Mezinárodní cena GOLDEN BLOT ocení hrdiny boje s koronavirem

Praha, 21.6. 2021Nadační fond ve spolupráci s občanským sdružením GOLDEN BLOT představuje projekt Mezinárodní ceny GOLDEN BLOT, která bude udílena jako prestižní poděkování pro vybrané osobnosti z řady profesí, od zdravotníků, občanských a společenských složek, až po veřejné činitele, kteří se mimořádně vyznamenali v boji s nemocí Covid-19.

Slavnostní předání cen se uskuteční na galavečeru v Grandhotelu Ambassador v Karlových Varech v říjnu tohoto roku. Za unikátním projektem mezinárodní ceny GOLDEN BLOT stojí autor její myšlenky, Mgr. Jiří Oplt, zakladatel projektu Golden Blot cz – sk a zároveň předseda správní rady jmenované neziskové organizace.

Hrdinové všedních dnů

Cena je určena pro osobnosti z veřejného sféry i komerčního sektoru, lékaře i další zdravotníky, vědce a VIP osobnosti, za jejichž přínos, statečnost a osobní zodpovědnost, kterými na svých místech a svými schopnostmi pomohli snížit důsledky pandemie, nebo pomoci s lidskými a ekonomickými ztrátami. Udílením této ceny zároveň podporujeme dokumenty “OSN – WHO“ a „Agendy 2030“, do jejichž realizací též korona virus zasáhl.

Kategorie udělovaných cen

  1. Kategorie národní (společné pro Českou a Slovenskou republiku).
  2. Kategorie pro země EU (Německo, Polsko, Itálie, Španělsko atd.).
  3. Kategorie pro ostatní evropské země (nečlenské státy EU).
  4. Kategorie svět.

 Mezinárodní charakter spolupráce

V současné době se připravuje první rozdělení jmenovaného prestižního ocenění a to na národní úrovni. Organizátoři projektu Golden Blot oslovili s nabídkou spolupráce řadu mezinárodních institucí, například UN WOMEN, WHO, EU – výbor pro zdravotnictví, hospodářský výbor a vybraná media, i ze zahraničí. Dále se jedná o spolupráci s několika mezinárodními nadacemi jako např. nadace Ford, Melindy a Billa Gates, Baracka Obamy, Eltona Johna a mnoho dalších.

S žádostí o nominace byly osloveny všechny ministerstva ČR a SR, včetně Vlád obou zemí. 

Nominace a výběrové řízení

Cena bude udělována jednou v roce. Základním klíčem jsou kategorie pro udělení cen a to Národní ceny, pro země EU, pro Evropu, pro ostatní země světa. Nominace z Národní ceny znamená, že tito ocenění mohou dostat následně i vyšší vyznamenaní, tedy cenu evropskou, nebo světovou. 

„Porota Národní ceny bude složena z řad organizátorů, jejich partnerů a zástupců médií, která celou pandemickou krizi reportovala. To samé platí o oborových institucích např. Svazu zdravotních sester, lékařů, farmaceutických společností, odborů atd. Ti všichni nejlépe vědí, kdo by si dle jejich názoru zasloužil tuto nominaci,“ uvedl Jiří Oplt, zakladatel projektu Golden Blot cz – sk.

Počet členů národní poroty by neměl přesahovat patnáct osob. Tato porota následně na základě svého rozhodnutí stanoví definitivně NOSITELE CENY.

Zvláštní kategorii udělovaní cen bude navíc tvořit tzv. SPECIÁLNÍ CENA GOLDEN BLOT, o jejímž nositeli rozhodne výhradně Výbor nadačního fondu Golden Blot.