Czechitas a young_block darovali stovky IT sešitů do dětských domovů

Praha, 8. dubna 2021 – Speciální sešity s IT tahákem a základními zkratkami pro zjednodušení práce na počítači dostaly děti z dětského domova v Poličce a Moravské Třebové. K ruce jim budou zejména při povinné školní výuce, ale hodit se budou i při volnočasových aktivitách a dílničkách. Speciální IT sešity vznikly ve spolupráci Czechitas a young_block, jsou plné užitečných informací ze světa IT a pomáhají dětem vzdělávat se zábavnou formou. Celkem bylo do dětských domovů věnováno 300 sešitů. 

 „S young_block opakovaně spolupracujeme již čtvrtým rokem. Loňské léto jsme je oslovili s potřebou vytvořit sešity pro účastníky našich vzdělávacích kurzů, které by byly praktickým pomocníkem pro naše studenty. Díky tomu, že se většina kurzů přesunula do online prostředí, a nemohli jsme účastníkům rozdat tolik sešitů, jsme spolu s young_block letos na jaře dospěli k tomu, že je s radostí věnujeme na dobročinné účely. Proto jsme se rozhodli darovat je dětem, které žijí mimo své rodinné prostředí,” hodnotí sdílenou aktivitu Marek Sedlák, vedoucí marketingu skupiny Czechitas.

Pro děti z dětského domova v Moravské Třebové najdou bloky využití krom školy i ve výtvarné dílně, jak přibližuje vychovatelka Nikola Šindelková: „V současné době se staráme o 18 dětí rozličného věku rozdělených do tří rodinných skupin. Distanční výuka i komplikovaná situace okolo Covid-19 nás značně limituje, co se denní náplně týče. Oproti loňskému podzimu jsme na tuto situaci ale mnohem lépe připraveni. Sešity Czechitas nám nicméně pomohou jak s distanční výukou, tak s potřebami nad její rámec. Určitě je využijeme i při plánovaných výtvarných dílnách.“

Dětský domov v Poličce je ústav rodinného typu, kde se aktuálně nachází 14 školou povinných dětí. „Sešity Czechitas dětem vystačí na celý školní rok. A priori je plánujeme využít pro aktivity spojené s povinnou školní výukou, která je aktuálně jak pro děti, tak personál dětského domova velkou výzvou. Obvykle je totiž poměr vychovatel versus školou povinné děti dost nevyvážený. Na 14 dětí musí povětšinou stačit síly dvou vychovatelů. Všechny děti navíc nenavštěvují stejné vzdělávací zařízení, a tak je systém distanční výuky a míra odpovědnosti kladená na jednotlivé žáky velmi odlišná. Pokud zbyde pár kusů sešitů navíc, využijeme je také při volnočasových aktivitách. Sešitů u nás není nikdy dost, a to i z důvodu vysoké fluktuace dětí,“ uzavírá ředitelka Dětského domova Polička, Miroslava Přiklopilová.

Obě předání doprovázela veliká zvědavost a radost. „Děti nedočkavě trhaly balicí papír a sešity ihned kupičkovaly pro jednotlivé pracovní skupiny. Nejvíc je nadchly klávesové zkratky. S oběma dětskými domovy budeme i nadále v kontaktu a věřím, že jim naše sešity alespoň trochu pomohou a povzbudí je v dalším vzdělávání,“ dodává za young_block Anna Doubravová.

O Czechitas

Nezisková organizace Czechitas vzdělává, inspiruje a motivuje ženy a děti vyzkoušet svět informačních technologií. Pořádá jednorázové workshopy a intenzivní kurzy v oblastech jako je tvorba webu, grafika, datová analýza nebo základy programování. Za celou dobu existence prošlo kurzy Czechitas zhruba 30 000 účastníků. Czechitas díky svým intenzivním kurzům změnili život stovkám žen, které začali pracovat v IT. Více informací na www.czechitas.cz

O young_block

young_block je výrobce designových bloků, zápisníků a diářů. Parta nadšených lidí z Litomyšle, co miluje papír, design a zakládá si na poctivém ručním zpracování. Ta je pro ně jedna z mnoha podmínek dobře odvedené práce. Při výrobě používá netradiční materiály, technologie i knihařská zpracování. Jsou také zakladatelé a aktivní členové sdružení Made in Litomyšl.