Pandemie firmám ukázala, jak je důležité být pružný a efektivní. Pomůže s tím i 3D tisk

Zatímco ve vývoji tiskáren pro domácí použití jsou Češi na světové špičce, české firmy jsou v jeho využití oproti světu několik let pozadu. Podle nejnovějších dat ČSÚ na toto téma využívala 3D tisk v roce 2017 pouze 4 % firem, mezi nimi dominovaly velké podniky nad 250 zaměstnanců. 3D tisk přitom dokáže ušetřit čas i náklady, a to v některých případech v řádu stovek procent. 

Masivnější průmyslové využití 3D tisku v Česku postupuje pomalu. Firmy, které v době krize potřebují udržet konkurenceschopnost i při menších výrobních sériích, hledají nové příležitosti v jiných oborech nebo jenom bojují s výpadky v dodavatelských řetězcích, si přitom mohou právě díky 3D tisku zajistit efektivní a výnosné fungování. 

„Podle našich zkušeností stále řada firem ani neví, že služby 3D tisku potřebuje nebo by ho mohla využít k vlastnímu rozvoji. Přitom nyní, v době tzv. korona krize, mohou právě taková řešení pomoci s logistikou, umožňují vyrábět věci lokálně, vedou k větší soběstačnosti firem a v neposlední řadě k úsporám nákladů,“ říká Tomáš Soóky, spoluzakladatel 3Dwiser, jedné z nejrychleji rostoucích technologických společností v Česku. 

Firma dodává 3D řešení například firmě Průmyslová keramika, která díky tomu vyrábí formy na výrobu dílců, respektive jejich jader a vložek. Dříve je nechávali podle přání zákazníka vyrábět ze dřeva nebo frézováním kovů. 

„Jelikož se vždy jednalo o výrobek přesně na míru, narážela firma na vysoké náklady a časovou náročnost. S 3D tiskem jsme objevili úplně nové možnosti. Přinesl nám zásadní zlevnění a zrychlení výroby a také možnost vyrobit tvary, které byly dříve takřka nevyrobitelné. Postupem času se z 3D tisku stala klíčová a těžko nahraditelná součást naší výroby,“ říká jednatel společnosti Jakub Cvilinek.

Konkrétně firma uvádí, že například formu pro směšovač vzduchu a plynu průmyslového hořáku vyrobí s pomocí 3D tisku za 300 korun. Dříve využívaná dřevěná forma přitom vyšla na 20 tisíc. Významná je také úspora času. Zatímco výroba dřevěné formy trvala až 30 hodin, 3D tisk to zvládá za polovinu času.

„V mnoha oblastech jsou dnešní technologie 3D tisku již zcela plnohodnotnými výrobními nástroji. Z českého i slovenského průmyslu a výroby máme jednoznačnou odezvu: investice do kvalitních 3D tiskáren se mnohde vracejí během pouhých týdnů či měsíců. Nezřídka už s první větší sérií výrobků,“ říká Tomáš Soóky ze společnosti 3Dwiser.

„Češi jako světová špička v 3D tisku je mýtus. Krize představuje ideální příležitost to změnit. Oproti zahraničí jsme stále o několik let pozadu.“

Čeští vývojáři tiskáren pro domácí nebo hobby použití slaví ve světě obrovský úspěch a uchytit se podařilo i dalším firmám nabízejícím materiály pro 3D tisk a další řešení. Co se však týče využití 3D tisku firmami a jeho nasazení v průmyslu, je Česko za západem roky pozadu. Krize je přitom pro firmy ideální příležitostí změnit myšlení a přijmout 3D řešení jako nástroj rozvoje a konkurenční výhodu. 

„Při stále velmi příznivé návratnosti investice, často v řádu několika měsíců, vidím investici jako velkou příležitost k rozvoji. A to s vědomím, že v době krize mají firmy omezené zdroje, takže většinou nemůže být řeč o masivních investicích. Pokud investují chytře, získají schopnost reagovat rychle a zároveň na míru měnícím se přáním zákazníků. Co jiného by si firma v dnešní krizovém a neuvěřitelně rychle se měnícím světě měla přát?“ ptá se Tomáš Soóky.

O společnosti 3DwiserČeská společnost 3Dwiser vznikla v roce 2014 s cílem nabídnout profesionální a specializované služby náročným zákazníkům a firmám na dynamicky se rozvíjejícím trhu 3D technologií. Mezi klienty 3Dwiser patří široké spektrum společností – od designérů a návrhářů přes architektonické ateliéry a konstrukční týmy až po univerzity, automobilky a výrobní závody. Více informací najdete na 3dwiser.com.