Baťův mrakodrap rozsvítila světla společnosti Zumtobel

Zlín, Česká republika – Po několika měsíční rekonstrukci, která probíhala za plného provozu místního krajského úřadu se ve Zlíně rozsvítil vyhlášený Baťův mrakodrap. Při rekonstrukci osvětlení exteriéru byla použita moderní úsporná LED světla Zumtobel a její sesterské značky Thorn, podtrhující ikonický ráz budovy, která je významnou kulturní památkou období funkcionalismu.

Rekonstrukce vnějšího osvětlení budovy byla provedena plně v souladu s požadavky památkářů a architektů a představuje nasazení kombinace desítek svítidel značek Zumtobel a Thorn. 

„Realizace osvětlení tak významné a legendami opředené budovy je pro nás příležitostí předvést to nejlepší z našeho portfolia moderních svítidel. Po dohodě s architekty a památkáři jsme zvolili moderní kompaktní světla, která jsou díky LED technologii nejen výkonná, ale současně i velmi úsporná. Celkovou spotřebu energie na osvětlení Baťova mrakodrapu se nám tím podařilo snížit o desítky procent. Se světly speciálně upravenými pro tento projekt mohou provozovatelé měnit barevnou náladu budovy a zapojit se do různých připomínkových akcí či oslav,“ říká Jan Vacek výkonný ředitel ZG Lighting Czech Republic s.r.o., české pobočky nadnárodní společnosti Zumtobel Group.

K celkovému nasvícení budovy slouží 20 venkovních svítidel Thorn Altis, směrových LED modulů, které přinášejí oproti původnímu řešení osvětlení 50% úsporu energie. K dosvětlení spodní části budovy byly použity kompaktní lehké LED prostorové světlomety Thorn Areaflood Pro a do chodníku kolem Baťova mrakodrapu byla vložena plochá kruhová LED svítidla Thorn Mica.

K osvětlení proskleného schodiště a výtahové šachty pojízdné kanceláře byla použita moderní vysoce odolná a výkonná světla AMPHIBIA společnosti Zumtobel. Osvětlení schodiště a slavného výtahu s kanceláří lze dle potřeby stmívat a zároveň může měnit barvy podle aktuálních událostí – například na oslavu a připomenutí významných dnů.

Správní budova číslo 21 Baťových závodů, jedna z prvních výškových budov v Evropě, byla dokončena v roce 1938 podle projektu architekta Vladimíra Karfíka. Skelet sedmnáctipodlažní budovy vysoké 77,5 metrů postavilo 40 dělníků za dnes těžko uvěřitelných 160 dnů. Z technologického hlediska se jedná o zcela mimořádný objekt, který byl již v době svého dokončení vybaven klimatizací, páternosterem či potrubní poštou. Naprostým unikátem je kancelář ředitele umístěná ve výtahu.

O skupině Zumtobel Group:

Skupina Zumtobel Group je mezinárodní hráč na poli světelného průmyslu a vedoucí dodavatel inovativních světelných řešení, komponent a souvisejících služeb. Se širokým portfoliem vysoce kvalitních svítidel poskytuje rakouská značka Zumtobel, specialista na osvětlení, nejlepší světelné řešení pro využití ve dne i v noci. Jako lídr v oblasti inovací Zumtobel svým přístupem neustále posouvá hranice při hledání jedinečného a nadčasového designu svítidel. Je mezinárodním dodavatelem integrovaného světelného řešení, který vyvíjí nové generace svítidel postavených na odkaze rodinné firmy s cílem zlepšovat kvalitu života prostřednictvím světla. Skupina sídlí v Dornbirnu v rakouské spolkové zemi Vorarlberg.

Na českém trhu ZG Lighting Czech Republic s.r.o., člen skupiny Zumtobel Group, nabízí profesionální osvětlení značek Thorn, acdc a Zumtobel. Pro další informace prosím navštivte: www.zumtobel.cz.