Mobile Industrial Robots s 55% růstem tržeb zaznamenal v 1. čtvrtletí 2021 rekordní zájem o AMR roboty

Praha, 29. dubna 2021 – Mobile Industrial Robots (MiR), mezinárodní lídr na trhu autonomních mobilních robotů (AMR), zaznamenal začátkem tohoto roku rekordní poptávku. Prodej AMR robotů v prvním čtvrtletí roku 2021 byl o 55 % vyšší ve srovnání se stejným obdobím v roce 2020 a společnost tak dosáhla historicky nejlepšího první čtvrtletí. Trh střední a východní Evropy rostl ještě výrazněji, když se ve srovnání s 1. loňským kvartálem zdvojnásobil. 

Celosvětově nyní pracují s autonomními roboty MiR již tisíce zaměstnanců průmyslových firem včetně například Novo Nordisk, Ford a Honeywell, kde optimalizují logistické procesy. Mezi zákazníky firmy aktuálně patří z velké části nadnárodní podniky, které dále rozšiřují své flotily robotů MiR s cílem automatizovat manipulaci s materiálem a interní logistiku. Automatizace a digitalizace jsou považovány za důležitá opatření vedoucí k rozvoji výrobních podniků, jak během pandemie Covid-19, tak v nadcházejícím období. To je také jeden z důvodů, proč se mnoho pilotních AMR projektů změnilo na nasazení velkých flotil s až 50 roboty.

Automatizace vnitropodnikové dopravy se velmi rychle rozvíjí v automobilovém a elektronickém průmyslu, AMR roboty ale stále více využívají firmy z farmaceutického průmyslu, logistiky a FMCG. Celosvětová pandemie způsobila také dramatický rozvoj čisticích modulů pro roboty MiR, kdy jsou roboty autonomně používány k dezinfekci kanceláří, nemocnic a dalších veřejných míst k eliminaci šíření viru. Výrobci technologií navíc stále více využívají integraci robotických platforem MiR do svých stávajících produktů tak, aby jejich automatizační řešení byla mobilní a flexibilní. Například společnost KEN Hygiene Systems automatizovala s využitím robotů MiR plnění a vyplachování dezinfekčních zařízení v nemocnicích.

Fleet management a globální servis 

Od roku 2015, kdy společnost představila svůj první kolaborativní robot MiR100 a vstoupila na trh přepravních robotů, se počet konkurenčních řešení výrazně zvýšil. MiR nadále investoval, aby si udržel svoji pozici lídra na trhu, pokud jde o kvalitu, vyspělost produktu a globální služby. 

Søren E. Nielsen, který v roce 2020 přešel z pozice CTO ve společnosti MiR na pozici prezidenta společnosti, říká: „Kvalita a služby jsou zásadní. Naši zákazníci nyní implementují roboty do kritických výrobních procesů, a proto musejí být robustní a odolné. Jedním z důvodů, proč jsou výsledky v prvním čtvrtletí tak silné, je zvýšený nárůst prodeje našeho nejnovějšího robota MiR250. Robot je konstruován tak, aby byl dostatečně robustní pro průmyslové prostředí a zároveň agilní a bezpečný pro dynamická výrobní a logistická prostředí. Zaměřili jsme se na další vývoj výkonného systému MiRFleet pro správu flotil robotů MiR a jejich integraci do dalších zákaznických systémů jako například ERP a WMS. Usnadnili jsme tímto způsobem rozšiřování flotil MiR robotů – jak na jedné tak na více lokalitách. Nedávno jsme také uvedli novou servisní podporu pro všechny naše zákazníky na lokální i globální úrovni. “

Růst vyžaduje mnoho talentů

Během prvního čtvrtletí roku 2021 se k MiR připojilo 26 nových pracovníků, aby podpořili růst a rozvoj firmy na všech frontách. Odpovídá to 10% nárůstu počtu zaměstnanců. Výborné výsledky v tomto období znamenají, že společnost najímá další zaměstnance – aktuálně nabízí více než 20 nových pozic.

„Rok 2020 byl náročný pro všechny a po několika letech vysokého růstu ve všech směrech včetně počtu zaměstnanců, byl loňský rok méně hektický. V souladu s tím, jak se naše tempo růstu opětovně zvyšuje, budeme realizovat další nové projekty. Vyspělá technologie robotů MiR umožňuje řešit stále více triviálních, vyčerpávajících nebo nebezpečných úkolů a lidé tak mohou trávit čas kreativnějšími a hodnotnějšími úkoly. Zákazníci se i v letošním roce mohou těšit na řadu produktových novinek,“ dodal Søren E. Nielsen. 

O Mobile Industrial Robots 

Společnost Mobile Industrial Robots (MiR) vyvíjí a dodává nejpokročilejší kolaborativní a bezpečné autonomní mobilní roboty (autonomous mobile robots – AMRs) na trhu. Tyto roboty umožňují rychlé, snadné a nákladově efektivní řízení interní logistiky, přičemž zaměstnancům umožňují vykonávat produktivnější činnost. Inovativní roboty od MiR již nasadily stovky velkých a středně velkých výrobních společností, logistických center a též řada nemocnic po celém světě. MiR, jako světový lídr na trhu, velmi rychle vytvořil globální distribuční síť ve více než 60 zemích a má regionální kanceláře v New Yorku, San Diegu, Singapuru, Frankfurtu, Barceloně, Tokiu a Šanghaji. Společnost hned od svého založení v roce 2013 rychle rostla a v období od 2015 do 2020 se její tržby zvýšily o 1 246 %. Firma se sídlem v dánském Odense byla založena a je řízena odborníky s dlouholetou zkušeností z dánského robotického průmyslu. V roce 2018 byla koupena společností Teradyne, předním dodavatelem automatizačního vybavení pro testování. V České republice a na Slovensku dodávají produkty MiR na trh společnosti AMTECH spol. s r.o.,  DREAMland PLC a MTS. Pro více informací navštivte: http://www.mobile-industrial-robots.com.

Videa o jednoduchém nastavení a programování robotů, případové studie a komplementární nástroje naleznete zde:  https://www.youtube.com/channel/UC3MRxsNU6AW_hKdExtnGr1Q