Zájem škol o výuku finanční gramotnosti v lockdownu extrémně vzrostl

Kurzy finanční gramotnosti absolvuje v online výuce paradoxně více dětí než kdy dříve. Zájem učitelů se po celkovém uzavření škol zvedl více než dvojnásobně. V největším programu finančního vzdělávání u nás, Abecedě peněz, se děti na dálku naučí vše, co vyžadují školní osnovy. Zábavně, formou her a soutěží. Od nejmenších školáků po teenagery na střední. 

Základy správného hospodaření vštípila Abeceda peněz za poslední 3 roky přibližně 50 tisícům školáků. To je zhruba 1,5 tisíce dětí za měsíc. Jen za březen letošního roku jejími kurzy prošly 4 tisíce dětí. A stejně intenzivně pojede program i v dalších měsících. „Jsme rádi, že jsme našli cestu, jak přetíženým učitelům i rodičům ulevit,“ říká David Hubáček z České spořitelny, která Abecedu peněz realizuje. 

Donedávna běžely kurzy Abecedy peněz výhradně prezenčně. „Školákům se věnovalo téměř 300 našich zaměstnanců. A stejně jsme kvůli velkému zájmu museli nechávat mnoho škol čekat,“ vysvětluje. Proto už loni začala Abeceda peněz připravovat online verzi finančního vzdělávání. Pandemie covidu vše urychlila. „Nyní máme celý program kompletně online. Během pár hodin či dnů dokážeme děti naučit vše, co mají v daném školním roce v rámcovém předpisu. Pomocí her, soutěží, zábavných videí a dalších interaktivních programů,“ popisuje David Hubáček. 

„Už dlouho jsme neviděli děti na online hodinách tak spokojené, jako při Abecedě. Moc se těšíme, až budeme pokračovat. A až budeme ve škole, znovu si vaše příběhy s dětmi připomeneme,“ zní nejčastější reakce učitelů. Všechny třídy, jež se do Abecedy peněz pustily, ji také dotáhly celou do konce. „Z těch stovek tříd nebyla jediná, která by program nedokončila, protože ji třeba nezaujal. Přestože tu možnost všechny mají a celý kurz je zdarma,“ doplňuje David Hubáček.

Dětem pomáhají videa, hry i vlastní e-shopy

Generace současných školáků přijala online výuku finanční gramotnosti zcela bez výhrad. Nejmenší děti si kromě her užívají třeba exkurzi v zákulisí banky. „S přípravou videa, které děti bankou provází, jsme si opravdu vyhráli. Je vtipné, napínavé a přitom nabité informacemi,“ vysvětluje David Hubáček. 

Žáci ve čtvrtých třídách mají mnohdy poprvé možnost proniknout do prostředí podnikání a e-shopů, učí se chápat souvislosti mezi příjmy a výdaji, dělat jednoduché finanční plány i kalkulace cen zboží. 

Středoškoláci si základy finanční gramotnosti vštěpují prostřednictvím originální počítačové hry Tajuplná cesta. „Učení pomocí hry musí bavit snad každého. Tajuplná cesta určitě velice pomohla mnoha lidem začít se orientovat v oblasti financí a možná jim bude zachraňovat krk i v pozdějším životě. Hra byla velice pěkná, děj vtáhnul diváky a tvůrci by se nemuseli stydět ani v konkurenci těch nejlepších studií vytvářejících hry,“ chválí si Jan Urban, jeden z tisíců středoškoláků, který se Tajuplné cesty zúčastnil. 

O Abecedě peněz

Abeceda peněz je aktuálně největší program finančního vzdělávání v ČR. Česká spořitelna jej připravuje ve spolupráci s profesionálními pedagogy a realizuje jej pod záštitou Ministerstva financí. Cílem Abecedy peněz je, aby každé dítě v zemi mělo přístup k výuce finanční gramotnosti. 

Děti v mateřských a základních školách i teenageři na střední mohou díky Abecedě peněz absolvovat zábavný interaktivní program, v němž si osvojí základy hospodaření. Úměrně svému věku i schopnostem. Ty nejmenší se do světa peněz dostávají prostřednictvím edukativních audiopohádek, jež namluvil Jiří Lábus. Starší čeká napínavá hra na hospodáře a podnikatele. A středoškoláci se s financemi seznamují ve strategické počítačové hře Tajuplná cesta. Nadále v rámci Abecedy peněz běží také kurzy, v nichž se senioři učí pracovat s chytrými telefony. Novinkou letošního roku pak je program finančního vzdělávání přizpůsobený potřebám dětí z dětských domovů. 

Nově je Abeceda peněz dostupná i online. Kromě zábavy pro děti nabízí kompletní propracované materiály, jež si mohou učitelé i rodiče bezplatně stáhnout. Od pracovních listů, přes metodické pomůcky a přehled standardů finanční gramotnosti až po praktické rady a tipy, jak s dětmi mluvit o penězích. 

Více na www.abecedapenez.cz

Profil České spořitelny

Jsme nejstarší českou bankou, naše kořeny sahají až do roku 1825. Naším cílem je vést jednotlivce, firmy a celou společnost k prosperitě. Jsme největší bankou v České republice s více než 4,5 miliónu klientů a zároveň bankou nejdostupnější – disponujeme největší sítí poboček a bankomatů. Máme relevantní nabídku pro všechny typy zákazníků od individuálních klientů a malých a středních firem až po velké korporace a veřejný sektor. Máme významnou roli v poskytování služeb v oblasti finančních trhů. Od roku 2000 jsme součástí evropské bankovní skupiny Erste. Naše postavení nám dovoluje udávat trend v technologických a digitálních inovacích a zavádění nových služeb a produktů.

●       Zaujímáme vedoucí tržní pozici v oblasti klientských i firemních úvěrů, hypoték i v celkových vkladech. Našich služeb využívá každá druhá municipalita v České republice. 

●       Jsme jedinou bankou na trhu, která umožňuje získat půjčku zcela online, aniž by žadatel musel být naším klientem.

●       Naše internetové a mobilní bankovnictví George je nejvyužívanější bankovní digitální službou na trhu.

●       Nadace České spořitelny je největší bankovní nadací v ČR. Zaměřuje se především na systémové změny ve vzdělávání a v sociálním podnikání. Do podpory projektů v těchto oblastech a dalších obecně prospěšných programů investuje každý rok v průměru 60 miliónů korun.