Základem je správný recept. Jak vzniká česká kyselina hyaluronová?

Dolní Dobrouč, 3. prosince 2020 – Kyselina hyaluronová je dnes nejen ve světě kosmetiky už etablovaným pojmem. Lidské tělo ji přirozeně produkuje, avšak postupem času jí v organismu přestáváme mít dostatek. Proto přichází na řadu doplňky stravy, které potřebnou látku doplňují v dostatečném množství a přináší její blahodárné účinky. Jak se však dá kyselina hyaluronová vyrobit a jak vypadá proces jejího zpracování?

Zákazníci, kteří si kupují kosmetické výrobky, se v současnosti už mnohem víc zaměřují na kvalitu a složení produktů. A kyselina hyaluronová se postupně stala zárukou důvěryhodnosti. „Je velkým trhákem, nejen v oblasti hydratace pleti a redukce vrásek. A díky reklamám se stala známou pro širokou veřejnost. Zákazníci dnes však nezkoumají jen složení, ale například i pověst a historii firmy, která produkty přináší,“ říká Jana Štěpánková, obchodní ředitelka společnosti RYOR.

Od množení bakterií až po výrobek

Výrobci se kromě zkoumání všestranných účinků kyseliny hyaluronové zaměřují na zdokonalování samotné výroby. V malé české obci Dolní Dobrouč sídlí společnost Contipro, která patří k největším výrobcům kyseliny hyaluronové na celém světě. Výzkum, vývoj a výroba této látky tam probíhá už desetiletí. Contipro se při výrobě vydalo cestou fermentace.

Výrobní postup se dělí na dvě základní etapy. První je fermentace, tedy samotné množení bakterií, a druhou je následné zapracování produktu do konečné podoby. Pro výrobu kyseliny hyaluronové používáme bakterii streptococus zooepidemicus,“ vysvětluje Matouš Čihák, asistent vývoje biotechnologií ve společnosti Contipro. 

Fermentaci zná lidstvo odedávna. Nevzniklo by bez ní třeba ani pivo

Pojem fermentace je široké veřejnosti známý také z jiných oborů. Právě díky tomuto procesu si Češi mohou vychutnávat své oblíbené pivo. Jeho samotná existence je fermentací podmíněná a bez něj by nemohlo existovat v podobě, v jaké ho známe.

Při vaření piva přichází fermentace na řadu po vytvoření mladiny, která se získává uvařením sladu a chmele. Fermentace mladiny je látková přeměna pivovarských kvasnic, které se do ní přidávají po ochlazení na fermentační teplotu. Fermentace se poté skládá ze dvou etap, při první se při intenzivním stupni procesu přemění značná část cukrů v mladině na alkohol a oxid uhličitý. V druhé etapě, po stočení do tanků, se stupeň fermentace a teplota sníží a nastává dozrávání neboli ležení piva,“ popisuje vaření piva Ondrej Košalko z řemeslného pivovaru Chernobeer Brewing Co.

O výhodách fermentace lidstvo ví už dlouho, kdysi byla neodmyslitelnou součástí přípravy jídel. Potraviny zpracované tímto způsobem jsou totiž lépe stravitelné a vzniklé kyseliny vytváří v lidském organismu zdravé prostředí. Díky fermentaci se také z potravin do těla dostává maximum výživných látek, vitamínů a minerálů.

Bakterie vyrostou za den

Za pomoci užitečných bakterií funguje i výroba oblíbené kyseliny hyaluronové. Ve společnosti Contipro se snaží prostřednictvím výzkumu a vývoje všechny procesy dále zdokonalovat. „Máme výrobu, kde jsou obrovské nerezové nádoby, vysoké přes tři poschodí. Do nich dáváme živnou půdu. Následně se vnitřek sterilizuje a naočkuje bakteriemi, které za den vyrostou. Potom se látka stočí a začne proces čištění,“ vysvětluje Čihák.

Výzkumníci a pracovníci se při výrobě zaměřují hned na několik důležitých aspektů. Důležitá je nejen výnosnost technologického procesu, ale také co největší výtěžek hyaluronanu z jedné šarže. Samozřejmostí je důraz na kvalitu a čistotu hyaluronanu. Probíhá též snaha o omezování odpadových látek a ekologičnosti procesu přispívá i recyklace surovin.

Při výrobě je nejnáročnější poslední krok

Právě poslední kroky k hotové kyselině hyaluronové jsou v rámci celkového procesu problematické. „Není problém namnožit bakterie, ale je problém je poté dostat pryč a získat jen čistou látku, protože čisticí procesy jsou složité. Stejně je to u již zmiňovaného piva. Můžete si namnožit bakterie, pokud tomu trošku rozumíte, ale vyčistit je potom přes množství různých filtrů, to je ta pravá výzva,“ objasňuje Čihák.

Jen díky poctivému a zodpovědnému postoji k výrobě může poté vzniknout čistá a kvalitní kyselina hyaluronová. Ta poté pomáhá všemožně, nejen ve světě kosmetiky. Výzkumy a studie dokazují, že její vlastnosti jsou využitelné ve farmacii, při výrobě léčiv či pro medicínu. Už dnes se využívá v přípravcích na léčbu kloubů a pomáhá také hojit rány a popáleniny. Možnosti jejího využití jsou obrovské a až čas ukáže, kde všude může tato látka pomáhat.

Česká společnost Contipro, a. s., se sídlem v Dolní Dobrouči, si za 30 let svého působení na trhu vybudovala pozici jednoho z klíčových hráčů globální produkce kyseliny hyaluronové. Výsledky vlastního vývoje a výroby exportuje do více než 70 zemí světa a neustále pracuje na inovacích, které posouvají světový biotechnologický průmysl.