O akcelerátor Start it @ČSOB je rekordní zájem. Mezi desítkou nově podpořených firem převládají ty technologické

ČSOB vybrala dalších deset inovativních firem, kterým zajistí profesionální podporu a pomůže rozběhnout podnikání. Letos se do něj přihlásilo rekordních 82 zájemců. Mezi úspěšné účastníky akcelerátoru patří zejména firmy, které se zaměřují na usnadňování života pomocí moderních technologií a digitalizace.

„Inovace jsou pro nás způsob, jak uspět v rychle měnícím se světě a nabídnout lidem ty nejlepší služby. Proto podporujeme startupy a pomáháme jim prosadit se na trhu. Spolupráce je přínosná i pro nás. Startupy nás inspirují a pomáhají nám zlepšit nabídku digitálních řešení pro naše zákazníky. Těším se na dalších deset zajímavých projektů,“ říká Michaela Lhotková, výkonná ředitelka pro platební řešení a inovace.

„Digitalizace je jasný trend. I letos se nám přihlásily startupy zaměřené na pokročilou práci s daty, objevují se ale i nová řešení, třeba poplatky za využívání softwaru podle spotřeby nebo řešení pojistných událostí pomocí umělé inteligence. Stále více startupů se zaměřuje na vzdělávání pomocí moderních technologií. Postupně se tak digitalizují i tradiční obory,”  dodává Zuzana Paulovics, lídr Start it @ČSOB

Kvůli velkému zájmu o program Start it @ČSOB letos ČSOB sestavila hned dvě hodnotící poroty. V nich kromě zástupců bankovní skupiny zasedl i Přemysl Rubeš, investor Presto Ventures, a Michal Bláha, podnikatel a zakladatel portálu Hlídač státu. Společně během celého dne vybrali desítku inovativních projektů, které od banky a jejích partnerů získají na pět měsíců poradenství a podporu. V této době nebudou začínající podnikatelé na rozhodování sami a navíc získají šanci seznámit se s potenciálními klienty a investory. 

„Rád se podílím na inovativních projektech a pokud nestojím u jejich zrodu přímo sám, těší mě pomáhat v rozjezdu ostatním. V porotě jsem měl příležitost vidět mnoho nadějných podnikatelů se spoustou energie. Věřím, že jim účast v akcelerátoru ČSOB pomůže posunout podnikání správným směrem, rychleji a bez zbytečného zdržování a chyb,” říká Michal Bláha.

Během posledních dvou let pomohl program Start it @ČSOB již 30 startupům najít si své místo na trhu a získat zajímavé investory. Resistant.AI, který nabízí chytrá řešení v oblasti prevence úvěrových podvodů, získal investici 2,75 milionu dolarů, projekty Dayswaps, který pomáhá s inteligentním plánováním směn a Pointee zefektivňující procesů získaly od investorů shodně 380 tisíc euro. Startupy jsou úspěšné i v soutěžích – výrobce balíčků na pečení chleba KváseCzech získal hlavní cenu v soutěži T-Mobile Rozjezdy. Úspěšný je i Happenee, zajišťující online eventy:

„Naše podnikání se za poslední rok zásadně změnilo. Aplikaci jsme původně vytvořili pro organizaci klasických eventů – nyní je pomáháme organizovat online a virtuálně. Začali jsme i s online veletrhy. Start it @ČSOB nám pomohl připravit strategii, jak se vypořádat se slabými místy a zaměřit se na to, co zákazníci potřebují,” popisuje své zkušenosti Zdeněk Hesoun z firmy Happenee.

Účastníci 6.kola akcelerátoru Start it @ČSOB:

3DK Technologies – nano-ochrana dotykových ploch proti virům a bakteriím

Lazy Fridays – hlídání mazlíčků, dětí a úklid domácnosti v 21. století

TreeBee – posedy jako forma úžasného kempování

Twigsee – digitalizace mateřských školek

Tangle – samostatná chytrá světla

InstaClaim.ai – revoluce v řešení pojistných událostí

Be Farmer Supporter – platforma na propojení malých farmářů se zákazníky

SalesFit – automatizace datových analýz pro růst menších firem

Paday – placení licencí software podle skutečného používání za jeden den

FlockLock – ušní známky pro hospodářská zvířata, které je chrání a nahradí elektrické ohradníky

O Start it @ČSOB

Bankovní akcelerátor je unikátní v tom, že neomezuje zaměření a oblasti podnikání inovativních firem a podporuje tak ty, které přináší lepší řešení pro zákazníky i v nečekaných oblastech. V rámci Start it @ČSOB mohou firmy po dobu pěti měsíců využívat poradenství a mentoring expertů ČSOB i výhody plynoucí z členství v prestižní mezinárodní síti akcelerátorů GAN, která sdružuje přes 10 000 nejlepších startupů ze šesti kontinentů. Start it @ČSOB vychází ze Start it @KBC, projektu mateřské společnosti, který je největším akcelerátorem na belgickém trhu. V rámci skupiny KBC byl spuštěn i v Maďarsku.