Jak se přepravují léčiva a zdravotnické potřeby? Za mimořádných podmínek s přísnými pravidly

Pandemie trvá už více než rok a zřejmě jen tak nezmizí. Náročná doba potvrdila důležitost včasných dodávek zboží, zejména pak v případě nezbytných zdravotnických potřeb, jako jsou roušky a respirátory, ochranné obleky, dezinfekční prostředky nebo léky. Nikdy předtím tolik nezáleželo na bezpečnosti zdravotníků. O to důležitější je v současnosti spolehlivost a transparentnost dodavatelského řetězce.

Přeprava, na kterou se můžete spolehnout

Od začátku pandemie dělají zástupci logistického průmyslu vše pro to, aby zajistili kontinuitu dodavatelského řetězce a vyrovnali se s rostoucími přepravními potřebami zdravotnického sektoru – zejména pokud jde o léčiva a zdravotnické vybavení. Znamenalo to velkou výzvu pro logistiku nejen kvůli vysoké poptávce, ale také kvůli specifickým nárokům na teplotu, dobu přepravy nebo vlhkost vzduchu.

„Zdravotnická a farmaceutická doprava je jedním z nejregulovanějších a nejnákladnějších druhů přepravy na světě a zároveň vyžaduje největší pečlivost,“ říká Ivo Aris, viceprezident pro evropskou a globální spedici ve společnosti C.H. Robinson. „Minulý rok, poznamenaný pandemií, byl pro nás zkouškou. Ve společnosti C.H. Robinson se nám ale úspěšně podařilo zvládnout zvýšené nároky našich zákazníků ze zdravotnictví a farmaceutického průmyslu.“

Produkty se zvláštní péčí

V případě léčiv je mimořádně důležitá vhodná přeprava, protože tyto produkty jsou citlivé na vnější faktory – jejich vlastnosti se mohou měnit v závislosti na světlu, teplotě nebo stabilitě podkladu. U většiny farmaceutických výrobků by teplota vzduchu při přepravě neměla překročit 25 stupňů Celsia a maximální hodnota vlhkosti vzduchu 70 %. Tyto podmínky však vyplývají primárně ze specifik léků a mohou se měnit, stejně jako v případě některých vakcín proti covidu-19, u nichž jsou přepravní požadavky výrazně přísnější.

„V C.H. Robinson implementujeme nejnovější technologie založené na datech. Příkladem je síť Internet of Things (IoT), prostřednictvím které odesílatelům poskytujeme přehled o zboží a viditelnost v reálném čase. Tím podporujeme prediktivní analytiku a monitorování zařízení pro chytřejší řešení při přepravě produktů – například v případě řízení teploty – a prvotřídní zabezpečení dat. Díky tomu mohou naši zákazníci včas sledovat a dostávat upozornění na možná znehodnocení, poškození nebo nedovolenou manipulaci se zbožím, aby mohli okamžitě reagovat a problém vyřešit,“ říká Ivo Aris.

Typ přepravovaného zboží tedy určuje druh požadované dopravy. Řešením, které zaručuje vhodné přepravní podmínky, je tzv. aktivní obal. Aktivní kontejnery mají elektricky řízené chladicí a topné systémy, případně chlazení suchým ledem, zatímco pasivní kontejnery jsou izolované boxy bez aktivní regulace teploty. „Výběr správného způsobu balení pro zachování požadavků na přepravu je životně důležitou součástí chodu dodavatelského řetězce,“ dodává Aris.

Pečlivý monitoring zboží

Hlavní hrozbou při přepravě zdravotnických produktů je jakékoli narušení, které by zpozdilo dodávku do nemocnic nebo zdravotních středisek. V některých případech může takové zpoždění dokonce vést k odvolání celých zásilek, a tedy nejen k finanční ztrátě, ale také k nedostatku nezbytných zdrojů ve zdravotnických zařízeních. Proto je důležitým prvkem v přepravním procesu viditelnost, která vytváří prostředí pro flexibilní, spolehlivé, konkurenceschopné a ziskové služby.

Globální platforma společnosti C.H. Robinson pro správu dopravy na globální úrovni s názvem Navisphere poskytuje data a informace o přepravě v reálném čase, včetně všech aktualizací dopravní situace a externích faktorů, které mohou narušit nebo ovlivnit konkrétní zásilku. 

„Jsme si vědomi zodpovědnosti, která na nás leží, zvláště když mohou přepravované výrobky zachránit lidské životy. Díky datové technologii Navisphere, kterou vytvořili experti na dodavatelský řetězec, jsou všechny tyto citlivé zásilky ve spolehlivých rukách našich odborníků. To umožňuje zdravotníkům soustředit se výhradně na zdraví a pohodlí jejich pacientů,“ uzavírá Ivo Aris.

O společnosti C.H. Robinson

C.H. Robinson se zabývá řešením logistických operací společností po celém světě a napříč průmyslovými odvětvími, od základních až po ty nejsložitější. S přepraveným materiálem v hodnotě přes 20 miliard dolarů a 18 miliony zásilek ročně je jednou z největších logistických platforem na světě. Její globální balíček služeb urychluje obchod při zachování bezproblémové dodávky zboží. Díky kombinaci systému řízení multimodální dopravy a odborných znalostí poskytuje chytřejší řešení pro více než 119 000 zákazníků a 78 000 přepravních partnerů. Technologie C.H. Robinson je vytvořená experty na dodavatelský segment, kteří aplikují rychlá a praktická vylepšení pro zákazníky. Jakožto zodpovědný globální hráč C.H. Robinson hrdě přispívá miliony dolarů na podporu toho nejdůležitějšího, tedy zaměstnanců a firemní nadace. Další informace najdete na www.chrobinson.com.