Na brownfieldu po bývalém cukrovaru u Kojetína vyroste robotické centrum pro e-commerce

Tisková zpráva, 11. února 2020 – Zakonzervovaná plocha někdejšího cukrovaru u Kojetína na Přerovsku se dočká revitalizace na moderní robotické centrum pro e-commerce. Stavitel průmyslových zón Panattoni ve spolupráci se skupinou Accolade připravují výstavbu odpovídající nejmodernějším světovým trendům internetového maloobchodu a cílí na budoucí nájemce z ČR i zahraničí. První plnohodnotně vícepatrová logistická budova v ČR s půdorysnou plochou 52 000 m2 vyroste na místě bývalých kalových polí. Areál má ideální polohu s přímým napojením na dálnici D1 mimo rezidenční zástavbu a od města je oddělen lihovarem, vlakovým nádražím a solární elektrárnou. Projekt v hodnotě přesahující tři miliardy korun by mohl v maximálním provozu ve špičce nabídnout až 2 000 pracovních míst a mohl by být dokončen do závěru roku 2022.

„Dnešní doba zrychlila přechod k digitálnímu maloobchodu. Moderní infrastruktura e-commerce dokáže vzdorovat dopadům pandemie a zajistit dodávky potřebného zboží spotřebitelům. Pokud chceme naplnit vládní slogan a stát se opravdu Country for the future, musíme vytvořit předpoklady pro vznik nejmodernějších provozů s důrazem na robotizaci a nejmodernější světové trendy. Bude se jednat o první vícepatrovou logistickou budovu v ČR s předpokladem robotizace,“ říká Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni pro ČR a Slovensko.

„Současná podoba chystaného projektu je přesně dle našich představ a já jsem rád, že i přes krizi v jeho přípravě pokračujeme. I díky této investici se dle mého můžeme daleko lépe připravit na budoucí dopady pandemie. Navíc se dlouhodobě, stejně jako i jiná menší města, potýkáme s problematikou skladby populace, kdy nám mladí odchází za studiem do větších měst a později už se díky lepším, především ekonomickým, podmínkám nevrací zpět. V oblasti občanské vybavenosti jsme za posledních několik let proinvestovali stovky milionů, abychom Kojetín pro mladé rodiny zatraktivnili. Pevně věřím, že výstavba parku pro moderní podnikání přivede nájemce, kteří nabídnou dobře placenou a kvalifikovanou práci všem obyvatelům a uplatnění najdou jak dělnické profese, tak vysokoškoláci. Dosud bylo jednání z obou stran velmi korektní a já jsem rád, že jsme pro rozvoj města získali silného a férového partnera,“ komentuje projekt Leoš Ptáček, starosta Kojetína.

„Základní motivací všech našich investic je ekonomický rozvoj a bohatnutí českých regionů. Ty často skýtají obrovský nevyužitý potenciál a se správně připravenou infrastrukturou mohou oslovit i ty největší hráče současného byznysu. Jsem přesvědčen, že i díky tomuto projektu bude z Kojetína a okolí zase o něco lepší místo pro život. Místní najdou dobře placenou práci kousek od domova a v návaznosti na tento projekt mohou vznikat i další podnikatelské příležitosti. Pokud se pak k těmto faktorům přidá i možnost revitalizace chátrajícího brownfieldu bez nutnosti zabrání zemědělské půdy, je to skvělá kombinace,“ říká Milan Kratina, CEO Accolade, který projekt financuje.

Nová průmyslová zóna u Kojetína bude díky svému umístění profitovat také z nedalekého železničního koridoru. Zaměstnanci budou moci dojíždět vlakem jak ze směru Brno-Olomouc, tak ze směru Kroměříž-Uherské Hradiště. 

Projekt bude v souladu s dlouhodobou Panattoni strategií Go Earthwise a vytvoří ekologicky a občansky příznivé prostředí. Areál bude navržen tak, aby jeho provoz minimalizoval dopady na životní prostředí včetně tzv. uhlíkové stopy a prospěl místní komunitě. Většina areálu bude situována na recyklovaném území. Jde o unikátní koncept, který kombinuje občansky využitelné prostředí a supermoderní průmyslovou zónu. 

Panattoni Development Company je jednou z největších světových developerských společností v soukromých rukách a má v Severní Americe a Evropě 28 poboček, kde pracuje přes 400 zaměstnanců. Od zahájení činnosti ve střední Evropě v roce 2005 společnost dokončila dohromady přes 10 milionu m2 moderních průmyslových prostor v Polsku, České republice, Slovensku, Německu, a Velké Británii. Nabízí průmyslové, skladové i kancelářské plochy. Specializuje se na stavby na klíč (BTS build-to-suit), které přesně odpovídají požadavkům jednotlivých klientů. V současnosti je v procesu výstavby přes 1,7 milionů m2 průmyslových ploch.  Panattoni obhájila již po čtvrté za sebou pozici lídra evropského industriálního trhu. Mezi klíčové klienty patří společnosti jako Amazon, Coty Cosmetics, DSV, H&M, Intermarché, Leroy Merlin, ND Logistics, Still, Schenker, Selgros a Te