Kingston dodavatelem SSD disků do datového centra společnosti Seznam.cz

Praha – 8. 4. 2021 Společnost Kingston, největší světový nezávislý výrobce paměťových produktů, se podílela na dodávkách komponent do nejmodernějšího datového centra společnosti Seznam.cz. Jde o jednu z největších spoluprací pro společnost Kingston ve střední a východní Evropě. Mezi dodávané produkty, které se v jednom datovém centru uplatní v řádu stovek až tisíců, patří serverové paměti o výkonu 3 200M Hz a výkonné SSD z řady Enterprise.

„V obou případech se jedná o produkty ve špičkových konfiguracích, které dokonce převyšují evropské průměry například v rámci používaných frekvencí, či kapacit,” říká Marcin Gaczor, obchodní ředitel pro Českou a Slovenskou republiku. Zároveň je podle něj pro Kingston velmi zajímavé podílet se na takto významné zakázce nejen v ČR, ale v rámci celého regionu střední a východní Evropy. „Projekt dodávek nových SSD do datacenter Seznam.cz je výjimečný svým rozsahem. Zároveň také významem, protože tým Seznamu unikátně designuje datová centra podle svých potřeb, čímž se řadí mezi největší světové hráče,” dodává Gaczor.

„Když dosáhnete určité velikosti a začnete přemýšlet o optimalizaci, zjistíte, že standardní řešení vám nevyhovuje nákladově ani tím, co poskytuje. My jsme navíc technologická firma, proto si dokážeme vytvořit nebo poskládat existující technologie tak, aby to pomáhalo našemu byznysu,” říká Vlastimil Pečínka, jednatel společnosti Seznam.cz datová centra.

Společnost Seznam.cz provozuje v ČR zatím tři datová centra, jedno vlastní, a dvě pronajatá. V plánu je ale výstavba dalšího vlastního datového centra. Datová centra mají obsluhovat pouze potřeby Seznamu.

„To, jak se nám daří v digitálním světě, se odráží i v tom fyzickém. Naše infrastruktura potřebuje absorbovat vyšší a vyšší nároky na výpočetní výkon a uložená data. Data jsou ropou 21. století. Generují je nejen naše služby poskytované uživatelům, ale v nemalé míře i sama infrastruktura,” vysvětluje k tomu Vlastimil Pečínka.

Přecházíme na nové formáty

Poptávka ze společnosti Seznam.cz po výkonných a spolehlivých SSD dokladuje nástup těchto řešení i v podnikové sféře a datacentrech. 

„Výhody SSD jsou zřejmé – rychlost čtení a zápisu a nízké latence, v případě NVMe i propustnost sběrnice. U NVMe se přidává i malý rozměr, klasické SATA SSD drží „form factor“ z dob rotačních disků. To je výhodné snad už jen tam, kde potřebujeme upgradovat starší stroj bez podpory pro NVMe,” říká Pečínka. Jeho názor potvrzují data z nejnovějšího výzkumu mezi českými datovými centry, na kterém se společnost Kingston podílela. 

Z výzkumu vyplývá, že v minulém roce jich 50 % navyšovalo svou kapacitu s ohledem na zvýšenou poptávku a objem dat. Druhá polovina rozšiřuje svou kapacitu průběžně, nebo provedla rozšíření už před rokem 2020, využila tedy své rezervy. Při rozšíření, modernizaci nebo optimalizaci všechna datová centra, s výjimkou jednoho, uvedla, že nově instalují úložiště Enterprise SSD, a to všech typů (SAS, NVMe, SATA). 

SSD na zkoušku

Podle expertů společnosti Kingston bude rozvoj datových center pokračovat i v nejbližších letech. Posunuje ho několik faktorů: generování většího objemu dat u koncových uživatelů i firem zaměřených na elektronické služby. 

„Nejde pouze o výkon a kapacitu. Další posun k SSD v datových centrech je motivovaný snahou o prostorové a energetické úspory a také větším důrazem na zabezpečení, tedy pokročilé šifrování úložišť,” říká Tony Hollingsbee, EMEA business manager pro produkty SSD.

Společnost Kingston letos uvede další pokročilý model SSD pro uživatele Enterprise: U.2 NVMe DC 1500M disk, určený pro širokou škálu datově náročných úloh, včetně cloud computingu, webhostingu a virtuálních infrastruktur. 

V rámci filozofie Kingston Is With You nejde pouze o vývoj nových produktů, ale o přístup, který pomůže zákazníkům hledat ideální řešení, a to i na míru. 

„Díky širokému přímému zastoupení více než ve 110 zemích umí Kingston lépe reagovat na lokální potřeby a nabízet i „kustomizovaná řešení”. V České republice velice úspěšně realizujeme naše programy Try before You Buy, kde mají zákazníci možnost nezávazně si otestovat produkty Kingston Enterprise, a Design-In program, v jehož rámci umíme kvalifikovaným zákazníkům nabídnout produkty mimo standardní nabídku,” dodává Gaczor.

Informace o společnosti Kingston můžete najít zde: 

YouTube Instagram

Facebook LinkedIn

Twitter Kingston Is With You

O společnosti Kingston Technology Europe Co LLP.

Kingston Technology Europe Co LLP a Kingston Technology Company, Inc., jsou součástí stejné korporátní skupiny („Kingston“). Kingston je největší světový nezávislý výrobce paměťových produktů. Pomáhá nalézt řešení používaná v běžném životě k práci i zábavě od notebooků a stolních počítačů přes velká data až po zařízení využívající IoT v chytrých či nositelných zařízeních, v prototypování a výrobě na míru. Největší světoví výrobci počítačové techniky a poskytovatelé cloudových služeb se ve svém vývoji spoléhají na Kingston. Naše zaujetí pro věc posouvá technologie, které nás provázejí každý den. Nevyrábíme jenom produkty, ale pomáháme naplnit očekávání našich zákazníků a vytváříme řešení, která dokážou něco změnit k lepšímu. Kingston je s vámi – Kingston Is With You – a víc o nás najdete na Kingston.com.