Černá čísla. Seznam Zprávy přichází s výpravným byznysovým podcastem o úspěšných českých podnikatelích

Seznam Zprávy od 17. května odstartují podcastovou minisérii Černá čísla. Jedná se o příběhy zakladatelů výjimečných českých firem, které ukazují, že i když jsou peníze na prvním místě, nejde vždy jen o ně.

V celkem šesti dílech se představí například Tomáš Čupr (Apple, Spotify), Jannis Samaras, Simona Kijonková nebo Josef Průša. Místo rozhovoru ale tvůrci zpracovávají jejich byznysové příběhy formou vyprávění. Role vypravěče se ujal herec Václav Vašák. 

„Černá čísla jsou prvním podcastem Seznam Zpráv, který využívá silné know-how naší byznysové redakce. V ekonomických podcastech je v Česku už silná konkurence. Rozhodli jsme se proto, že místo klasických rozhovorů ve stylu otázka-odpověď napneme síly k ambicióznějšímu formátu, který, doufám, představí nejznámější české podnikatele současnosti a jejich byznys v novém světle,“ říká Martin Jašminský šéf byznysové redakce Seznam Zpráv.

Na podcastu spolupracoval audiotým Seznam Zpráv pod vedením Hany Němečkové už podruhé se Storylab Audio – společně vytvořili také úspěšnou podcastovou sérii České podsvětí, která nasbírala 721 tisíc stažení v podcastových aplikacích a 283 tisíc přehrání na webu Seznam Zpráv. 

„Stejně jako České podsvětí jsou i Černá čísla podcastem s důsledně vystavěným vyprávěním. Základem jsou autentické výpovědi podnikatelek a podnikatelů, které doplňujeme psanými scénami. Vedle byznysových úspěchů a neúspěchů se soustředíme i na osobní život a motivace hlavních aktérů. Příběh, kterým nás provádí také vypravěč, dokresluje promyšlený sound design. Jedná se o žánr na pomezí dokumentu a dramatizace. Ve stylu narace jsme se inspirovali u úspěšného formátu Business Wars americké produkční společnosti Wondery. Každý díl má kolem 40 minut. Jsme zvědaví, jak budou posluchači na tento přístup reagovat,“ vysvětluje Damian Machaj, režisér Černých čísel. Scénář napsala Lucie Kryzová, sound design a původní hudbu k podcastové sérii dodal Ivan Horák.

„Investice do podcastů jsou pro nás investicí do kvalitního obsahu a do vztahu se čtenáři/posluchači. Podcastovou nabídku Seznam Zpráv se pro ně snažíme pravidelně rozšiřovat, a zároveň se těšíme z toho, jak roste poslechovost našich pravidelných pořadů. České podsvětí s Pepou Klímou byl nečekaný hit, který zaujal komunitu mladých posluchačů – ti chodí i za podcasty Stopáž a Checkpoint. Fotbalový Angličan má neuvěřitelnou fanouškovskou základnu, na Vlevo dole posluchači oceňují, že dodává kontext politickému dění s nadhledem a humorem, a chemii mezi dvojicí moderátorů. S Marií Bastlovou a jejím podcastem Ptám se já jsme pak úspěšně vstoupili do žánru hard talk,“ shrnuje Jakub Unger, ředitel divize Zpravodajství a rádií Seznam.cz.

Černá čísla. Premiéra: 17. květen 2021. K poslechu na webu Seznam Zpráv a ve všech podcastových aplikacích. Ve spolupráci s audiotýmem Seznam Zprávy vyrobilo Storylab audio. Režie: Damian Machaj, scénář: Lucie Kryzová, sound design a hudba: Ivan Horák.