Po nájemním bydlení je stále poptávka, byty ve velkých městech mají průměrně 13 zájemců

Praha, 30. prosince 2020 – Nájemní byty inzerované ve velkých městech republiky měly letos v průměru 13 unikátních zájemců. Pouze desetina z nich si v nájemním bytu přeje i trvalý pobyt. Je to dáno i tím, že průměrný věk žadatele je 27 let. V naprosté většině jsou nájemci nekuřáci a pouze 11 procent nájemců hledá bydlení, v kterém bude mít i svého domácího mazlíčka. Vyplývá to ze statistik společnosti UlovDomov.cz, která se prostřednictvím služby Ideální nájemce stará soukromým majitelům o více než 1 300 bytů v hodnotě přesahující 6 miliard korun. 

Ze statistik bytového portfolia, o které pečuje Ideální nájemce, vyplývá, že více než dvě třetiny žadatelů mají zájem o částečně vybavený byt, 17 procent zájemců si k bytu přeje vlastní parkování, polovina vyžaduje k bytu sklep a asi 60 procent má zájem o byt s balkonem či terasou. Přestože průměrný věk zájemce o nájemní bydlení je v největších městech republiky 27 let, nejmladší žadatel byl o dekádu mladší, nejstaršímu bylo dokonce 85 let.

Lidé preferují menší byty, na tom zatím nic nezměnila ani koronavirová krize. Největší zájem je o dispozici 2+kk, kterou vyžaduje 29 procent zájemců. „V pětině případů je to kategorie 1+kk, 17 procent zájemců hledá byt 2+1. O tyto kategorie je největší zájem dlouhodobě a týká se to zejména Prahy a Brna. Větší dispozice většinou nejsou pro mladé lidi cenově dostupné,“ uvedl CEO společnosti UlovDomov.cz Martin Březina.

Inzertní portál UlovDomov.cz je současnou jedničkou na trhu pronájmů. Ročně zveřejní přes 160 tisíc nabídek, které byly letos osloveny více než 430 tisíci zájemci. Podle statistik společnosti proběhlo mezi pronajímateli a zájemci téměř 80 tisíc konverzací a průměrně si na inzertním portálu vyměnili 1,5 zprávy. Jedním z dopadů letošní krize může být také vyšší zájem o prověření rizikovosti a bonity zájemců o bydlení – portál UlovDomov.cz eviduje celkem 11 794 prověření, což je 30% nárůst oproti roku 2019, svědčící o větší opatrnosti majitelů. 

Velká města jako Praha a Brno jsou hlavní cílovou štací pro cizince – celkem se jich do těchto měst hlásí 90 procent. Zájem cizinců, kteří většinou nesměřují do vlastního, zvyšuje poptávku po nejoblíbenějších bytech. „V našem portfoliu je letos rekordmanem brněnský byt 3+1 se 135 uchazeči, v hlavním městě jsme zaznamenali nejvíce zájemců, konkrétně 51, na byt 2+kk na Praze 10,“ uvedl Martin Březina. Mezi TOP 100 nejžádanějších nemovitostmi v Praze, Brně, Plzni a Olomouci se objevují především částečně vybavené byty 2+kk a 2+1 s průměrnou rozlohou 50 metrů čtverečních.

Ne všechny byty se však těší takové popularitě. V důsledku druhé vlny pandemie se nájemní trh vrátil do stavu, kdy roste počet nabídek, poptávka stále mírně klesá a cena je tlačena dolů. Data za neukončený čtvrtý kvartál už nyní ukazují na další pokles cen v řádu stovek korun, a to především v hlavním městě. “Meziroční srovnání pak ukazuje dopad pandemie ještě zřetelněji. V Praze se už nebavíme o korekci v řádu stovek, ale v řádu tisíců korun, a to napříč všemi dispozicemi,” dodal Martin Březina.  

Tabulka 1: Počet zájemců dle dispozice

DispoziceCelkem procentuálně
1+110,08 %
1+kk20,36 %
2+117,07 %
2+kk28,66 %
3+110,08 %
3+kk11,27 %
4+1, 4+kk, 5+1, 6+kk2,47 %

Zdroj: Statistiky UlovDomov.cz

Tabulka 2: Vybavení bytu

 Preference žadatelů o byt
Částečně vybavený byt69 %
Byt s parkováním / garáží17 %
Byt se sklepem53 %
Byt s balkónem či terasou60 %

Zdroj: Statistiky UlovDomov.cz

Poznámka pro editory:

UlovDomov.cz provozuje největší český inzertní portál zaměřený na pronájmy a nástroj Prověření rizikovosti osob. UlovDomov.cz je členem skupiny Miton vedle projektů jako Slevomat, Rohlík.cz, Bonami či Twisto. Firma má pobočky v Brně, Praze, Plzni či Olomouci a provozuje prémiovou službu Ideální nájemce, která majitelům nemovitostí zajišťuje veškerý servis spojený s pronájmem jejich bytů, včetně převzetí rizik.

UlovDomov.cz má k dispozici mediány cen nájmů u jednotlivých dispozic pro Brno i Prahu, a to včetně jednotlivých městských částí. Může poskytnout meziroční, mezikvartální i meziměsíční srovnání. Odborníci z firmy dokážou okomentovat jak právní, tak daňové aspekty nájemního bydlení a vyjádřit se k trendům na realitním trhu. V neposlední řadě pak rádi poradí ohledně pojištění domácnosti či investice formou koupě bytu a jeho následného pronajímání.