Podniky očekávají dvourychlostní zotavení z pandemie covid-19

Praha, 3. prosince 2020 – Zatímco celý svět netrpělivě čeká na vakcíny proti koronaviru, nová studie banky HSBC popisuje dvourychlostní zotavení ekonomiky, které může trvat i několik let vzhledem k tomu, že pandemie nově definuje obchodní úspěchy. 

Každoroční průzkum Navigator společnosti HSBC, sestavený z názorů více než 10 000 společností ve 39 zemích a teritoriích, zjistil, že 8 % společností je ziskovějších než před vypuknutím epidemie covid-19 a 45 % očekává návrat k ziskovosti před covidem-19 do konce roku 2021. Na druhou stranu si 28 % podniků myslí, že tohoto stavu dosáhnou ke konci roku 2022, a dalších 11 % hledí až k roku 2023. 6 % dotázaných vidí návrat k předkrizové ziskovosti v roce 2024 nebo později.

I přesto, že počet společností očekávajících růst tržeb v příštím roce (64 %) poklesl o 15 procentních bodů ve srovnání s minulým rokem, a podíl těch s nulovým růstem se zdvojnásobil, čtyři z deseti (42 %) podniků očekávají v roce 2021 růst tržeb o více než 5 %. Charakteristickým rysem těchto firem s „vysokým růstem“ je, že téměř všechny (89 %) navyšují své investice. Naproti tomu čtvrtina (24 %) podniků očekávající nižší tržby plánuje škrty a dva z pěti (42 %) plánují méně investovat do svého podnikání.

Průzkum vyzdvihuje digitalizaci jako klíčovou během pandemie, což dokládá i fakt, že firmy s „vysokým růstem“ realizují většinu prodejů online. Třetina (32 %) těchto firem očekává, že vyšší efektivita díky technologiím bude zásadní ve snaze postavit se opět na vlastní nohy. To je mnohem více než u podniků s nižším nebo žádným růstem. Není pak divu, že 88 % dotazovaných firem plánuje v příštím roce investovat do digitálních nástrojů a platforem, navíc třetina společností již inovovala své produkty a služby. 

Mezi hlavní priority firem s vysokým růstem patří také podpora zaměstnanců. Až 90 % dotázaných společností plánuje zvýšit kvalifikaci zaměstnanců a investovat do jejich blahobytu.

Průzkum ukazuje i rostoucí význam odpovědnosti vůči životnímu prostředí. Převážná většina firem (86 %), si myslí, že snaha zlepšit výsledky na poli udržitelnosti pomůže zvýšit prodeje. Tři ze čtyř firem si stanovily cíle v oblasti životního prostředí, sociální oblasti a řízení společností se zaměřením na environmentální a sociální část (nárůst o 10 a 12 procentních bodů od roku 2019).

„Celkový sentiment se mezi firmami ve světě po vypuknutí nákazy zhoršil, nicméně některé závěry průzkumu jsou pro oživení po pandemii povzbuzující. Firmy s vysokým růstem si osvojují nové technologie, soustředí se na kvalitu života zaměstnanců a uvědomují si, že budoucí úspěch silně závisí na závazku k udržitelnosti. To je i případ firem v České republice. V diskusích s našimi klienty vidíme, že společnosti plánující pro budoucnost se zajímají o investice do všech těchto tří oblastí s cílem nejen uspíšit zotavení, ale zároveň se vymezit vůči konkurenci,“ říká Richard Keery, generální ředitel HSBC v České republice.

Podle průzkumu HSBC Navigator mají nejoptimističtější očekávání růstu tržeb firmy z oblasti reklamy, PR a farmacie, následované společnostmi v odvětvích energetiky, chemického průmyslu a technologických služeb. Optimismem příliš neoplývají společnosti v automobilovém průmyslu, telekomunikacích, cestovním ruchu a vzdělávání.

Zhruba polovina podniků očekává, že přeshraniční obchod bude náročnější než před pandemií, i přesto se jejich odhodlání usilovat o mezinárodní příležitosti nezmenšuje. Tři čtvrtiny podniků mají vůči svému mezinárodnímu obchodu v následujících dvou letech pozitivní přístup. Dvě z pěti firem (37 %) věří, že rozšíření obzorů a nové zdroje pohledů pomohou zahraničnímu obchodu. Některé se domnívají, že mezinárodní obchod má skrze lokální ekonomiku pozitivní dopad na sociální sféru (30 %) a čtvrtina věří, že zahraniční obchod rozvíjí místní infrastrukturu. 

Firmy spíše mění své dodavatelské řetězce, než aby vracely výrobu a zpracování do svých domovských zemí, a to raději pomocí diverzifikace (28 %), než snížením počtu dodavatelů (20 %). Nicméně dodavatelské řetězce mají stále více působit na regionální úrovni – dvě pětiny firem uvedly, že se zaměřují na dodavatele v jejich regionu. Pokud jde o asijsko-pacifické firmy, pevninská Čína letos předstihla USA jakožto jejich hlavní zahraniční trh.

HSBC Navigator: 

Průzkum Navigator provedla pro HSBC společnost Kantar. Tento průzkum mezi více než 10 000 podniky zahrnuje 39 zemí, trhů a teritorií. Proběhl mezi 11. zářím a 7. říjnem 2020 na těchto trzích: Evropa: Belgie, Francie, Německo, Řecko, Irsko, Itálie, Nizozemsko, Polsko, Rusko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie. Asijsko-pacifická oblast: Austrálie, Bangladéš, pevninská Čína, Hongkong, Indie, Indonésie, Japonsko, Malajsie, Nový Zéland, Filipíny, Singapur, Jižní Korea, Srí Lanka, Tchaj-wan, Thajsko, Vietnam. Střední východ a severní Afrika: Egypt, Saúdská Arábie, Turecko, Spojené arabské emiráty. Severní Amerika: Kanada, Mexiko, USA. Jižní Amerika: Argentina, Brazílie. Zbytek Afriky: Jižní Afrika.

Další informace naleznete na adrese: https://www.business.hsbc.com/navigator

HSBC Commercial Banking

Již více než 150 let jsme tam, kde je růst, a spojujeme zákazníky s příležitostmi. HSBC Commercial Banking dnes poskytuje své služby 1,4 milionu zákazníků na 53 trzích, od malých podniků zaměřených především na jejich domácí trhy až po mezinárodní podniky. Ať už se jedná o provozní kapitál, termínované půjčky, financování obchodu nebo platby a správu hotovosti, HSBC Commercial Banking poskytuje nástroje a odborné znalosti, které podniky potřebují v cestě za úspěchem. Jako základní kámen skupiny HSBC zpřístupňuje podnikům svou širokou mezinárodní síť pokrývající více než 90 % globálního obchodu a kapitálových toků. Další informace naleznete na adrese: https://www.hsbc.com/who-we-are/our-businesses-and-customers/commercial-banking

HSBC Holdings plc

HSBC Holdings plc, mateřská společnost skupiny HSBC, má sídlo v Londýně. HSBC poskytuje své služby zákazníkům po celém světě s pobočkami v 64 zemích a teritoriích v těchto oblastech: Evropa, Asie, Severní Amerika, Latinská Amerika, Blízký východ a severní Afrika. S aktivy ve výši 2,923 miliardy USD k 30. červnu 2020 je HSBC jednou z největších světových organizací poskytujících bankovní a finanční služby.