Před 30 lety bylo spuštěno vysílání ze Žižkovské televizní věže

Praha, 3. května 2021 – Přesně před 30 lety, 3. května roku 1991, bylo zahájeno standardní vysílání ze Žižkovské televizní věže. České Radiokomunikace (CRA) dodnes ikonickou stavbu na Žižkově provozují jako vysílač, v areálu přibylo i datové centrum DC Tower. Žižkovský televizní vysílač se stal určitým symbolem vysílačů u nás, právě z něj se zahajují významné události v oboru, jako například spuštění přechodu na nový standard televizního vysílání DVB-T2 a nebo novinky v digitalizaci rozhlasového vysílání DAB+.

Před tím, než pokryl Prahu a okolí signál ze Žižkovského televizního vysílače, sloužil jako hlavní pražský vysílač Petřín. Bylo to provizorium a nebylo dlouhodobě udržitelné. Po diskusích byla vybrána lokalita v Mahlerových sadech a  podle návrhu architekta Václava Aulického byl vybudován vysílač, třísloupová ocelobetonová konstrukce, která připomíná startující raketu. Základní kámen stavby byl položen v roce 1985, v březnu 1991 započalo zkušební vysílání a 3. května 1991 bylo spuštěno vysílání standardní, řádné, které odtud probíhá dodnes.  

V roce 2000 ozdobila věž plastika Mimina od sochaře Davida Černého. Společnost CRA plastiky pravidelně udržuje a od umělce je odkoupila. 

Od roku 2006 je Žižkovská televizní věž nasvěcována u příležitostí významných dní a událostí. 

Dnes ze Žižkovského vysílače vysílají multiplexy 22 a 23 s programy komerčních televizních stanic, multiplex 21 České televize, regionální televizní síť 12 a digitální rozhlasové sítě 1 a 1F. 

České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.