Koncept elektricky poháněného vyrovnávacího rotoru společnosti Bell obdržel cenu „Best of What’s New“

Fort Worth, Texas (4. prosince 2020) – Společnost Bell Textron Inc., dceřiná firma společnosti Textron Inc. (NYSE: TXT), oznámila, že její inovativní koncept elektricky poháněného vyrovnávacího rotoru (Electricly Distributed Anti-Torque – EDAT) obdržel cenu „Best of What’s New“ v kategorii Letectví a kosmonautika udílenou oblíbeným americkým čtvrtletníkem Popular Science za rok 2020.   

Jedná se o třetí rok po sobě, kdy se Bellu podařilo toto prestižní ocenění v kategorii Letectví a kosmonautika získat. V roce 2019 Bell obdržel cenu „Best of What’s New“ za koncept bezpilotního nákladního prostředku Autonomous Pod Transport (APT) 70, zatímco v roce 2018 si ji společnost připsala za konvertoplán Bell V-280 Valor Joint Multi Role. Cena jasně dokazuje, jakou snahu společnost věnuje neustálému přinášení inovativních řešení pro vertikální vzlet a posouvání hranic mobility.

„Cena ‚Best of What’s New‘ je uznáním největších úspěchů, jichž je lidská vynalézavost schopna dosáhnout během jednoho roku,“ říká Corinne Iozzio, šéfredaktorka Popular Science. „I v roce, jakým je ten letošní, nám nominované inovace nabídly možnost nahlédnout do budoucnosti, která se jeví bezpečnější a zábavnější, než jsme si mysleli. Zahrnují vše od nové generace průzkumných prostředků mise na Mars až po ultrahygienické, na míru vyráběné oční stíny. Mnoho z těchto nápadů pak obdrželo ocenění, které s hrdostí nazýváme ‚Best of What’s New‘.“

Oceněný elektricky poháněný vyrovnávací rotor (EDAT) je nejnovější komerční novinkou společnosti Bell, která byla představena v únoru 2020. Koncept EDAT tvoří čtyři malé vrtule uvnitř ocasního rotoru vrtulníku v posunutém vzoru dva po dvou. Každý rotor je vybaven čtyřmi listy a rotory jsou poháněny čtyřmi oddělenými motory. Elektrická energie je zajištěna generátory, které jsou poháněny turbínovými motory. Tato inovace přináší snížení hlukové zátěže v porovnání s letadly s konvenčním ocasním rotorem a také nižší náklady na provoz i údržbu. 

V průběhu roku si inovativní řešení EDAT získalo velkou pozornost. Jedná se totiž o první technologii svého druhu, která v odvětví vrtulových letounů zpochybňuje stávající normy týkající se úrovně hluku, bezpečnosti a pohonu.

Eric Sinusas, ředitel rozvoje komerčních programů v Bellu, k tomu uvedl: „Pomocí našeho jedinečného přístupu k individuálním potřebám současných i budoucích zákazníků pokračujeme ve vývoji, výrobě a provozu inovativních leteckých řešení. Uznání ze strany předního technologického odborného hlasu, jakým je Popular Science, nás nesmírně těší. Znamená totiž ocenění pro naše odhodlání a tvrdou práci s cílem dále se posouvat v leteckém a kosmickém průmyslu.“

###

O společnosti Bell 

Již více než 80 let měníme zážitek z létání a toho, kam až se můžeme dostat. Byli jsme prvními, kdo prolomil hranici zvuku a kdo získal certifikaci pro komerční vrtulník. Byli jsme na palubě první lunární mise NASA a uvedli jsme na trh pokročilý systém s překlopnými rotory. Nastavujeme standardy pro mobilitu na vyžádání. Kromě centrály ve Fort Worth v americkém Texasu působíme jako dceřiná společnost Textron Inc. v dalších strategických lokalitách po celém světě. Díky tomu, že více než 1300 našich kolegů sloužilo v armádě, je naší vášní pomáhat právě armádě plnit její mise. Naše průlomové inovace přinášejí zákazníkům výjimečné zážitky. Efektivně, spolehlivě a v první řadě bezpečně.

O konsorciu Textron Inc.

Textron Inc. je mezinárodní společnost, která využívá svou globální síť leteckého, vojenského, průmyslového a finančního obchodu, k tomu, aby svým zákazníkům poskytla inovativní řešení a prvotřídní servis. Společnost Textron je známá po celém světě svými silnými značkami – např. Bell, Cessna, Beechcraft, Hawker, Jacobsen, Kautex, Lycoming, E-Z-GO, Arctic Cat, Textron Systems a TRU Simulation + Training. Pro více informací navštivte www.textron.com.