Bilance českého vývozu prostřednictvím Lidlu byla rekordní! V roce 2020 dosáhla 9,7 miliardy korun

Každým rokem jsou české výrobky v zahraničí více populárnější. Zcela jistě to potvrzuje fakt, že s Lidlem v roce 2020 vyvezlo své potraviny a drogistické zboží celkem 185 výrobců do 28 zemí Evropy a USA, a to za téměř 9,7 miliardy korun. To představuje meziroční nárůst o více než 14 %. Z hlediska finančního objemu českého vývozu prostřednictvím Lidlu byl tak rok 2020 rekordní. 

Zákazníci Lidlu se v zahraničí s českými výroby mohou setkat již řadu let. Množství výrobků však stále roste. V celkem 28 zemích mohli zákazníci zakoupit výrobky od 185 výrobců, což je o 18 více než v roce 2019. Loňský rok však také přinesl absolutní rekord v případě finančního objemu. Hodnota vyvezeného zboží stoupla o 1,2 miliardy, a to z loňských 8,5 miliardy na témeř 9,7 miliardy korun. Blížící se desetmiliardová hranice zcela jistě svědčí o nárůstu obliby českých výrobků v zahraničí. 

* objem vývozu v nákupních cenách

Mezi TOP 10 výrobců podle objemu vyvezeného zboží patří v oblasti potravin LE & CO – Ing. Lenc, MOWI Czechia, Mlékárna Pragolaktos, Krahulík – Masozávod, Delimax, Tereos TTD,  Hortim-International a La Lorraine.  

Již potřetí v řadě byla však největším vývozcem společnost Drylock Technologies s.r.o., která je výrobcem hygienických prostředků. Ta pod značkou Lupilu vyváží zejména dětské pleny. Značka Lupilu se současně v kategorii dětské oblečení stala Nejdůvěryhodnější značkou 2020, a to v nejrozsáhlejším průzkumu důvěry, který organizuje společnost Atoz Group každý rok ve spolupráci s agenturou Nielsen.

 V TOP 10 také obhájila umístění další společnost z oblasti drogistického zboží, a to Personna International CZ, která vyrábí ruční holicí strojky. 

„Blížící se desetimiliardovou hranici v rámci exportu považujeme v extrémní konkurenci výrobců za enormní úspěch. A to nejen pro nás, ale také pro české potravináře a výrobce drogistického zboží. Těší nás, že rostoucí trend potvrzuje kvalitu našich výrobků nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí,”  hodnotí vývoj Michal Farník, jednatel společnosti Lidl Česká republika, pod jehož vedením Lidl export českých výrobků zajišťuje. 

Do TOP 3 odběratelských zemí podle objemu vyvezeného zboží se zařadilo na první místo již tradičně Slovensko. Dále následuje Velká Británie a Polsko. Mezi prvními deseti destinacemi jsou dále, Maďarsko, Rumunsko, Chorvatsko, Litva, Slovinsko, Bulharsko a Irsko.   

Se společností Lidl mají možnost vyvážet své zboží všichni dodavatelé. Základní podmínkou je schopnost dlouhodobě splňovat vysoké nároky v oblasti kvality, které má Lidl nastaveny úplně stejně i pro české prodejny a bez rozdílu pro všechny dodavatele. Dalším kritériem je poté schopnost dodávat požadovaný objem zboží i do dalších zemí.  Vstup na zahraniční trh je jednodušší primárně v tom, že výrobce nemusí  hledat partnery pro prodej či investovat do  marketingu v dané zemi.  Jednoduchá je současně také logistika, kdy výrobce zboží doveze pouze do jednoho centralniho skladu a následnou dopravu již kompletně zajišťuje společnost Lidl. 

O společnosti Lidl

Společnost Lidl vstoupila na český trh v červnu 2003, kdy otevřela prvních 14 prodejen. V současnosti provozuje síť 263 prodejen, které jsou zásobovány 4 logistickými centry. Filozofie prodeje společnosti Lidl je založena na privátních značkách, které tvoří více než 80 % veškerého sortimentu. Kromě nejvyšší kvality za nejlepší cenu oceňují zákazníci prodejen Lidl také pravidelné, tematické týdny s nabídkou potravin a spotřebního zboží, které není součástí stálého sortimentu. Spotřební zboží Lidl nabízí také ve svém internetovém obchodě lidl-shop.cz. Společnost Lidl se snaží být ve všech oblastech podnikání maximálně odpovědná vůči svému okolí. V rámci společenské odpovědnosti se Lidl dlouhodobě zaměřuje na podporu dětí, pro něž realizuje různé projekty, například sbírku Srdce dětem či výstavbu Rákosníčkových hřišť. Více informací naleznete na www.lidl.cz.

Více informací naleznete na: 

www.lidl.cz

www.twitter.com/lidlcz

www.facebook.com/lidlcesko

www.instagram.com/lidlcz

www.youtube.com/user/LIDLCeskaRepublika