Čtvrtina Čechů nechává nákupy dárků až na prosinec

Praha, 30. listopadu 2020 – Tři čtvrtiny Čechů má v listopadu koupený alespoň jeden vánoční dárek. Zatímco 37 % Čechů pořizuje dárky spíše podle předem připraveného seznamu, dalších 39 % dává přednost intuitivnímu nákupu a nechává se inspirovat aktuální nabídkou. I přes zásah pandemie do peněženek Čechů si plánuje půjčit na letošní Vánoce jen 8,5 % dotázaných. Informace vyplynuly z dotazování společnosti Fair Credit. Pro 4 z 10 Čechů budou letošní Vánoce znamenat i určité omezení tradičního setkávání s rodinou a přáteli.  

Tři čtvrtiny (73 %) Čechů už v tuto chvíli řeší anebo má vyřešeny vánoční dárky – 45 % z nich přitom začíná s nákupy už v říjnu nebo dříve, zbývajících 55 % realizuje první nákupy v listopadu. Pětina otázaných začíná řešit vánoční nákupy až v prosinci, 5 % dokonce až týden maximálně dva před svátky. S největším předstihem přitom začínají především ženy – v říjnu i dříve nakoupí první dárky
42 % z nich v porovnání s 24 % mužů.

Graf 1 – Kdy obvykle Češi začínají s nakupováním vánočních dárků

Plánovači vs. lovci

37 % Čechů inklinuje spíše k promyšlenému nakupování podle předem připraveného seznamu a jen část dárků pořizuje nahodile. Dalších 39 % dotázaných se naopak nechává raději inspirovat aktuální situací a nabídkou trhu a plánuje jen menší část vánočních nákupů. Zhruba pětina pak kombinuje plánované nákupy s nahodilými půl na půl. Se seznamem vyrážejí na nákupy opět o něco častěji ženy, muži nakupují spíše nahodile a intuitivně, vánoční nákupní seznam nemají dopředu příliš promyšlený. Seznamy dárků má dopředu připraveny častěji i mladší generace do 35 let. „Plánované nákupy značí zodpovědný přístup k financím, což je bezesporu ta lepší varianta. Pokud máte před sebou seznam dárků, můžete předem odhadnout celkové náklady za Vánoce a to, zda na ně bude vaše peněženka stačit. Impulsivní nákupy mohou sice přinést pod stromeček nečekané zpestření, je ale důležité hlídat si stanovený rozpočet. Radost pod stromečkem totiž může velmi rychle vystřídat novoroční úzkost z našponovaného rodinného rozpočtu,“ říká Tomáš Konvička, jednatel úvěrové společnosti Fair Credit.

Raději se uskromníme, půjčovat si nechceme

Více než polovina Čechů předpokládá nižší útraty za Vánoce v důsledku omezení nákupů v kamenných prodejnách, stejný podíl pak omezí výdaje kvůli dopadu pandemie na jejich osobní finance. Češi chtějí nejčastěji utratit za letošní Vánoce do 5 000 Kč, a to téměř polovina z nich. I přes dopady pandemie na osobní finance řady Čechů, se 78 % dotázaných nechce kvůli Vánocům zadlužovat. Půjčku si vezme anebo ji zvažuje asi 8,5 % respondentů. Jde spíše o mladší generaci a častěji také o muže a respondenty s nižším vzděláním. Podle Konvičky přitom stoupá každoročně počet úvěrů v předvánočním čase o 30 % oproti běžným měsícům. „Zájem o půjčky u naší společnosti v předvánočním čase je podobný jak ze strany nových, tak stávajících klientů. Roste ale výše prodejů a průměrná výše poskytnutého úvěru,“ doplňuje Konvička a pokračuje: „Letošní rok je v důsledku pandemie nestandardní, nicméně, pokud dojde k plánovanému uvolnění a otevření maloobchodu a restaurací, očekáváme standardní zvýšený zájem o půjčky a předvánoční nárůst prodejů. Hlavním akcelerátorem poptávky po úvěrech tak bude letos nejen předvánoční období jako takové, ale i poměrně velký deficit v podobě odložené spotřeby v říjnu a listopadu.“

Omezíme tradiční objíždění příbuzných 

Aktuální pandemická situace ovlivní i obvyklé vánoční setkávání s rodinou. Více než 4 z 10 (43 %) dotázaných předpokládá, že letošní Vánoce určitě nebo pravděpodobně omezí kontakt s rodinou a svými blízkými. Častěji přitom generace 45+. O trávení času se širší rodinou a přáteli se naopak rozhodně nenechá připravit pětina dotázaných Čechů, více těch z mladší generace a také o něco častěji ženy.

Graf 2 – Jak Češi omezí kontakty s rodinou a přáteli o letošních Vánocích

O průzkumu – Průzkum byl realizován na konci října prostřednictvím online

platformy Instant Research na reprezentativním vzorku 880 mužů a žen ve věku 18-65 let. 

Fair Credit Czech s.r.o. je česká nebankovní společnost, která poskytuje krátkodobé bezúčelové úvěry do výše až 150 000 korun. Své produkty nabízí prostřednictvím vlastní sítě 800 obchodních zástupců, kteří jsou sdruženi pod čtyřicítku oblastních kanceláří a manažerských center. Objemem prodaných půjček je Fair Credit dvojkou na českém trhu nebankovních poskytovatelů půjček.