokdo by věřil, že hlavní představitel upírské ságy byl kdysi málo obsazovaným hercem, který dokonce uvažoval, že s herectvím nadobro skončí. Po tom, co získal roli Edwarda Cullena, přibližně 75 tisíc lidí podepsalo petici, aby hlavní roli ve filmu Stmívání neztvárnil. Robert si z toho, ale nedělal těžkou hlavu a jednoduše přestal číst internetové diskuze a blogy, kde na něj lidé útočili. Nakonec si filmový upír získal srdce žen po celém světě. Ve skutečném životě mu ale romantika nic neříká, je spíš pragmatik a nenechá se unášet emocemi. Robert měl ale celkem zábavné dětství. Jeho dvě starší sestry ho často oblékaly do dívčích šatů a říkaly mu Claudia. Sám říká, že možná právě jeho ženštější vzhled mu ve dvanácti letech pomohl nastartovat modelingovou kariéru. 

Baví vás upíři a chcete se o nich dozvědět víc? Sledujte ságu Stmívání 1., 8. a 15. prosince vždy ve 22:00 na televizní stanici AMC.