Společnost Broker Consulting zprostředkovala úvěry v objemu přes 11 miliard Kč

Praha, 4. prosince 2020 – Společnost Broker Consulting ČR v říjnu zdolala hranici 11,2 miliardy  zprostředkovaných úvěrů na bydlení. Právě během měsíce října, kdy konzultanti Broker Consulting a pobočky OK POINT sjednali hypotéční úvěry a úvěry ze stavebního spoření v objemu 1,5 miliardy, překonala společnost celkový výsledek za celý rok 2019.

Během ledna až října 2020 zaznamenal Broker Consulting v daném segmentu 53,3procentní meziroční nárůst v objemech úvěrů na bydlení a 36 procent v počtech. Aktuálně tak Broker Consulting v této oblasti překonává vývoj trhu o deset procentních bodů. 

„Rozdíl mezi růstem objemů a počtů je dám tím, že nám výrazně stoupla výše průměrného sjednaného hypotéčního úvěru. Ta aktuálně za říjen podle Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů dosahuje výše 2 574 400 korun. Na konci loňského roku činila 2 273 622 korun,“ uvádí k výsledkům Martin Novák, hlavní analytik Broker Consulting, a pokračuje: „Nejen z pohledu Broker Consulting, ale i celého trhu lze predikovat, že letošní rok bude oproti původním prognózám rekordní ve sjednaných objemech úvěrů na bydlení. Chuť Čechů nakupovat nemovitosti, ať již pro rezidenční bydlení, nebo jako investici, pandemie koronaviru nijak nesnížila.“

C:\Users\vbastyrova\Desktop\EXTERNI KOMUNIKACE\TZ\A_Analytici_komentare\Graf_BC_Index_HÚ_prumerna_vyse_uveru.jpg

V letošním roce došlo na hypotečním trhu ke stabilizaci a hlavně k poklesu úrokových sazeb, což je v kontrastu s posledními dvěma lety, kdy docházelo naopak k růstu úrokových sazeb a zpřísnění hodnocení bonity žadatelů o úvěr. Na zájem o koupi nemovitostí neměly dramatický vliv ani úvěrové moratorium, či stále stoupající ceny nemovitostí. 

„Situace kokem covidu přesto zasáhla do procesu sjednání hypotečních úvěrů. Některé banky snižují odhadní cenu nemovitostí, zájemci o vlastní bydlení by tak měli být připraveni sáhnout hlouběji do vlastních úspor. Prodloužila se také doba spojená s vyřízením žádosti, příčinou jsou omezení v provozu poboček a možné absence z důvodu nemocenské, home office či ošetřovného na zpracovatelských centrech bank,“ doplňuje Martin Novák. 

Co stojí v Broker Consulting za rekordním nárůstem? 

Růst v oblasti úvěrů na bydlení je u Broker Consulting dán zejména propojením finančních a realitních služeb pod jednou střechou. Zhruba po šesti letech od rozšíření klientského servisu mají realitní služby více než 20procentní podíl na produkci v jednotlivých produktových oblastí Broker Consulting. Pokles poptávky po této oblasti nepřišel ani v době pandemie, kdy byly značně omezené možnosti osobních prohlídek nabízených realit. 

„Naší přidanou hodnotou je také základna více než 600 tisíc klientů. Ta nám umožňuje efektivně propojovat nabídku a poptávku v rámci interního systému ještě před zveřejněním nabídky na realitních portálech. Nemalou roli hraje i spolupráce s téměř stovkou developerských projektů napříč Českou republikou,“ dodává Jan Lener, ředitel marketingu a komunikace Broker Consulting. 

O společnosti Broker Consulting

Broker Consulting největší skupinou na českém a slovenském trhu, která poskytuje služby v oblasti finančního a realitního zprostředkování. Od roku 1998 získala důvěru více než 600 000 klientů. Poskytuje také služby přes 4 000 firmám. Distribuci služeb zajišťuje přibližně 2 000 konzultantů (profesionální konzultanti, zaměstnanci, konzultanti v zapracování v ČR i SR) ve více než 100 kancelářích a 40 franšízových pobočkách OK POINT. Společnost uvedla na český a slovenský trh řadu inovací. Jednalo se například o investice do otevřených podílových fondů se zamykáním zisků nebo unikátní produkty životního dopojištění, které umožňují pojistit smrt a invaliditu za zlomek obvyklých cen. Bankovní, finanční a realitní služby společně, to je franšíza OK POINT, který přináší společnost Broker Consulting ve spolupráci s mBank a MONETA Money Bank. Skupina se kromě finančního a realitního zprostředkování věnuje například developmentu, správě nemovitostí, férovým nebankovním půjčkám. Do širší skupiny patří například Broker Consulting ČR, Broker Consulting Slovenská republika, ProCredia, skupina PRODOMIA Group, BC Real, MONECO investiční společnost, Broker Consulting SICAV. Skupina Broker Consulting dosáhla v roce 2019 obratu 1,814 miliard korun.