BCV solutions: Bankovní identita slibuje zjednodušení života. V platnost přišla tento měsíc

Praha, 20. ledna 2021- Jednou z novinek a diskusním tématem letošního roku je využití bankovní identity. Bankovní identita je ve své podstatě metoda, díky které se ověřuje totožnost konkrétních osob. Ty se pak díky ní mohou přihlašovat do svých elektronických bankovnictví a nově nejen tam. Důležité a poměrně zajímavé je podotknout, že v současnosti má bankovní identitu přibližně přes 5 milionů lidí. A právě její rozšíření a aktivní využívání výrazným způsobem zjednoduší online život všem jejím vlastníkům. 

A v čem spočívá zmiňované usnadnění pohybu v online světě? „Pokud získáte bankovní identitu a pokud ji budete aktivně využívat, nebudete si muset pamatovat značné množství různých hesel, protože vám bude stačit pouze to jedno do vašeho internetového bankovnictví. Heslo pak můžete mít v podobě elektronického klíče, SMS kódu, svého otisku prstu anebo například vámi vybraného slova. Tím se dostáváme k tématu zabezpečení. Ve své podstatě to bude takový občanský průkaz, na který jsme zvyklí, ale bude v online světě,“ vysvětluje Mgr. Marcel Poul, ředitel realizace projektů v BCV solutions,  https://www.bcvsolutions.eu/.

Využití bankovní identity

Určitě by vás zajímaly konkrétní příklady jejího využití. V budoucnu byste mohli bankovní identitu využívat kupříkladu k získání různých lékařských potvrzení, e-receptů. Pokud jste řidič, budete moci zažádat o výpis svého bodového stavu či jako řidič budoucí si budete moci podat žádost o řidičský průkaz. Budete ji moci využít i tehdy, kdy budete potřebovat výpis z rejstříku trestů. Dále ji budete moci použít kupříkladu k online žádosti o sociální dávky. Jejího využití se bude samozřejmě neustále rozšiřovat jak ve veřejné, tak i v soukromé sféře. 

Možností tak bude mnoho. V současnosti již některé služby fungují. Například na Portálu občana, kde lze nahlížet na současný stav bodů za přestupky, se lze přihlásit bankovní identitou od ČSOB.

Bankovní identita a otázka zabezpečení

Aktivní využívání bankovní identity (identifikace bankovní identitou) nabízí stejné zabezpečení, na které jste zvyklí ze svých přihlašování do elektronických bankovnictví. Nemůže se stát, že vaší bankovní identitu využije kdokoliv jiný. Vy budete ti, kteří dávají souhlas ke každému ověření.

Zpoplatněné, nebo zdarma?

Bankovní identitu má v současné době více než 5 milionů lidí v České republice, a těm, kteří svou identitu ještě nemají, bude poskytnuta zdarma, a to od banky, kterou využívají. „Cílem je jednoznačně zjednodušení jednání mezi jednotlivci a subjekty v podobě firem či samotného státu. Rozšíření bankovní identity tak zároveň rozšíří a podpoří digitalizaci a online služby napříč všemi sektory,“ říká Mgr. Marcel Poul, ředitel realizace projektů v BCV solutions,  https://www.bcvsolutions.eu/. Bankovní identita je koncept, jehož využití se prohlubuje. U některých bank a služeb již funguje, další služby jej teprve zavádí či se jej zavést teprve chystají.

Využití bankovní identity v dalších zemích

Využití bankovní identity v České republice však není žádnou novinkou. Hojně využívaná je zejména v severských zemích, ve kterých sklízí poměrně značný úspěch díky výraznému usnadnění každodenních činností. Bankovní identitu využívají lidé v zemích jako je Kanada, Dánsko, Estonsko či Švédsko.

O BCV solutions

BCV solutions je expert na IdM s vlastním Identity Managerem https://www.czechidm.com/. Pomáhají organizacím zlepšit správu uživatelů včetně jejich práv. Nasazují a vyrábí IdM, k produktu pravidelně přidávají další funkce a vlastnosti, které verzi rozšiřují. Jejich řešení CzechIdM spravuje organizacím přes 5 milionů účtů v České republice. BCV solutions je ryze česká společnost působící od roku 2008 (12 let). Více informací získáte na webu https://www.bcvsolutions.eu/