Český Atos postaví v Bulharsku nový špičkový superpočítač EuroHPC

Po předpokládaném zprovoznění v červenci 2021 se tento petascale stroj stane nejvýkonnějším superpočítačem ve východní Evropě.

Paříž (Francie), Praha (Česká republika), Sofie (Bulharsko) 11. května 2021 – Čeští odborníci společnosti Atos v těchto dnech dodali a sestavili superpočítač EuroHPC pro technologický ústav Sofia Tech Park v Bulharsku. Stroj je postaven na hybridní architektuře BullSequana XH2000 a půjde o nejvýkonnější superpočítač ve východní Evropě. Projektové týmy Atos z České republiky již zahájily testy konfigurace a superpočítač by měl začít operativně fungovat v červenci 2021.

Nový superpočítačový systém využívá procesory AMD EPYC chlazené horkou vodou a má rychlé diskové úložiště s kapacitou 2 PB. Velikost operační paměti RAM dosahuje přes 300 TB a počet jader je 144 384. Celý systém je zálohován proti výpadku napájení nepřerušitelným zdrojem energie o výkonu 1 MW. Velikost systému je 12 výpočetních racků, které jsou doplněny dvěma racky s pomocnou infrastrukturou. Celý komplex váží přes 30 tun. Jeho výpočetní výkon je v Bulharsku i celé jihovýchodní Evropě ojedinělý.

„Superpočítač umožní bulharským vědcům dosáhnout špičkového výkonu 6 petaFLOPS, což znamená, že bude možné zpracovávat extrémně velké objemy dat v reálném čase a rychle získávat výsledky. Stroj bude jedním z pěti superpočítačů o výkonu v řádu petaFLOPS určených ke zvýšení evropských výpočetních kapacit. Bude přínosem pro Evropu jako celek a přivede nás o krok blíže k naší ambici učinit z Evropy světového lídra ve vysoce výkonných počítačích,“ komentoval Jaroslav Vojtěch, vedoucí oddělení HPC & Big Data ve společnosti Atos. 

Iniciativa EuroHPC má za cíl budovat celoevropskou infrastrukturu špičkových superpočítačů tak, aby EU byla schopna konkurovat USA nebo Číně. Nový superpočítač bude sloužit k rozvoji vědeckých, veřejných a průmyslových aplikací v mnoha oblastech, včetně bioinformatiky, farmacie, molekulární dynamiky a mechaniky, kvantové chemie a biochemie, umělé inteligence, personalizované medicíny, bioinženýrství, meteorologie a boje proti změně klimatu.

„Oceňujeme profesionalitu týmu Atos. Dodávka a instalace nového počítače je rychlejší než předpokládal původní plán. Za největší výzvu celého konsorcia Petascale Supercomputer Bulgaria považuji vytvoření všestranně přínosného propojení mezi akademickou sférou, průmyslem, technologickým parkem v Sofii a možnostmi nového petascale stroje. Jsme v těsném kontaktu s existujícími centry EuroHPC a zahájili jsme schůzky se zástupci akademického sektoru i průmyslu. Máme první poptávky po řešení konkrétních úkolů na projektech v oboru chemie, medicíny a biologie. Samozřejmě se díváme také do budoucnosti – se společností Atos proto již diskutujeme o jejích zkušenostech s kvantovými počítači,“ uvedl Peter Statev, předseda dozorčí rady společnosti Sofia Tech Park.

„Jako přední evropský výrobce superpočítačů jsme hrdí na to, že můžeme podporovat výzkumné pracovníky v průmyslu a na univerzitách v celé Evropě v jejich cestě za novými vědeckými objevy. Máme radost, že i díky nám mají vhodné nástroje, aby se mohli postavit aktuálním výzvám zdravotnictví, energetiky, zemědělství i dalších oborů. Ve výzkumu se dnes široce nasazují metody umělé inteligence a to logicky zvýšilo poptávku po vysoké flexibilitě a všestrannosti superpočítačů. Přesně tyto požadavky splňuje naše architektura BullSequana XH2000,“ uvedla Agnès Boudot, senior viceprezidentka a vedoucí HPC & Quantum ve společnosti Atos.

Společnost Atos si pro vybudování bulharského petascale superpočítače vybral Společný evropský podnik pro superpočítačové systémy (EuroHPC JU), jakožto hostitelský subjekt, společně s konsorciem „Petascale Supercomputer Bulgaria“ (PetaSC-Bulharsko), jehož vedoucím partnerem je právě sofijský technologický park. Superpočítač je spolufinancován Bulharskou republikou a společným podnikem EuroHPC investicí v celkové výši 11,5 milionu EUR.

Superpočítač přináší nejmodernější infrastrukturu pro široké spektrum uživatelů z vědecké komunity, průmyslu i veřejného sektoru. Evropský vědecký výzkum a inovace se tak díky němu dostávají na vyšší úroveň.

Společnost Atos BullSequana uspěla také ve výběrových řízeních pro čtyři další superpočítačová centra EuroHPC; CINECA v Itálii, IZUM ve Slovinsku, LuxProvide v Lucembursku a Minho Advanced Computing Center v Portugalsku, což posiluje pozici společnosti Atos jako evropského lídra ve vysoce výkonných počítačích.

Atos má 31 superpočítačů v celosvětovém žebříčku TOP500. Jejich maximální kombinovaný výkon 251 petaFLOPS narostl oproti předchozímu žebříčku z června 2020 o 79 %.

###

O Atos

Atos je globálním lídrem v digitální transformaci se 105 000 zaměstnanci a s ročním obratem ve výši více než 11 miliard EUR. Skupina, která je evropskou jedničkou v oblasti kybernetické bezpečnosti, poskytování cloudových služeb a výpočetní techniky s vysokým výkonem, poskytuje end-to-end řešení na míru pro všechna průmyslová odvětví v 71 zemích. Společnost Atos, průkopník v oblasti dekarbonizačních služeb a produktů, se zavázala poskytovat svým zákazníkům bezpečná a dekarbonizovaná digitální řešení. Atos působí pod značkami Atos a Atos|Syntel. Atos je SE (Societas Europaea), kótovaná na CAC40 akciovém indexu v Paříži.

Cílem společnosti Atos je napomáhat ve vytváření budoucnosti informačních technologií. Svými odbornými znalostmi a službami podporuje rozvoj vědomostí, vzdělávání a výzkumu multikulturním přístupem a přispívá k rozvoji vědeckotechnické excelence. Atos na celém světě umožňuje svým zákazníkům a zaměstnancům, jakož i členům společností, aby žili, pracovali a rozvíjeli se udržitelně v bezpečném informačním prostoru.

O Atos Česká republika

Atos působí na českém trhu od 1. září 2011 v návaznosti na provedenou akvizici společnosti Siemens IT Solutions and Services, s.r.o. Má více než 300 zaměstnanců ve čtyřech pobočkách napříč republikou a v roce 2020 vygeneroval tržby v objemu 63 milionů EUR.