Inovace, na kterých záleží: Společnost Motorola oslavuje vynálezce, kteří pohánějí toto odvětví vpřed

Společnost Motorola je v čele odvětví mobilních komunikací již od roku 1973. Je zodpovědná za některé z nejvýznamnějších technologií, patentů a inovací měnících pravidla, díky kterým je moderní mobilní zařízení tím, čím je. Od prvního volání přes mobil, po první “véčkový” smartphone na světě, se průkopnický duch společnosti Motorola ukázal být rozhodující součástí pokroku v tomto průmyslu tam, kde je dnes.

Letos společnost Motorola oslavovala Národní den vynálezců, který se konal 11. února v domovském městě společnosti v Chicagu a vyzdvihla některé z jedinečných technologií a lidí stojících za nimi, jejichž Motorola hrdě nazývá svými.

Vynález č. 1: Vytvoření intuitivnějšího a přirozenějšího způsobu interakce se smartphonem

Inovace ve společnosti Motorola přichází ve všech velikostech a mají společné to, že řeší konkrétní problémy spotřebitelů. Z tohoto důvodu společnost Motorola uvedla “Moto Experiences”. V roce 2014 výzkumnice Lexi Valášek a její tým v oddělení Zákaznické podpory společnosti Motorola zjistili, že pro uživatele bylo nepříjemné, pokud měli nedostatek jednoduchého nebo rychlého přístupu k funkci baterky (světla).

V té době byly aplikace třetích stran povinné a jejich používání nebylo vždy praktické, proto tým vyvinul nový a snadný způsob, jak povolit a zakázat funkčnost baterky telefonu. Jednoduchým dvojitým mávnutím ruky mohli uživatelé rychle spustit a vypnout baterku. “Byl to neuvěřitelný inženýrský počin, který prošel vylepšeními, testováním použitelnosti a různými aktivitami, aby bylo možné zajistit, že funguje správně a tak, jak to uživatelé očekávali a chtěli,” uvedla Valášek. “Pro mě je to fenomenální příklad toho, jak se mohou inovace zrodit z nenaplněné potřeby spotřebitele.” Od roku 1973 společnost Motorola našla způsoby, jak co nejlépe využít dostupné technologie k řešení problémů včetně zdánlivě tak jednoduchých, jako je tento.

Za posledních pár let společnost Motorola přidala dalších 15 Moto Experiences, které zjednodušují uživatelskou zkušenost. Patří sem jedinečné gesta, jako například Rychlý snímek (na obrázku níže), Snímek obrazovky třemi prsty a Ztlumit vyzvánění po zvednutí, aby telefon přestal zvonit. Dnes, v závislosti na modelu, asi 80% uživatelů používá alespoň jedno gesto každý měsíc.

Vynález č. 2: Posunutí hranice možností chytrých telefonů pomocí Moto Mods (a dalších!)

Mobilní průmysl byl roky omezován dílčími aktualizacemi softwaru a hardwaru. Když společnost Motorola v roce 2016 uvedla na trh řadu chytrých telefonů a Moto Mods v rámci série Moto Z, snažila se rozbít vzorec v průmyslu pomocí modulárních zařízení, které byly esteticky a technologicky úžasné. Ve stejném čase, jako zde byl nejtenčí prémiový smartphone na světě, největší rozpoznatelnost Moto Z smartphonů byla jejich schopnost transformovat se do něčeho zcela nového jednoduchým nasazením jednoho z mnoha Moto Mods. Od snímání křišťálově čistých fotografií na dálku s 10-násobným optickým zvětšením pomocí Hasselblad True Zoom Mod (první svého druhu v průmyslu) až po promítání videa pomocí projektoru Moto Insta-Share Projector; příležitosti pro smartphony série Moto Z s Moto Mods neměli omezení.

V době, kdy jsou technologie nezbytné pro ty, kteří pracují a učí se z domu, si společnost Motorola klade za cíl dodávat konverzní technologie posouvající i nadále výkon smartphonu, avšak novými způsoby. Některé z nich bude Motorola sdílet již v následujícím roce.

Vynález č. 3: Pokrok v oblasti mobilního připojení, generaci za generací

Společnost Motorola byla při každém kroku v této oblasti. Od prvního veřejného telefonování s mobilním telefonem na světě v 70. letech až po uvedení prvního komerčně dostupného smartfonu kompatibilního s 5G na světě v roce 2018, Moto Z série zůstává ve společnosti Motorola lídrem v pokroku v oblasti konektivity, generaci za generací, rok co rok.

Jelikož je pokrytí 5G sítí stále více dostupné, v roce 2020 společnost Motorola rozšířila nabídku svých zařízení tak, aby byla 5G síť dostupnější a dodávána do rukou více spotřebitelům. Úloha společnosti Motorola v demokratizaci 5G sítě však přesahuje rámec výroby kompatibilních zařízení. Týmy společnosti Motorola v Chicagu vedly výzkum a standardizaci řešení sítě 4G LTE, které dnes fungují vedle rozvoji sítě 5G. “Nikdo v tomto průmyslu nemůže nárokovat zkušenosti a dědictví, které přinášíme při přechodu z generace na generaci,” uvedl Mags Abdul-Gaffoor, výkonný ředitel vývoje hardwaru ve společnosti Motorola. “Máme štěstí, že máme v našem průmyslu mnoho zkušeností v této kategorii, díky níž jsme se stali lídrem nejen v oblasti 5G.

Vynález č. 4: Optimalizace zážitku z fotoaparátu

Kvalitní fotoaparát smartphonu je pro mnohé dnešní spotřebitele nezbytný. Inženýři a výzkumní pracovníci společnosti Motorola neustále hledají způsoby, jak inovovat a vylepšovat fotografický zážitek. Například Motorola razr 5G umožňuje uživatelům využívat dvě nové funkce, jedinečné pro společnost Motorola. První je externí náhled, který zrcadlí hledáček na displeji Quick View, takže fotografované osoby uvidí fotografii ještě před jejím pořízením. Druhou je fotoaparát s funkcí “Cartoon”, která pomáhá udržovat zaostření objektu zobrazením zábavné animace na displeji Quick View, zatím co je aplikace fotoaparátu otevřená na hlavním displeji Flex View. “Tyto dvě funkce, které vidíme na nejnovějším zařízení razr, jsme vytvořili speciálně kvůli optimalizaci zážitku z kamery a kvůli vyřešení problémů spotřebitelů,” uvedl Rahul Desai, ředitel sekce Smart Camera and Imaging společnosti Motorola. “Při každém vynálezu nebo inovaci, které ve společnosti Motorola zkoumáme, se vždy snažíme dosáhnout tři prvky: účel, jednoduchost a bohatost. A právě tyto funkce to splňují.

Vynález č. 5: Opětovné objevení ikony

Společnost Motorola v průběhu let stála za mnohými ikonickými produkty – asi nejpozoruhodnější byla verze RAZR V3 uvedena na trh počátkem roku 2000. Nejnovější verze legendárního “véčka”, motorola razr 5G, byla navržena a zkonstruována jako první  „véčkový“ telefon na světě a využívá nejpůsobivější designové prvky původního telefonu RAZR – včetně pantu, spodní “brady” a sekundárního (Quick View) displeje. Bylo vytvořeno více než 20 prototypů tohoto nového designu, přičemž do nového moderního zařízení byly implementovány ikonické prvky verze RAZR V3. Nové moderní zařízení dokáže dnešní technologie přiblížit pro současné potřeby spotřebitelů vedle zachování funkcí, díky kterým byl razr takovým rozpoznatelným zařízením.

Tým vyvinul IP patentovaný chráněný pant s nulovou mezerou, aby pořádně uzavřel zařízení, díky čemuž jsou obě strany dokonale v jedné rovině, zároveň chrání displej a vytváří ještě tenčí a kompaktnější design. “Společnost Motorola navrhuje skládací telefony již 30 let, ale při novém razr jsme museli přehodnotit, jak zkonstruovat telefon,” uvedl Glenn Schultz, viceprezident pro inovace a vývoj produktů. “Náš pant s nulovou mezerou nám umožnil uvést na trh zařízení, které lze zcela složit na polovinu. Mnozí nevěřili, že to dokážeme, ale řeknu vám, je zábavné pracovat na něčem, o čem si každý myslí, že je nemožné. “

Stejně jako ikonická “brada” modelu RAZR V3, i brada moderního razr umožnila týmu nenápadně umístit klíčové komponenty telefonu při zachování plynulého moderního designu. Externí obrazovka původního modelu razr je stejně důležitá jako u nového modelu razr a vytváří tak jedinečný displej s rychlým náhledem. Tento jedinečný displej Quick View, který byl vytvořen pomocí nejmodernějšího softwaru, umožňuje nový způsob interakce s upozorněními a aplikacemi telefonu, jako jsou hudební přehrávače, mapy a fotoaparát, aniž byste zařízení vůbec otevřeli.

Společnost Motorola hrála ústřední roli při vývoji v tomto oboru a nezastaví se ani v dohledné době: rok 2021 přinese do světa ještě více vzrušujících inovací od společnosti Motorola.

Právní vyloučení odpovědnosti

MOTOROLA, stylizované logo M, MOTO a skupina značek MOTO jsou ochranné známky společnosti Motorola Trademark Holdings, LLC. LENOVO a LENOVO LEGION jsou ochranné známky společnosti Lenovo. Všechny ostatní ochranné známky jsou majetkem příslušných vlastníků. ©Lenovo 2021. Všechna práva vyhrazena.

* Založeno na kombinaci modemu Qualcomm X55 a připojení k technologii 5G; vyžaduje plán služeb 5G a pokrytí sítí 5G (k dispozici v určitých oblastech v roce 2020, později se rozšíří – podrobnosti získáte u operátora).

O společnosti Motorola

Společnost Motorola Mobility LLC byla zakoupena holdingem Lenovo Group v roce 2015. Motorola Mobility je stoprocentní dceřinou společností Lenovo a má na starosti navrhování a výrobu všech mobilních telefonů značky Moto.

O společnosti Lenovo

Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) je společnost s hodnotou 50 miliard USD, která se nachází v žebříčku Fortune Global 500, zaměstnává 63 000 lidí a podniká na 180 trzích po celém světě. Soustředíme se na jasnou vizi přinášet inteligentnější technologie pro všechny, vyvíjíme technologie, které mění svět a vytváří inkluzivnější, důvěryhodnější a udržitelnější digitální společnost. Vývojem, designováním a budováním nejkomplexnějšího portfolia inteligentních zařízení a infrastruktury jsme lídrem inteligentní transformace, abychom vytvořili lepší zážitky a příležitosti pro miliony zákazníků z celého světa. Pro více informací navštivte www.lenovo.com, sledujte nás na LinkedInu, Facebooku, Twitteru, InstagramuWeibo, přečtěte si o nejčerstvějších novinkách prostřednictvím našeho Storyhubu.