Investoři na platformě Bondster v dubnu proinvestovali stejně jako před koronavirem

Praha, 6. května 2021 – Investování do půjček je v posledních letech na prudkém celosvětovém vzestupu. Během loňského propuknutí pandemie koronaviru však podobně jako ostatní ekonomická odvětví zaznamenaly i tyto investice výrazný pokles zájmu. Od té doby však evropský trh vyrostl o desítky procent. V dubnu investoři na české online platformě Bondster.cz dokonce proinvestovali 89,4 milionu korun, což je na podobné úrovni jako před koronavirem.

Jak vyplývá z dat portálů P2Pmarketdata.com a TodoCrowdlending.com, růst evropského trhu s P2P (peer-to-peer) investicemi pokračuje. Po nenadálém šoku způsobeném pandemií, kdy objemy investic v dubnu 2020 klesly o 80 %, trh stabilně roste. Podle posledních dat z března 2021 už investoři na evropských P2P platformách proinvestovali dvaapůlkrát vyšší objemy peněz, než kolik proinvestovali ve zmiňovaném dubnu 2020. 

Podobný vývoj zaznamenává také česká investiční platforma Bondster.cz, která vznikla v roce 2017. Během prvních dvou let získala důvěru přes 6 tisíc investorů, kteří na ní celkem proinvestovali 392 milionů korun. Před rokem ji využívalo již více než 9 tisíc investorů, s proinvestovanou 1,1 miliardy a na přelomu dubna a května 2021 platforma přesáhla celkový počet 12 tisíc investorů s proinvestovanou částkou více než 1,6 miliardy korun

Výše investic je na úrovni jako před pandemií

Vlivem pandemie na platformě Bondster.cz investoři snížili proinvestované objemy o 85 % – částka klesla z 86,5 milionu korun (únor 2020) a 76,3 milionu (březen 2020) na 13 milionů (duben 2020). Od té doby se nicméně aktivita investorů kontinuálně zvyšovala a o rok později, v dubnu 2021, už investoři na platformě proinvestovali více než 89,4 milionu korun, čímž se bezpečně dostali na stejnou úroveň jako před pandemií.

„Koronakrize představuje největší ekonomickou krizi od druhé světové války a pro P2P trh znamenala první a zároveň pořádnou zatěžkávací zkoušku. Několik investičních platforem krizi nezvládlo, a to zvláště první vlnu pandemie, která pro všechny představovala blesk z čistého nebe. Několik z nich proto přestalo fungovat,“ uvádí Pavel Klema, generální ředitel Bondsteru, podle něhož se tak trh pročistil a zůstaly jen platformy postavené na stabilních základech.

Bondster dvojkou v Evropě

Jak se českému Bondsteru podařilo dostat na předpandemickou úroveň vysvětluje Pavel Klema následovně: „Navzdory určitým obtížím, které jsme na počátku pandemie zaznamenali, jsme se vypořádali s krizí dobře, což investoři oceňují zvyšujícími se objemy investic i rostoucími počty nových investorů. V posledních měsících zaznamenáváme zvláště vyšší registrace ze strany zahraničních investorů. Ale i čeští investoři na tuzemském trhu vidí, že při porovnání poměru nákladů a výnosů nejrůznějších druhů investic patří investice do zajištěných půjček mezi nejlepší formy zhodnocení finančních prostředků.“ 

Jeho slova potvrzují dlouhodobé výsledky Bondsteru v mezinárodním srovnání evropských P2P platforem, které provádí portál TodoCrowdlending.com. Ve srovnání výnosnosti více než stovky monitorovaných platforem v březnu 2021 dosáhla česká platforma s výnosem 14,9 % u eurových investic celkového druhého místa.  

Klíčová výnosnost

Ziskovost z investování je u investorů vedle bezpečnosti hlavním kritériem pro rozhodnutí, zda budou na dané platformě investovat. Průměrné roční zhodnocení se na Bondsteru oproti loňskému roku zvýšilo ze 7,2 % na aktuálních 7,8 % u investic v českých korunách. V eurech se průměrné roční zhodnocení na Bondsteru od března 2020 zvedlo z 12,5 % na současných 14,9 %

O společnosti Bondster

Bondster je česká FinTech společnost a stejnojmenná investiční platforma, která zprostředkovává zajištěné investice do úvěrů lidí a firem. Vznikla v roce 2017 a funguje jako investiční marketplace, který propojuje investory z řad široké veřejnosti s prověřenými poskytovateli půjček. Nabízí tak alternativu k tradičnímu investování. V zájmu snížení rizika jsou půjčky zajištěny např. nemovitostí, movitým majetkem nebo garancí zpětného odkupu. Prostřednictvím trhu Bondster investoři dosahují roční výnosy ve výši 8–15 %. Společnost patří do české investiční skupiny CEP Invest. 

Statistiky a grafy o růstu společnosti najdete na stránce https://www.bondster.com/cz/statistika