Ericsson s 5G sítěmi slaví úspěchy po celém světě. Česko a okolní státy nejsou výjimkou

  • Společnost Ericsson letos výrazně pokročila v uzavírání smluv na zavádění 5G sítí. V prosinci tak Ericsson eviduje celosvětově 118 kontraktů na implementaci 5G
  • V listopadu se do množství zemí, kde Ericsson poskytne technologie pro 5G, přidalo díky smlouvě se společností CETIN a.s. i Česko
  • Poslední evropskou zemí s čerstvou smlouvu na 5G sítě je pro Ericsson Řecko

5G sítě společnosti Ericsson pronikly letos do všech kontinentů s výjimkou Antarktidy. Celkově už uzavřel Ericsson 118 smluv na zavedení infrastruktury 5G. Stále početnější zastoupení má v počtu kontraktů Evropa, úspěchy slaví společnost i ve středoevropském regionu. V Česku uzavřeli zástupci společností Ericsson a CETIN a.s. pětiletou smlouvu o vybudování kritické infrastruktury 5G, Ericsson tak zmodernizuje více než 4 000 základnových stanic v celé provozní oblasti mobilní sítě společnosti CETIN a.s. pokrývající dvě třetiny České republiky, včetně hustě osídlených oblastí Prahy, Brna a Ostravy. K zákazníkům společnosti CETIN a.s. patří například operátoři T-Mobile a O2. Zavedení 5G sítí představuje v době pandemie vítaný stimul pro českou ekonomiku. Podle studie agentury Analysys Mason bude zavedení páté generace mobilních sítí znamenat přínos pro české hospodářství ve výši 101,6 miliardy korun.

Ericsson zaznamenává úspěchy i v okolních zemích. V Polsku poskytuje 5G sítě pro společnosti Play a Polkomtel, v Rumunsku pro DiGI a Orange Romania. Aktivní je Ericsson při implementaci 5G i ve Slovinsku (spolupráce s Telekom Slovenije) a Maďarsku (Magyar Telekom).

Zákazníků společnosti Ericsson na mapě starého kontinentu přibývá. Posledním klientem se stala řecká společnost WIND Hellas. Ericsson tak v další členské zemi Evropské unie zajistí změnu stávající sítě podporující 2G, 3G a 4G na infrastrukturu podporující první samostatnou řeckou 5G síť. 

5G sítě podle Analysys Mason celé Evropě přispějí částkou 4,43 bilionu korun (162 miliardy euro). Právě v době ekonomických potíží spojených s COVID-19 je žádoucí ještě posílit zavádění 5G sítí. 

„Právě teď je správná doba, kdy by si měla Evropská unie na poli digitální transformace vytyčit co nejambicióznější cíle jako klíčový prvek svojí strategie ekonomického zotavení. Zjednodušeně řečeno se musíme rozhodnout mezi jasnou sázkou na 5G a situací, kdy Evropa začne zaostávat kvůli pomalému a fragmentovanému přechodu na nové technologie,“ říká Arun Bansal, výkonný viceprezident a ředitel pro evropské a latinskoamerické trhy ve společnosti Ericsson. 

Podle studie Mobility Report společnosti Ericsson bude koncem roku 2020 napojena na 5G sítě více než miliarda lidí, do pěti let to bude 60 procent lidí na planetě. Ve střední Evropě v roce 2026 podíl 5G na všech smlouvách o poskytování mobilních služeb dosáhne 35 procent. Nejvíce pak  5G sítě budou využívat obyvatelé Severní Ameriky – mělo by jich být 80 procent.

City view

Společnost Ericsson s 5G sítěmi slaví úspěchy po celém světě. (zdroj: Ericsson)

POZNÁMKY PRO REDAKTORY: VÍCE INFORMACÍ:

Ericsson a 5G Ericsson Newsroom

Informace o Ericsson Spectrum Sharing media.relations@ericsson.com

Uzavřené smlouvy Ericssonu na 5G sítě (+46 10 719 6992)

Media kits, podklady a fotografie ve vysokém rozlišení investor.relations@ericsson.com

najdete na www.ericsson.com/press (+46 10 719 00 00)

SLEDUJTE NÁS:

https://www.ericsson.com/en/newsroom/latest-news/press-subscription

https://foryou.ericsson.com/blog-subscription-center.html

www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/ericsson 

www.youtube.com/user/ericsson

www.linkedin.com/company/ericsson

O společnosti Ericsson

Ericsson je předním mezinárodním dodavatelem telekomunikačních technologií a služeb. Prostřednictvím řešení, fungujících v reálném čase, vytváří propojenou společnost (Networked Society), která umožňuje studovat, pracovat a svobodněji žít v udržitelných společnostech po celém světě. Nabídku firmy Ericsson tvoří služby, software a infrastruktura informačních a komunikačních technologií, určených telekomunikačním operátorům a jiným odvětvím. V současnosti se v sítích od společnosti Ericsson uskutečňuje více než 40 % celosvětové mobilní komunikace, společnost zajišťuje servis sítí s více 2,5 miliardami uživatelů. Více informací naleznete na www.ericsson.com