Koloběžky Boltu byly v českých městech doplněny o novou funkci. K jezdcům nyní umí mluvit

Přepravní platforma Bolt spustila v českých městech tzv. „mluvící“ koloběžky. Hlasové informace poskytované koloběžkami souvisejí s bezpečností a mají zabránit tomu, aby jezdci museli její stav kontrolovat na svém mobilu.

Nová funkce poskytuje uživatelům klíčové informace o stavu koloběžky. Oznámení probíhají v závislosti na nastaveném jazyku česky, slovensky nebo anglicky. Uživatel se díky nim dozví o začátku a konci jízdy (i v případě jejího automatického ukončení), nízkém stavu baterie, ukončení jízdy v důsledku vybití baterie nebo o tom, že vjíždí do oblasti s omezenou rychlostí. Po dobu vánočních svátků bude dále při odemknutí koloběžky přehrána krátká koleda.

Nová funkce je jedním z kroků na cestě k ještě bezpečnějšímu provozu a využívání sdílených elektrických koloběžek. Na další inovace v oblasti bezpečnosti Bolt plánuje také využít finance z nedávno uzavřeného investičního kola. Toto řešení je přínosem jak pro samotné jezdce na elektrických koloběžkách, tak pro chodce i ostatní účastníky silničního provozu, protože zvyšuje jejich bezpečnost.

“Společně s naším technickým týmem v Estonsku neustále pracujeme na zkvalitňování našich služeb. Na začátku letošního prosince jsme představili nový model elektrické koloběžky vlastní konstrukce, která vznikla s cílem nabídnout nejbezpečnější model na trhu. Naším cílem je představit další bezpečnostní funkce a zároveň být tím nejefektivnějším provozovatelem elektrických koloběžek, což nám umožní nabízet naše služby na trhu za nejvýhodnějších podmínek. Bezpečnost uživatelů našich sdílených elektrických koloběžek pro nás vždy byla nejvyšší prioritou,” říká Martin Zajíc, manažer pro kola a koloběžky v Boltu.

V důsledku pandemie koronaviru se zvýšila poptávka po individuálních přepravních prostředcích, které získaly na oblibě díky snazšímu dodržování rozestupů mezi lidmi. Hlasová oznámení jsou zprávy, kterým uživatel nemůže uniknout. Jezdci tak jsou již nyní v okamžiku ukončení jízdy hlasově upozorněni na nutnost dezinfekce rukou. V budoucnu by mohly hlasové pokyny upozornit na překážky na silnici nebo změnu povětrnostních podmínek – všechny tyto faktory ovlivňují pohodlí a bezpečnost jízdy.

“Naším posláním v Boltu je přispět ke změnám v městské mobilitě. Té budeme moci dosáhnout pouze prostřednictvím technologických inovací a vzdělávání. Naší novou funkcí dokazujeme, že náš závazek vůči bezpečnosti zákazníků bereme vážně,” dodává Zajíc.

O Boltu

Bolt je přední evropská přepravní platforma, jejímž cílem je zajistit, aby doprava ve městech byla ještě dostupnější, pohodlnější a udržitelnější.

Bolt má více než 50 milionů uživatelů ve více než 40 zemích v Evropě a Africe. V současné chvíli nabízí jak přepravu auty, tak řešení z oblasti mikromobility (elektrické koloběžky a kola) a rovněž dovoz jídla nebo doručování balíčků.

Společnost se v ekologickém programu nazvaném Green Plan zavázala k úplné kompenzaci emisí vzniklých při přepravě skrze aplikaci Bolt v Evropě, což přispívá ke snížení dopadu podnikání společnosti na životní prostředí.