Screen Innovations představují novou stínící techniku

Praha, 14. května 2021 – Americká společnost Screen Innovations, světový lídr v oblasti projekčních pláten pro rezidenční i komerční využití a zejména řešení Black Diamond, pro špičkovou projekci i v osvětlených prostorách, se nově zaměřuje také na řešení pro zastínění prostor. V moderních prosvětlených interiérech s velkými prosklenými plochami je totiž důležité dobře vyřešit stínící techniku.

Novým trendem je chytré zastínění 

Řešení zastínění prostor se stává další z oblastí, ve které se začaly uplatňovat chytré technologie. „Zde nejde jen o to, že lze stáhnout žaluzie „na dálku“, ale komplexní inteligentní stínící systém zahrnuje řadu dobře sladěných komponent. Screen Innovations (SI) vyvíjí a nabízí motorizované vnitřní i vnější stínící systémy, které jsou schopné autonomně fungovat bez přímého lidského zásahu,“ říká Ondřej Žatečka, specialista na projekční a stínící techniku společnosti Audiopro.

Jak vypadá chytré zastínění

Základem je spolehlivě fungující a tichá motorizovaná jednotka, která může být v případě Screen Innovations napájená jak ze sítě, tak bateriově. To dává možnost využití v prostorách, kde nechceme nebo nemůžeme „tahat dráty“. 

Systém lze ovládat samostatně pomocí klasických ovladačů, ale nabízí také řadu pokročilejších možností. Lze jej připojit do hubu, který spojuje více chytrých řešení. Podporuje hlasové ovládání a spolupracuje s nejrozšířenějšími systémy hlasového ovládání jako Alexa nebo Google Home. Tak je možné bez vyrušení zajistit, aby se v době jednání okna v zasedací místnosti přistínila jemnou tkaninou, která pouze filtruje intenzivní světlo a v případě využití projekční techniky se rychle zcela zatemnila. Nebo pustit ráno do ložnice sluníčko ještě předtím, než vstanete. 

„Činnost stínícího systému od Screen Innovations je také možné předem naprogramovat. Ten pak sám zařídí, aby okna situovaná na východ přistínil v době intenzivního oslunění během dopoledne, západní zase odpoledne. Nebo automaticky zajistí, aby se v létě kancelářské prostory zbytečně nerozpalovaly,“ dodává Žatečka. 

Je tu i možnost ovládat zastínění na dálku prostřednictvím aplikace. Zde SI nabízí robustní a bezpečné bezdrátové komunikační řešení – ZigBee 3.0, založené na široce rozšířené technologii pro ovládání chytrých zařízení.