DPDgroup oznamuje rekordní růst, dává si nové cíle

Společnost DPD, největší soukromý přepravce v České republice, představuje globální strategii “Together & beyond” a sdílí celofiremní výsledky za rok 2020:

  • DPDgroup zaznamenala tržby ve výši 11 miliard EUR, jedná se o 42% nárůst oproti roku 2019. Do roku 2025 však chce v příjmech dosáhnout až na 21 miliard EUR
  • V roce 2020 společnost globálně doručila 1,9 miliardy zásilek – to odpovídá 7,5 milionu denně. Sleduje půlmiliardový nárůst oproti předešlému roku
  • Rekord padl na Cyber Monday, globálně bylo doručeno 13,9 milionu zásilek
  • DPDgroup vykazuje zisk 800 milionů EUR za rok 2020, oproti roku 2019 se jedná o jeho zdvojnásobení 
  • DPD v Česku v lednu 2020 koupilo balíkovou divizi společnosti Geis, stalo se největším soukromým přepravcem na trhu

Během pandemie COVID-19 se DPDgroup stala zásadním partnerem v přepravě nejen zboží základní potřeby jak pro své koncové zákazníky, tak i firmy a společnost tak zaznamenala 42% nárůst tržeb ve srovnání s rokem 2019. Vydané restrikce a preventivní opatření vedly k prudkému nárůstu v přepravě. DPDgroup doručila v roce 2020 o půl miliardy více balíků oproti roku předešlému a dosáhla tak na zisk 800 milionů EUR. Rekord společnost zaznamenala na Cyber Monday, kdy bylo globálně doručeno 13,9 milionů zásilek. Ovlivněn pak byl i samotný trh, ten pocítil výrazný posun směrem k B2C přepravě (pro koncové zákazníky). Více než polovina, přesně 55 %, globálně doručených zásilek, byla v roce 2020 B2C charakteru, jedná se o 57% organický růst při porovnání s předešlým rokem. Poptávka výrazně vzrostla i u tak specifických kategorií, jakými jsou potraviny či zdravotní péče. V návaznosti na celkově vysokou poptávku přepravních služeb, objemy všech zásilek přepravených v rámci DPDgroup vzrostly organicky o 24 %, tržby pak o 23 %.

Mezi další vývoj, který DPDgroup zaznamenala, patří kromě navýšení objemů v přepravě také její pružnost, jenž byla podmíněná schopností rychlé adaptace. Společnost se stala prvním přepravcem, který mezi své služby přidal možnost bezkontaktního doručení i v rámci svých zásilkových výdejen (DPD Pickup), a otevřel více než 70 nových třídících center (tzv. hubů) a dep, s cílem dosáhnout jejich celkového počtu – 1200. Do svých řad společnost přijala i více než 20 000 nových zaměstnanců.

Akvizice společnosti Geis Parcel v Čechách a na Slovensku se společně s koupí 85% kapitálu v italské BRT či jeho zvýšení na 98 % v brazilské Jadlog řadí k dalším klíčovým událostem roku 2020.

“Together & beyond”: V nové strategii si DPDgroup dává za cíl rozšířit své hlavní aktivity, urychlit implementaci nových iniciativ a pokořit nové milníky

DPDgroup se chce do roku 2030 stát mezinárodním vedoucím hráčem v oblasti udržitelného doručování a vedoucí silou přepravy v rámci e-commerce, a to na základě tří pilířů.

První pilíř staví na posílení DPDgroup jako předního evropského B2B a silničního přepravce a upevnit její pozici jako lídra v obou segmentech podnikání v kontextu tvrdší konkurence a ekonomického zpomalení. Dále chce využít své odborné znalosti k usnadnění migrace zákazníků z B2B na B2C, a to pomocí své transformace do evropského tzv. „one-stop shopu“ pro oba zmíněné sektory. 

Druhý pilíř se poté dotýká snahy o ještě rychlejší aplikaci nových iniciativ. Společnost si dala za cíl být nejinovativnějším prémiovým hráčem X2C (koncept doručení čehokoliv ke koncovému spotřebiteli) v Evropě s 15% roční mírou růstu do roku 2025. Ve své strategii se například zaměří na lokálnější přístup k trhu a out-of-home (OOH) iniciativu. S orientací na C2C (přeprava mezi koncovými zákazníky) segment a pomocí více než 100 000 nových výdejních míst (70 000 partnerských výdejen a 30 000 výdejních boxů), DPDgroup plánuje zdvojnásobit svou síť a dosáhnout tak až 90% evropského pokrytí. Společnost chce také více využívat dodávky s řízenou teplotou a svou vysoce rozvinutou městskou logistiku k přepravě potravin a zdravotnických potřeb. Dále pak plánuje ještě více posílit své služby a to v pěti kategoriích; doručení ve stejný den, přeprava z domu do domu ve městě, přeprava ve večerních hodinách v rámci určitého časového úseku, dovoz z obchodu i služba doručování potravin.

V návaznosti na rychle rostoucí mimoevropský trh se společnost v rámci třetího pilíře zaměří i na upevnění a následné posílení své pozice v jihovýchodní Asii, na Středním východě, v Africe a Jižní Americe. S využitím mezinárodní spolupráce hodlá DPDgroup do roku 2025 zvýšit podíl získaný z mezikontinentálního podnikání až na 20 % z celkových příjmů. Společnost se dále bude věnovat implementaci na zákazníka orientované strategie, jenž využívá například datovou vědu a další inovace, či navazování dalších vzájemně benefitujících lokálních partnerství. A jelikož pro DPDgroup udržitelnost představuje přímo jádro její samotné identity, bude se také věnovat své zelené strategii.  Společnost si v rámci této strategie dala za cíl doručovat bezemisně ve 225 evropských městech a snížit v nich uhlíkové emise až o 89 %, dále chce v porovnání s rokem 2013 zredukovat uhlíkové emise na balík o 30 %, a to vše do roku 2025.

O DPD

Společnost Direct Parcel Distribution je součástí skupiny DPDgroup, největší  sítě balíkové přepravy v Evropě. Se svými 1 700 kurýry a 1 250 výdejními místy Pickup je DPD předním doručovatelem v České republice. Jako jediný přepravce na trhu nabízí službu Predict – zákazník předem ví, kdy mu bude zásilka doručena, a to na 1 hodinu přesně. Zároveň si v aplikaci DPD Kurýr může změnit čas nebo místo doručení podle svých preferencí. Jako součást DPDgroup využívá DPD přes 58 000 výdejních míst Pickup napříč celou Evropou a doručuje do 230 zemí světa. Společnost DPDgroup chce působit jako přední hybatel změn v rámci e-commerce sektoru a vedoucí hráč v oblasti udržitelného doručování. DPDgroup je zcela CO2 neutrální společnost. Svou uhlíkovou stopu při doručování zásilek a provozu dep soustavně snižuje a veškeré své emise plně kompenzuje prostřednictvím nejrůznějších ekologických projektů, které jsou součástí strategie DrivingChangeTM.