Dostatek vývojářů pro firmy a tvorba aplikací za třetinu ceny díky umělé inteligenci. Řešení představí čeští Superface již na jaře

Praha 9. března – Skoro polovina, respektive 46 % všech světových softwarových vývojářů dělá rutinní práce, které by mohla v budoucnu vyřešit umělá inteligence. „Podle mezinárodního serveru Statista.com se 11 z celkových 24 milionů vývojářů z celého světa zabývá pouze API integracemi, tedy propojováním digitálních služeb. Většinou však jen opakují to, co již předtím vyřešili jejich kolegové. Je proto na čase, aby tuto práci převzaly stroje, respektive umělá inteligence. Vývojáři se tak zbaví rutinní práce a budou se moci vrhnout na skutečný vývoj a vlastní inovace,“ podotýká Zdeněk Němec, spoluzakladatel a CTO startupu Superface. Data startupu ukazují, že cena jedné integrace API činí 22 000 až 330 000 korun (přibližně 1 000 až 15 000 dolarů), přičemž dalších zhruba 10 600 korun (asi 480 dolarů) navíc představují měsíční výdaje za údržbu. Pro firmy, jejichž nejzákladnější aplikace mají průměrně 15 takových APIs, to znamená obrovské výdaje za práci vývojářů. Superface chce tyto částky snížit o 99,9 % a týdny práce zredukovat na zlomek sekundy. Své řešení plánuje spustit během měsíce, zájem o testování toho inovativního nástroje projevila do dnešního dne téměř tisícovka vývojářů z celého světa.

Jednoduše řečeno, API umožňuje předávání dat mezi aplikacemi. Do každé aplikace dnes vývojáři běžně napojují potřebné služby, jako je geolokace, SMS brána, platební brána nebo třeba mapy. Takových služeb však existují tisíce a pro firmy je nyní velmi náročné a drahé vybírat mezi nimi ty nejkvalitnější.

„Na API nyní nahlíží řada firem i vývojářů jako na nákladný a časově náročný proces – my jej však již nyní vnímáme jako komoditu, se kterou lze díky našemu řešení obchodovat online. Díky tomu se do IT segmentu dostává konkurence, která v něm dosud chyběla. Bylo proto složité jen tak poskytovatele změnit, protože napojení na něj bylo nákladné, stejně jako jeho výměna. Se Superface budou moci firmy vyměnit poskytovatele automaticky a na základě zvolených parametrů vybrat ve zlomku vteřiny jinou službu. Ve světě API tak již nebude existovat téměř absolutní vendor lock, kdy si firmy raději změnu rozmyslely, než aby celý proces podstupovaly znovu, nebo dokonce riskovaly přerušení poskytovaných služeb,“ říká Zdeněk Němec, CTO a spoluzakladatel Superface. 

„Krátce po oznámení investice se u nás zaregistrovalo téměř 1 000 vývojářů, z toho třetina pocházela ze všech koutů světa. Na betatestování našeho řešení uděláme zpočátku výběr těch nejlepších kandidátů, než platformu otevřeme pro všechny. Jsme rádi, že jsme zaujali početnou komunitu lidí, kteří pomůžou naplnit digitální tržiště o nejčastěji využívané APIs. Pomoci projektu však chtějí i světové IT firmy, které v něm vidí příležitost, jak jednou provždy tento problém s integracemi API vyřešit. To nás jen utvrzuje v tom, že jdeme správnou cestou a naše snažení má náležitou odezvu,“ vysvětluje Radek Novotný, CEO a spoluzakladatel Superface.

Dlouhodobou vizí Superface je vybudování tržiště digitálních služeb pro umělou inteligenci, kde budou moci jakoukoli službu nakoupit stroje – bez nutného zásahu člověka. Startupu pomůže k dosažení tohoto cíle v lednu oznámená investice 34 milionů korun od německého fondu 42CAP, českých Tensor Ventures a vývojářského studia Applifting. Tito investoři podpořili startup již v pre-seedové fázi.

Kolik stojí napojení na API?

Téměř každá aplikace je dnes závislá na službách třetích stran, ať už se jedná o platební brány, geolokaci, překladač, kalendář, mailový klient a další. Superface spočítal, že průměrná aplikace (se zmiňovanými 15 integracemi) vyjde na 330 000 až 3 300 000 korun (15 000 až 150 000 dolarů) a měsíční cena za údržbu se pohybuje mezi 44 000 až 220 000 korun (2 000 až 10 000 dolarů). 

Navíc systémy světových firem využívají stovky až tisíce APIs. Dle interního průzkumu Superface se celkové náklady na integrace pohybují minimálně mezi 10–30 % z celkového rozpočtu společnosti na výzkum a vývoj. Jsou ale také společnosti, které mají 50 % všech nákladů na vývoj jen v integracích. Ředitelé firem či management tak většinou po spočítání nákladů jednoduše alokují na integrace  třetinu celého rozpočtu. Superface chce tyto náklady razantně snížit pomocí svého protokolu, na jehož vývoj se nyní soustředí. Z globálního hlediska pak bude podle průzkumu McKenzie trh s API generovat celkem 2 triliony dolarů během následujících 10 let.

Digitální tržiště pro APIs, které Superface buduje, umožní porovnání nabízených služeb, a tím i snížení ceny integrací. Rovněž zajistí přímou integraci API, automatickou údržbu a odstranění nutnosti dokumentace. Zakladatelé navíc očekávají kromě nezávislosti na poskytovateli služeb ještě jeden pozitivní efekt pro firmy, a to cílenější a smysluplnější vývoj API. „Stále se setkávám s APIs, která některé digitální firmy budují naslepo, bez znalosti cílové skupiny a bez reálného využití. Digitální tržiště by však mělo vývoj APIs, o která nikdo nemá zájem, omezit. Stejně jako produktoví manažeři dohlíží na vývoj správných aplikací a digitálních produktů, budou se nyní tímto způsobem muset zamýšlet i nad vývojem API. Sami chceme v první fázi s pomocí našich vývojářů i komunity dodat do Superface ta nejpoužívanější APIs,“ doplňuje Zdeněk Němec.

Více o Superface

Superface přináší revoluci na trh API: cestu, kterou některý z vývojářů jednou prošlapal, již nebudou muset opakovat zástupy dalších a rutinní práci místo nich udělají stroje. To, co dosud museli pracně vyhledávat, porovnávat a implementovat, startup zjednodušuje na tři řádky kódu. Díky unikátnímu rozhraní a otevřené komunitě umožní Superface vývojářům napojit jakékoli API během několika vteřin. Grand vizí je pak vybudování marketplace s plně automatizovaným nákupem všech digitálních služeb, které bude provádět umělá inteligence – bez nutného zásahu člověka a s automatickou údržbou, která v případě výpadku najde jiného vhodného poskytovatele. Platforma Superface svou myšlenkou přitáhla přední technologické investory z Německa a České republiky, díky nimž může nyní nabírat špičkové technologické experty a pokračovat ve strhujícím tempu vývoje. Uzavřené betatestování pro komunitu je naplánováno na první čtvrtletí roku 2021.